Răspunsul lui Teodorovici pentru Iohannis: Există bani pentru Summitul Celor 3 Mări. Preşedinţia introduce şi acum cheltuieli în sistem

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat, marţi, că sunt bani prevăzuţi în buget pentru Summit-ul Celor 3 Mări, precizând că şi în acest moment Administraţia Prezidenţială introduce cheltuieli în sistemul de cheltuieli al ministerului.

3331 afișări
Imaginea articolului Răspunsul lui Teodorovici pentru Iohannis: Există bani pentru Summitul Celor 3 Mări. Preşedinţia introduce şi acum cheltuieli în sistem

Răspunsul lui Teodorovici pentru Iohannis: Există bani pentru Summitul Celor 3 Mări. Preşedinţia introduce şi acum cheltuieli în sistem

"Astăzi (marţi-n.r.) a trimis o adresă. M-am uitat şi eu pe ea, la ora 14.05 când a ajuns scrisoarea. În acest moment când discutăm, Administraţia Prezidenţială introduce în sistemul nostru cheltuieli, îşi face spaţiu pentru angajamente, ca să crească partea de angajamente. Eu vă dau exact extras pe ore, minute şi de la cine. Există şi pentru forumul 3 Mări sumele alocate, pentru a se desfăşura în bune condiţii. Sumele sunt în buget", a declarat ministrul de Finanţe, la Antena 3.

Eugen Teodorovici a mai spus că, prin declaraţiile făcute marţi, reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale arată că nu au o experienţă foarte bună în domeniu.

"Îmi pare rău că este o astfel de situaţie şi se înţelege să se iasă cu astfel de declaraţii. Nu e nici pentru prima oară, nici pentru ultima oară. Să spui că felul în care ţi-ai alocat sumele, în care cheltui banii, arăţi practic că nu ai o experienţă foarte bună în zona aceasta. Din 2014 până astăzi, cred că este singura structură publică căreia i s-a dublat practic bugetul. (...) Am auzit declaraţia că s-a angajat întreaga sumă. Pot să vă dau câteva exemple. La deplasări pot să vă spun că, la aceasta oră, din bugetul de aproximativ 8 milioane lei doar pe deplasări, există suma de doar 2,2 milioane lei angajate. Cu alte cuvinte, nu cred că nu e niciun fel de problemă ca domnul preşedinte să se deplaseze până la finalul anului. Dacă pe şapte luni au fost suficiente 2,2 milioane, nu cred că sunt probleme să se încadreze în cei 8 milioane de lei”, a declarat Teodorovici.

Ministrul de Finanţe a mai spus că unul din motivele pentru tăierile de fonduri de la Administraţia Prezidenţială îl reprezintă faptul că s-au cheltuit doar 9% din fondurile prevăzute la cheltuieli de capital.

„Angajarea pe întreaga Administraţie Prezidenţială este aşa, la oră: din 22,2 milioane lei pentru bunuri şi servicii avem 7,7 milioane lei angajaţi, deci aproximativ 30%. Mai departe, la titlul de cheltuieli de capital, din 6,2 milioane lei alocate pe acest an, plăţile sunt făcute undeva la 5 milioane şi ceva de lei, undeva la 9%”, a explicat Teodorovici.

Potrivit ministrului, va fi o a doua rectificare bugetară la finalul lunii octombrie.

"Tăierea este de 11,1 milioane, ea se compune din 8 milioane minus la bunuri şi servicii, avem un plus de un million la cheltuielile de personal. Sumele sunt până la final de an. Va fi o a doua rectificare la finalul lui octombrie. Avem posibilitatea de a aloca sume suplimentare din fondul de rezervă al Guvernului, pentru orice fel de cheltuieli suplimentare. Deci nu vor fi probleme", a concluzionat Teodorovici.

Reacţia ministrului vine după ce Administraţia Prezidenţială a criticat rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări. O nouă adresă a fost trimisă către Ministerul de Finanţe.

„Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului „Iniţiativei celor 3 mări” şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Puşcalău, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni.

Ea a mai spus că Summit-ul presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa centrală şi de sud est, a preşedintelui Comisiei Europene, precum şi a unor invitaţi de nivel înalt din SUA şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici