Protestele sindicale continuă până la adoptarea măsurii privind şomajul tehnic

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat, miercuri, că protestele nu vor fi suspendate decât în momentul în care Guvernul va aproba actul normativ privind şomajul tehnic, explicând că promisiuni au mai existat, iar acum aşteaptă dovezi.

22 afișări
Imaginea articolului Protestele sindicale continuă până la adoptarea măsurii privind şomajul tehnic

Protestele sindicale continuă până la adoptarea măsurii privind şomajul tehnic (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

"Protestele nu se suspendă până când Guvernul nu adoptă ordonanţa de promovare a legii şomajului tehnic, promisiuni avem şi am mai avut, însă acum, Guvernul trebuie să dovedească că aplică ce promite", a spus Hossu.

Liderul sindical a arătat că, în discuţiile de la Ministerul Muncii, a reproşat faptul că dialogul social este formal, multe dintre actele normative fiind "scoase" fără consultarea partenerilor sociali.

"Suntem forţaţi să participăm la anumite şedinţe, cum ar fi cea care are ca temă legea pensiilor, care deja a fost finalziată şi pusă în dezbatere publică, iar acest lucru este anormal şi nu sugerează o dezbatere normală", a susţinut Hossu.

Preşedintele Cartel Alfa a mai explicat că legea pensiilor ridică mai multe probleme majore, privind modul de calcul al punctului de pensie, pensiile din sectoarele cu condiţii deosebite de muncă, vârsta de pensionare sau lărgirea bazei de impozitare.

În ceea ce priveşte disponibilizarea posturilor din sistemul bugetar, Bogdan Hossu a declarat că sunt domenii precum sănătatea, educaţia sau justiţia, în care este necesară majorarea personalului.

Guvernul va aproba la începutul lunii februarie un proiect de lege care va reglementa şomajul tehnic ca modalitate de bază pentru protejarea angajaţilor, cu începere de la 1 februarie 2010, după sistemul aplicat anul trecut, a anunţat premierul Emil Boc, după discuţia cu sindicatele şi patronatele.

Sindicatele şi patronatele cer ca, în maximum două săptămâni, să fie aprobată o ordonanţă de urgenţă privind susţinerea şomajului tehnic, ca protecţie pentru angajaţii care urmează a fi disponibilizaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici