RADET: Capitala ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă. Romgaz a sistat furnizarea gazelor naturale. Primarul interimar al Capitalei: Problema căldurii în Bucureşti, rezolvată pentru două săptămâni

Capitala ar putea rămâne fără apă caldă şi căldură, după ce Romgaz a comunicat ELCEN că sistează furnizarea gazelor naturale, începând de vineri, ora 12.00, informează, vineri, Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti.

6659 afișări
Imaginea articolului RADET: Capitala ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă. Romgaz a sistat furnizarea gazelor naturale. Primarul interimar al Capitalei: Problema căldurii în Bucureşti, rezolvată pentru două săptămâni

RADET:Capitala ar putea rămâne fără căldură şi apă caldă,Romgaz a sistat furnizarea gazelor naturale

UPDATE 17:00 - Primarul interimar al Capitalei, Ștefănel Marin, a anunţat că problema furnizării căldurii şi apei calde este rezolvată momentan, după ce, împreună cu ministrul Energiei, a convenit alocarea subvenţiei pentru decembrie şi plata banilor către Romgaz, sumă care ar ajunge pentru două săptămâni.

Ştefănel Marin a spus că a semnat actele pentru alocarea subvenţiei pe decembrie, de 80 de milioane lei, în luna noiembrie, cu aceşti bani urmând să fie plătită datoria ELCEN către Romgaz.

Primarul interimar a precizat, într-o intervenţie la un post de televiziune, că această suma ar ajunge pentru două săptămâni, după care trebuie luată o decizie, deoarece nu mai sunt alţi bani în buget pentru subvenţii.

Potrivit unui comunicat de presă al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, prestator de servicii de interes local, regia avertizează, vineri asupra iminentei sistări a activităţii, care va avea drept primă consecinţă directă oprirea furnizării energiei termice pentru apă caldă şi căldură consumatorilor racordaţi la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică din Bucureşti, ca urmare a nefurnizării agentului termic de către ELCEN.

Anunţul a fost făcut ca urmare a notificării primite de la SC Electrocentrale Bucureşti SA, prin care s-a comunicat că, începând de vineri, ora 12.00, SNGN ROMGAZ SA va întrerupe furnizarea gazelor naturale către ELCEN.

"Am făcut numeroase apeluri, atât în spaţiul public, cât şi către toate instituţiile administrative implicate, pentru conştientizarea situaţiei, astfel încât factorii responsabili să poată lua deciziile necesare sprijinirii sistemului de termoficare. Foarte multe dintre aceste demersuri au rămas însă fără răspuns. Tocmai de aceea, situaţia în care ne aflăm azi, este foarte gravă şi afectează bucureştenii în mod direct. Vă asigur că vom face tot ce depinde de noi din punct de vedere uman şi profesional pentru deblocarea situaţiei actuale", a declarat Valentin Viţalariu, directorul general RADET.

Potrivit RADET, situaţia actuală a regiei autonome a fost determinată de nerealizarea procesului de transfer al Electrocentrale Bucureşti de la Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri către Municipiul Bucureşti şi fuziunea de creare a Sistemului de Alimentare Centralizată cu Energie Termică, încălcând Memorandumul adoptat de Guvernul României în data de 23 martie 2013, precum şi ca urmare a datoriilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice către regia autonomă, în sumă de aproximativ 715 milioane de lei, şi a datoriilor Primăriei Capitalei către RADET, în valoare de aproximativ 260 de milioane de lei. Aceste datorii sunt înregistrate ca urmare a nerespectării protocolului încheiat între Primăria Municipiului Bucureşti, ELCENşi RADET şi aprobat prin Hotărârea CGMB nr. 424/2008.

De asemenea, RADET a ajuns în această situaţie ca urmare a neachitării la termen a deconturilor Primăriei Capitalei către regie privind subvenţia la încălzire. În prezent, suma totală este de aproximativ 250 de milioane de lei, aferentă perioadei februarie - august 2015. De asemenea, situaţia a fost determinată şi de datoriile acumulate de RADET Bucureşti către furnizori, în special ENEL (22.250.124 lei), Apa Nova Bucureşti (8.468.586 lei) şi GDF Suez (5.100.000 lei).

Imposibilitatea efectuării investiţiilor în ultimii zece ani din cauza nealocării de fonduri privind modernizarea instalaţiilor care aparţin patrimoniului public al Municipiului Bucureşti, este o altă cauză care a generat actuala situaţie a RADET. Pentru normalizarea furnizării de apă caldă şi căldură sunt necesare investiţii de aproximativ o sută de milioane de euro anual, timp de 10 - 12 ani, în reţelele şi centralele aparţinând Municipiului Bucureşti.

RADET mai precizează că s-a ajuns în actuala situaţie şi din cauza refuzului Primăriei Bucureşti de a înainta spre aprobare CGMB actualizarea tarifului din anul 2011 până în prezent, în condiţiil eîn care ceilalţi furnizori de servicii au preţuri majorate cu peste 40 de procente.

De asemenea, neaprobarea bugetului rectificat pe anul 2014 şi a celui pentru anul în curs va avea drept rezultat, începând cu data de 15 noiembrie 2015, blocarea din punct de vedere economic a activităţii regiei.

După această dată, regia nu mai poate angaja nicio cheltuială, conform prevederilor Ordonanţei nr.26/2013.

"Având în vedere cele de mai sus, RADET Bucureşti somează Primăria Municipiului Bucureşti, Ministerul Afacerilor Interne/ Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri să ia toate măsurile care se impun pentru evitarea sistării furnizării energiei termice pentru apă caldă şi căldură către bucureşteni în sezonul rece", se mai arată în comunicatul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici