Rata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele anului, într-un scenariu de risc

Rata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele acestui an, într-un scenariu de risc, cu 1,7 puncte procentuale peste proiecţia de bază luată în calcul de Guvern, şi ar urma să coboare la 6,7% anul viitor, ca efect al reluării creşterii economice.

54 afișări
Imaginea articolului Rata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele anului, într-un scenariu de risc

Rata şomajului ar putea ajunge la 9% la finele anului, într-un scenariu de risc (Imagine: Mediafax Foto)

"După creşterea foarte mare a numărului şomerilor înregistraţi în anul 2009, se aşteaptă ca numărul acestora să scadă an de an, în condiţiile creşterii economice şi a numărului locurilor de muncă. Pentru perioada următoare sunt prognozate scăderi ale ratei şomajului înregistrat până la 6,2% în 2012", se arată în proiectul programului de convergenţă al României pentru perioada 2009-2012, document redactat în luna februarie 2010 şi obţinut de MEDIAFAX.

În scenariul de risc, rata şomajului ar urma să se plaseze la 8,5% în 2011 şi la 7,9% în 2012.

Potrivit datelor Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, rata şomajului a ajuns la 8,1% în prima lună a acestui an, de la 7,8% la finele anului trecut şi 4,9% în ianaurie 2009.

În luna ianuarie erau înregistraţi 740.982 de şomeri, cu 31.599 mai mulţi decât în ultima lună din 2009.

Şeful misiunii FMI care a evaluat acordul stand-by încheiat cu România, Jeffrey Franks, a declarat la finele lunii ianuarie că şomajul va continua să crească până la jumătatea acestui an şi ar putea atinge un milion de persoane.

Programul de convergenţă este revizuit în fiecare an şi este transmis la Bruxelles după aprobarea de către Guvern.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici