RAPORT: 2013, anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei

În anul 2013 s-a înregistrat cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei, la nivelul instanţelor fiind înregistrat "un record absolut", rezultă din Raportul privind starea justiţiei pe 2013, publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

232 afișări
Imaginea articolului RAPORT: 2013, anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei

RAPORT: 2013, anul cu cel mai mare volum de activitate din istoria justiţiei (Imagine: Cătăli Luţu/Mediafax Foto)

Raportul privind starea justiţiei în anul 2013 urmează să fie prezentat în şedinţa de joi a Plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

Conform documentului citat, volumul total de activitate înregistrat la nivelul instanţelor judecătoreşti în 2013, cu excepţia instanţelor militare, a fost de 3.337.426 de dosare, ceea ce corespunde unei creşteri cu 0,05 la sută faţă de anul 2012.

"Spre deosebire însă de anii anteriori, schemele instanţelor au fost suplimentate cu 150 de posturi de judecător, reprezentând o majorare cu 3,3 la sută a schemelor de personal", se arată în raportul citat.

Cu toate că şi numărul cauzelor soluţionate la nivel naţional a crescut cu 52.454 în 2013 faţă de anul anterior, numărul dosarelor nesoluţionate, rămase în stoc la sfârşitul anului trecut s-a majorat cu 190.845 de cauze, ceea ce corespunde unei creşteri cu 21,67 la sută, precizează sursa citată.

"Este de semnalat faptul că, exceptând anul 2013, când s-a înregistrat o diminuare a dosarelor nou intrate cu 189.091 cauze (adică 7,7 la sută), în intervalul 2009-2012, la nivel naţional, instanţele s-au confruntat cu o creştere progresivă a dosarelor nou intrate în sistem, ca urmare a creşterii exponenţiale a numărului persoanelor ce recurg la justiţie. Pentru a face faţă acestui fenomen şi pentru a nu creşte necontrolat stocurile de dosare de la un an la altul, instanţele au fost nevoite să soluţioneze un număr tot mai mare de dosare", se arată în documentul citat.

Totodată, raportul atestă faptul că în anul trecut instanţele au trebuit să judece cu aproximativ 670.000 de cauze mai mult, comparativ cu situaţia din 2009, ceea ce reprezintă o creştere cu 38,51 la sută.

Referitor la volumul total al dosarelor penale de la nivelul parchetelor, în anul 2013 acesta a ajuns la 1.826.427, în creştere cu 4,11 la sută comparativ cu anul precedent.

"Cu excepţia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a înregistrat un volum de dosare penale cu 190 de cauze mai mic comparativ cu anul anterior şi a parchetelor de pe lângă tribunale, care au înregistrat un volum de dosare cu 1.328 de cauze mai puţin decât în anul anterior, toate parchetele, inclusiv DNA şi DIICOT, au înregistrat o creştere a volumului de dosare în anul 2013, cea mai mare creştere având loc la nivelul DNA, urmată de DIICOT, parchetele de pe lângă judecătorii şi cele de pe lângă curţile de apel", conform documentului menţionat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici