- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (13.09.2019, 13:06)
- Roxana Din
Psiholog despre cazul vandalizării Şcolii din Clejani: Aceşti copii ar avea profil de viitor psihopat
Psihologul Diana Ioaneş a spus, după ce 3 copii au distrus o şcoală din Clejani, că posibile cauze care au stat la baza gestului lor ar fi existenţa un profil de viitor psihopat, educaţia sau imitaţia comportamentală. Agresivitatea e instinct înnăscut care, neoprit, creează astfel de situaţii.
Urmărește
3154 afișări
Psiholog despre cazul vandalizării Şcolii din Clejani: Aceşti copii ar avea profil de viitor psihopat
Psihologul Diana Ioaneş, a precizat, vineri, pentru MEFIAFAX, după ce trei elevi, cu vârste de 8, 9 şi 10 ani au distrus o şcoală din Clejani, că la baza comiterii acestui gest stau mai multe ipoteze.
“O primă explicaţie ar putea fi că aceşti copii ar avea un profil de viitor psihopat. Adică atunci când e adult, unei persoane i se pune diagnosticul de tulburare de personalitate, psihopatie şi te uiţi în istoria lui de viaţă: actele lui antisociale încep de la vârste mici”, spune psihologul.
“Adică el în trecut are fie omorât, chinuit animale, fie distrugere de bunuri, fie agresat alţi copii, agresat la modul grav. Deci nu începe psihopatia, manifestarea tulburări psihopate doar în adolescenţă sau la vârsta adultă, când ei deja au de a face cu poliţia - cei mai mulţi încep mult mai devreme, dar nu sunt luaţi în seamă, în serios”, completează aceasta.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Democrativa PSD-PNL s-a degradat în ultimul hal! Deciziile importante ale României vor fi votate de UDMR
-
Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi
-
Liderul Transnistriei vizitează Moscova în contextul crizei energetice
-
Premierul Franţei: Trebuie să rămânem fermi în faţa „noii dezordini mondiale” întruchipate de Musk
Psihologul a mai precizat că o alta posibilă cauză care ar putea sta la baza acestui gest extrem al copiilor este istoricul psihologic al părinţilor.
“Dacă ar fi să faci o anamneză, o istorie de viaţă, un interviu şi i-ai vedea pe părinţi, aproape sigur unul dintre părinţi are această tulburare de impuls. (...) E posibil ca unul dintre părinţi să fie cu această tulburare. Nu am suficient de multe date despre acest caz, dar primul lucru la care mă gândesc ar fi tulburarea de impuls, viitor profil de psihopat”, menţionează Diana Ioaneş.
În contextul în care primarul comunei Clejani Florin Nidelea a declarat că doar unul dintre copii era cunoscut cu probleme psihice, psihologul punctează că în această speţă ar fi putut funcţiona foarte bine şi imitaţia, fenomenul fiind unul specific vârstei.
Psihologul a pus excesul de furie la vârste atât de fragede pe seama unor factori multipli care intervin în amplificarea ei.
“Sunt mulţi factori care intervin în furie: în primul rând, absenta unui model corect din partea familiei sau absenţa unor limite impuse de familie, în sensul că noi, astăzi, nu ne mai batem copiii, şi e un lucru bun, dar nici nu le mai impunem limite. (...) Copiii sunt din ce în ce mai puţin crescuţi de părinţi şi cu adevărat educaţi de părinţi. Copiii sunt cu capul în tablete, televizor, în orice. (...) Preocuparea lor de a-şi cunoaşte copilul, timpul alocat acestuia e foarte puţin, iar părintele e foarte stresat şi obosit”, spune Diana Ioaneş.
“Agresivitatea e un instinct înnăscut a copilului şi dacă nu e frânat, nu e limitat, se poate ajunge la astfel de situaţii. Rolul societăţii, familiei - în primul rând - şi al şcolii să disciplineze copilul”, completează Diana Ioaneş.
Ea a concluzionat spunând că furia e o emoţie normală, firească, dar important e cum ştim sa o gestionăm: “Toţi avem momente de furie. Dar aici intervine educaţia. Ea te face sa nu dai drumul furiei într-un act agresiv, ci să o lichidezi, să o cenzurezi, să spui: Da, sunt furios, dar nu pot face acum ce îmi trece prin cap”, spune psihologul.
Precizările vin după ce şcoala primară din comuna Clejani, judeţul Giurgiu, a fost distrusă în totalitate de trei copii, enervaţi de o jucărie muzicală. Copiii au spart, timp de 3 ore, tot ce au găsit în cale, de la centrala termică abia montată la uşi şi grupuri sanitare.
Citește pe alephnews.ro: Trăim mai mult, dar mai prost. Speranța de viață în România a ajuns la 75,1 ani. Vârsta medie până la care trăim sănătos este de 59 de ani
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Ţara care nu mai vrea să le cumpere străinii casele. Guvernul a impus taxe uriaşe pentru persoanele din afara UE care vin să cumpere proprietăţi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:46
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1056. Coreea de Sud va discuta cu Kievul despre transferul soldaţilor nord-coreeni capturaţi / NATO lansează o operaţiune navală pentru protejarea infrastructurii din Marea Baltică / Un nou atac cu dronă a avariat o instalaţie industrială din regiunea Saratov din Rusia
-
ieri, 22:42
Tudorel Toader: Eu cred că ar trebui să poată candida Călin Georgescu