Puşcaşii marini americani despre antrenamentele din România: "O experienţă unică de viaţă"

Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marină a SUA a încheiat, vineri, un stagiu comun de pregătire cu Batalionul 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" din Sfântu Gheorghe, fiind primul antrenament al americanilor în condiţii de iarnă în România, ei spunând că a fost "o experienţă unică de viaţă".

1681 afișări
Imaginea articolului Puşcaşii marini americani despre antrenamentele din România: "O experienţă unică de viaţă"

Puşcaşii marini americani despre antrenamentele din România: "O experienţă unică de viaţă" (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Puşcaşii marini americani din Compania "Alpha" a Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) au ajuns, luni, în Miercurea Ciuc, pe o vreme "neprietenoasă" din punctul lor de vedere, însă pe care militarii români o numesc "vremea vânătorilor de munte". Ei şi-au întâlnit partenerii de pregătire, soldaţii profesionişti ai Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" Sfântu Gheorghe, pe platoul Brigăzii 61 Vânători de Munte "General Virgil Bădulescu" de la Subpădure şi în poligonul de Garnizoană din Miercurea Ciuc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Condiţiile meteorologice i-au pus la grea încercare pe americani, care au fost îmbrăcaţi în uniforme ca de vară, prea subţiri pentru o astfel de vreme, însă puşcaşii marini nu s-au plâns atunci când au dormit o noapte în corturi neîncălzite, în ger, la minus 11 grade Celsius, ca şi colegii lor români, având la îndemână doar strictul necesar supravieţuirii şi arma de care nu se despart niciodată.

"Au venit pentru prima dată în zona de munte şi nici nu sunt obişnuiţi cu frigul. Încet-încet şi-au dat drumul, s-au adaptat terenului şi condiţiilor de climă ă au prins nişte condiţii exact cum îi place vânătorului de munte, cu vânt, cu viscol, a şi nins, a fost şi ploaie şi ger - dar nu s-au plâns. Au fost total buimăciţi de cât de schimbătoare este vremea la munte", a povestit colonelul Vasile Cristea, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte "Cireşoaia" Sfântu Gheorghe.

Soldaţii americani au făcut antrenamente solicitante în teren muntos-împădurit, pe direcţii greu accesibile, căţărări pe stâncile versanţilor aproape verticali, coborâri în rapel, dar şi misiuni de scotocire, participând şi la trageri cu maşini de luptă diferite de cele aflate în dotarea lor.

"Ofiţerii şi subofiţerii Batalionului de Vânători de Munte sunt ospitalieri, sunt militari extrem de bine pregătiţi, soldaţi nemaipomeniţi, care ne-au antrenat în diferite tehnici, de la coborârea în rapel şi până la modul de operare în condiţii atmosferice nefavorabile, au lucrat îndeaproape cu puşcaşii mei marini. Chiar dacă este foarte frig, peisajul montan de aici este superb, am lucrat bine cu soldaţii, a fost o ocazie unică de viaţă să ne antrenăm în acest areal şi ştiu că, atunci când mă voi întoarce la ceilalţi colegi infanterişti marini, le voi împărtăşi această experienţă", a declarat corespondentului MEDIAFAX locotenentul Michael Phillips de la "Alpha" Company, Black Sea Rotational Force 2014, comandantul Detaşamentului de militari americani.

"Mi-a plăcut foarte mult că am putut să schimbăm armele între noi", a spus, la rândul său, sergentul Brandon Johnson.

În schimb, militarii români au avut ocazia să testeze mitralierele M27 ale infanteriei americane şi armamenul de pe vehicule blindate Humvee (HMMWV).

Infanteriştii marini americani şi-au însuşit cu uşurinţă noile tehnici de luptă ale vânătorilor de munte, au dat dovadă de solicitudine şi de disciplină de fier.

"Sunt militari foarte bine pregătiţi, foarte de încredere, îşi cunosc extrem de bine meseria, ştiu foarte bine ce au de făcut, în orice situaţie pe teren. S-au adaptat foarte repede la zona montană, chiar şi la clima noastră, la toate categoriile de armament, au tras foarte bine", a apreciat căpitanul Ciprian Hopulele, comandantul Companiei I VM a Batalionului 22 VM "Cireşoaia".

Unii dintre vânătorii de munte îi cunosc pe soldaţii americani dinainte de stagiul de pregătire în comun din judeţul Harghita. Locotenentul Răzvan Pălie a luptat alături de ei în teatrul de operaţii din Afganistan.

"Am mai colaborat în Afganistan, este o mare plăcere să lucrezi cu ei, putem colabora perfect, putem învăţa multe lucruri bune de la ei, iar ei pot învăţa de la noi. Am avut încredere în ei în toate misiunile pe care le-am avut împreună şi ei la fel, deci, abia astept să lucrez din nou cu ei şi pe viitor, ca acum", a spus acesta.

Acţiunea comună din Harghita a militarilor români şi americani, etapă de instruire planificată în cadrul exerciţiului multinaţional "Black Sea Rotational Force 2014", desfăşurat împreună cu militarii Corpului de Infanterie Marină (MARFOREUR) al SUA, a fost apreciată de "ambele tabere", americanii spunând că se doreşte şi pe viitor organizarea unor astfel de stagii comune.

"A fost excelent, am colaborat foarte bine. Din câte ştiu, comandantul Black Sea Rotational Force şi MARFOREUR (Marine Forces Europe) ar dori să fie organizate instruiri similare şi pe viitor şi, dacă se va găsi oportunitatea, inteţionăm să ne antrenăm mai mult în zona montană şi în condiţii de vreme rece, cu acest batalion", a afirmat locotenentul Michael Phillips.

Militarii americani vor pleca vineri seară din Harghita nu doar cu amintiri plăcute, ci şi cu daruri din partea vânătorilor de munte, despre care au spus că "şi-ar lăsa viaţa cu toată încrederea în mâinile lor, într-un teatru de război".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici