Raport CE: ANI a continuat rezultatele încurajatoare

Raportul interimar privind justiţia română, publicat marţi de Comisia Europeană, arată că Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a continuat rezultatele încurajatoare şi în a doua parte a anului 2009, apărându-şi consecvent, în instanţele de judecată, constatările.

18 afișări
Imaginea articolului Raport CE: ANI a continuat rezultatele încurajatoare

Raport CE: ANI a continuat rezultatele încurajatoare şi în a doua jumătate a anului 2009

Comisia Europeană (CE) arată, în obiectul de referinţă numărul 2, că activitatea ANI este una apreciată, instanţele confirmând două constatări privind averi nejustificate şi dispunând confiscarea unor bunuri importante. Deciziile pot face obiectul unui recurs, a precizat CE.

Totodată, ANI a trimis numeroase cazuri procurorilor şi altor autorităţi abilitate, în vederea începerii urmăririi penale sau aplicării unor sancţiuni.

"În instanţă, ANI a apărat, în mod consecvent, constatările sale cu privire la incompatibilităţi sau conflicte de interese", mai arată raportul de marţi.

Reprezentanţii Comisiei au mai observat că agenţia şi-a stabilit nivelul interimar de personal şi ar putea fi pe deplin operaţională după implementarea, în 2010, a sistemului informatic de prelucrare a declaraţiilor de avere şi de interese.

Comisia mai arată că ANI emite comunicate de presă pentru a face cunoscute constatările sale, precum şi rezultatul acţiunilor în instanţă aferente şi acţiunile disciplinare.

ANI cooperează cu două ONG-uri pentru "sensibilizarea opiniei publice şi a elaborării activităţilor de prevenire".

În pofida aprecierilor pozitive, însă, reprezentanţii comisiei au arătat că rolul Consiliului Naţional de Integritate (CNI), de organ de control al ANI, nu a fost exercitat în mod eficient.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici