Mesaj al preşedintelui cu privire la rectificarea bugetară, transmis de purtătorul de cuvânt: Guvernul a apelat la o formă de sabotaj bugetar. Nu mai avem bani de summit

Administraţia Prezidenţială critică rectificarea bugetară a Guvernului, precizând că, prin tăierea fondurilor Preşedinţiei, România nu-şi va putea păstra angajamentele, precum Summit-ul celor 3 mări, anunţă purtătorul de cuvânt. O nouă adresă a fost trimisă către Ministerul de Finanţe.

3764 afișări
Imaginea articolului Mesaj al preşedintelui cu privire la rectificarea bugetară, transmis de purtătorul de cuvânt: Guvernul a apelat la o formă de sabotaj bugetar. Nu mai avem bani de summit

NOTĂ 14:00- Declaraţie de presă a purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi

„Bugetul Administraţiei Prezidenţiale pe 2018 a fost stabilit în cuantum de 57,558 de milioane de lei, tocmai pentru că aceasta este suma necesară susţinerii în mod corespunzător a activităţii preşedintelui României. În contextul unei rectificări negative de o asemenea anvergură România nu va putea fi reprezentată şi nu va putea să-şi onoreze angajamentele internaţionale asumate, cum ar fi găzduirea şi organizarea Summit-ului „Iniţiativei celor 3 mări” şi evenimentele din 2019, prilejuite de exercitarea de către România a Consiliului Uniunii Europene. Partenerii externi ai României vor afla astfel că Guvernul blochează angajamentele noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Mădălina Dobrovolschi, într-o declaraţie de presă susţinută marţi la Cotroceni.

Ea a mai spus că Summit-ul presupune participarea a 12 şefi de stat din Europa centrală şi de sud est, a preşedintelui Comisiei Europene, precum şi a unor invitaţi de nivel înalt din SUA şi din conducerea instituţiilor financiare europene şi internaţionale.

Citeşte şi: Răspunsul lui Teodorovici pentru Iohannis: Există bani pentru Summitul Celor 3 Mări. Preşedinţia introduce şi acum cheltuieli în sistem

„El (summitul - n.r.) presupune şi organizarea primei ediţii a forumului de afaceri a iniţiativei celor 3 mări cu peste 600 de participanţi, oameni de afaceri şi oficiali din cele 123 stat ale iniţiativei, din restul UE şi din SUA, din Republica Moldova, Ucraina, Georgia şi Balcanii de Vest. Acest summit e primul care urmează să producă rezultate concrete. Pe lângă forumul de afaceri, summitul urma să omologheze o listă de proiecte prioritare majore de interconectare în domeniile transport, energie şi digital, care să stimuleze dezvoltarea economocă a statelor regiunii, să creeze o reţea de camere de comerţ în regiune, să stimuleze crearea unui fond de investiţii, dar şi alte elemente foarte importante. Pentru toate aceste rezultate, Administraţia Prezidenţială, împreună cu alte instituţii ale statului, inclusiv din componenţa guvernului, a lucrat intens de mai bine de un an, iar acum aceste rezultate sunt puse în pericol, afectând grav şi iresponsabil interesele de politică externă şi de dezvoltare ale României, precum şi reputaţia internaţională a statului român, dar şi interesele regiunii Europeui centrale şi de sud est”, a precizat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.

Mădălina Dobrovolschi a mai anunţat că „în cursul acestei zile, Administraţia Prezidenţială a trimis o nouă adresă Ministerului Finanţelor Publice în care a cerut modificarea fişei de rectificare bugetară conform celor convenite iniţial cu reprezentanţii Ministerului”.

Aceasta a adăugat că Liviu Dragnea induce în eroare opinia publică atunci când susţine că Administraţia Prezidenţială nu a cheltuit bugetul alocat, acesta fiind şi argumentul liderului PSD pentru rectificarea bugetară negativă efectuată în cazul Preşedinţiei.

„Argumentul invocat public de Liviu Dragnea pentru justificarea acestei reduceri semnificative de buget este unul complet fals. Preşedintele PSD induce cu bună ştiinţă opinia publică în eroare, susţinând că Administraţia Prezidenţială a cheltuit doar o parte din aceşti bani alocaţi. În cursul zilei de vineri, 3 august 2018, în urma discuţiilor dintre reprezentanţii Guvernului şi ai Administraţiei Prezidenţiale, purtate după publicarea documentului menţionat pe site-ul Guvernului, am aflat că, de fapt, bugetul instituţiei prezidenţiale este propus pentru diminuare cu 11,109 milioane de lei, sumă rezultată din reduceri de 13 milioane lei, concomitent cu suplimentarea necesară a cheltuielilor de personal. Administraţia Prezidenţială a transmis către Guvern o adresă în care arată în mod explicit de ce o asemenea rectificare de amploare, aproximativ 19% din bugetul aprobat, ar bloca efectiv activitatea în acest an, prezentând în mod argumentat necesităţile de finanţare pentru trimestrul III din acest an. Cu toate acestea, Guvernul a ignorat cu bună ştiinţă toate argumentele şi a menţinut decizia reducerii creditelor bugetare, după cum rezultă din proiectul de Ordonanţă publicat aseară pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, pentru consultare publică”, a completat Dobrovolschi.

Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a adăugat că există riscul ca Administraţia Prezidenţială să fie dată în judecată de furnizori şi prestatori din cauză că nu îşi va mai putea plăti contractele în desfăşurare.

„Administraţia Prezidenţială va avea dificultăţi majore în a-şi onora obligaţiile contractuale aflate în derulare şi a susţine activitatea instituţiei în semestrul II al anului 2018, achiziţiile necesare pentru activităţile oficiale fiind imposibil de realizat la nivelul care a fost planificat. Totodată, există riscul ca Administraţia Prezidenţială să fie acţionată în judecată de furnizorii şi prestatorii care nu vor putea fi plătiţi conform contractelor care sunt în desfăşurare. Guvernul vine acum cu un artificiu şi sugereaza că Administraţia Prezidenţială poate angaja cheltuieli pe credit. Doar ca menţinerea creditelor de angajament în bugetul Administraţiei Prezidenţiale în cuantum mai mare este irelevantă atât timp cât creditele bugetare sunt reduse. Instituţia, în lipsa bugetului necesar, se afla în imposibilitatea de a plăti eventuale prestaţii viitoare angajate”, a explicat Mădălina Dobrovolschi.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, duminică seară, că diminuarea bugetelor Administraţiei Prezidenţiale şi a serviciilor secrete, la recificarea bugetară, vine în contextul în care instituţiile respective nu au cheltuit cel puţin 50% din banii alocaţi.

„La Administraţia Prezidenţială 57,5 milioane lei. A cheltuit 22 de milioane în şase luni. Şi se propun 46,4 milioane. La SRI 2.352,6. A cheltuit ca şi procent decât Adminsitraţia Prezidenţială, dar mai puţin de 50%. Am înţeles că au avut o ultimă discuţie cu premierul şi diminuarea va fi între 100-153 milioane de lei. Asta va fi cu minus. Va fi o discuţie finală cu doamna prim-ministru. Nu scad drepturile salariale de pensii. La SPP 194, 3 milioane lei. Se propun 171 milioane lei. Pe noi nu ne mai păzeşte SPP. Pe preşedinte", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici