Raed Arafat: România are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe altora

Sistemul sanitar trebuie să aleagă acel tip de asigurăre de sănătate care i se potriveşte cel mai bine, iar România are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe ale altora, a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, la o dezbatere privind asigurările mutuale de sănătate.

679 afișări
Imaginea articolului Raed Arafat: România are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe altora

Raed Arafat: România are voie să facă greşelile ei, dar nu să le repete pe altora (Imagine: Stefan Micsik / MediafaxFoto)

"Este foarte bine că Ambasada Franţei şi Ambasada Belgiei ne-au pus la dispoziţie experienţa lor ca să vedem care este partea pozitivă şi partea negativă a acestui tip de asigurări, asigurările mutuale. Pentru că România are nevoie să facă greşelile ei, dar nu să repete greşelile altora. Noi trebuie să vedem ce se întâmplă în alte părţi pentru ca să evităm alte greşeli pe care ei le recunosc şi ni le spun", a precizat ministrul Sănătăţii.

Întrebat dacă introducerea asigurărilor mutuale de sănătate va afecta sistemul medical de urgenţă, ministrul a negat.

"Nu are cum să fie afectat pentru că sistemul de urgenţă oricum este în mare parte la bugetul de stat. Acum avem intenţia să trecem şi serviciul de ambulanţă la bugetul de stat", a mai spus ministrul Sănătăţii.

El a spus că trecerea serviciului de ambulanţă de la Casa de Asigurări de Sănătate la Ministerul Sănătăţii (MS) se va face în schimbul unor programe de care va răspunde Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate (CNAS).

"În schimbul preluării la MS a serviciului de ambulanţă, Casa va prelua anumite programe pe care este validă să le preia. Nu există niciun impact asupra sistemului de urgenţă, apariţia acestor asigurări mutuale, dar problema nu este numai a privi sistemul de urgenţă, ci a privi întregul sistem", a mai spus Arafat.

El a precizat că din ceea ce a citit în presă în Slovacia a fost o schimbare radicală în sistemul de asigurări de sănătate.

"În Slovacia a fost o schimbare radicală chiar acum în sistemul lor de asigurări. Trebuie să vedem de ce slovacii au hotărât de la ceea ce am citit în ziare chiar să naţionalizeze unele asigurări private, să vedem care a fost motivul. Nu ştim care sunt cifrele, care sunt dedesubturile, care sunt problemele. Acestea sunt probleme pe care noi trebuie să le analizăm ca să nu facem şi noi anumite greşeli în sistemul de asigurări de sănătate", a mai spus ministrul Arafat.

Întrebat al cărui model de sănătate este adeptul, Arafat a spus că acum al niciunui model.

"Pot să vă spun că la momentul actual nu sunt adeptul niciunui model pentru că nu avem toate datele. Aşteptăm concluziile, astăzi avem chiar o întâlnire la Ambasada Franţei pe această temă. Nu pot să spun că sunt adeptul unui model sau al altuia. Cel mai probabil voi fi adeptul unui model care adună mai multe aspecte pozitive din cel puţin alte două-trei modele", a conchis ministrul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici