Războiul din Ucraina, ziua 688. Casa Albă: Fondurile Congresului pentru Kiev sunt epuizate / Zelenski este supărat şi pe ucrainenii refugiaţi în străinătate, în loc să lupte pe front

  • Premierul Sunak va vizita Kievul şi va anunţa un pachet de ajutor militar de 3,1 miliarde de dolari.
  • Kremlinul se foloseşte de subvenţiile pentru cărbune pentru a impune paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunea ocupată Kherson.
  • Statul Major General: Rusia a pierdut 368.460 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022.
  • ISW: Rotaţiile operaţionale ale forţelor ruseşti vor susţine probabil ritmul ofensiv în estul Ucrainei.
2463 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 688. Casa Albă: Fondurile Congresului pentru Kiev sunt epuizate / Zelenski este supărat şi pe ucrainenii refugiaţi în străinătate, în loc să lupte pe front

Războiul din Ucraina, ziua 688. Casa Albă: Fondurile Congresului pentru Kiev sunt epuizate / Dar negocierea continuă la Washington

UPDATE Noul ministru francez de externe merge în Ucraina

Noul ministru francez de externe, Stephane Sejourne, este în drum spre Ucraina, în prima sa călătorie oficială, au declarat vineri trei surse diplomatice, citate de Reuters.

PDATE Avertizarea lui Medvedev: Desfăşurarea trupelor britanice în Ucraina ar fi o declaraţie de război

Dmitri Medvedev, aliatul lui Vladimir Putin, avertizează că orice mobilizare a trupelor britanice în Ucraina va fi considerată un act de război împotriva Rusiei, scrie Reuters.

Avertismentul a venit în contextul anunţului premierului britanic Rishi Sunak în Kiev cu privire la creşterea finanţării militare pentru Ucraina, în scopul achiziţionării de drone militare. Medvedev, cunoscut pentru declaraţiile sale publice frecvente şi hotărâte, reflectând gândirea Kremlinului, a subliniat că o desfăşurare oficială a trupelor britanice în Ucraina ar fi privită ca o declaraţie de război.

De asemenea, el a ridicat întrebări despre modul în care publicul occidental ar reacţiona în cazul unui atac asupra delegaţiei lui Sunak în centrul Kievului, referindu-se la un incident recent în Belgorod, unde civili ruşi ar fi fost loviţi de muniţie ucraineană. Medvedev, cândva văzut ca un modernizator liberal în timpul preşedinţiei sale (2008-2012), s-a poziţionat acum ca unul dintre cei mai înverşunaţi antioccidentali ai Kremlinului.

UPDATE Sunak confirmă un pachet de ajutor de 3,2 miliarde de dolari pentru Ucraina şi semnează un acord de securitate cu Zelenski

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a anunţat pachetul de ajutor militar de 2,5 miliarde de lire sterline (3,2 miliarde de dolari) în timpul vizitei sale la Kiev, la 12 ianuarie.

Cei doi lideri au semnat, de asemenea, un nou acord privind cooperarea în domeniul securităţii, primul angajament bilateral finalizat ca parte a asigurărilor de securitate anunţate de Grupul celor Şapte (G7) în iulie anul trecut.

Pachetul de ajutor recent anunţat include echipamente de apărare aeriană, arme antitanc, rachete cu rază lungă de acţiune şi instruire pentru soldaţii ucraineni, a precizat Sunak. Guvernul britanic a anunţat anterior că această tranşă constă, de asemenea, în "cel mai mare angajament de drone din istorie".

Din cele 2,5 miliarde de lire sterline, cel puţin 200 de milioane vor fi cheltuite pentru a achiziţiona şi produce mii de drone militare pentru Ucraina, inclusiv drone de supraveghere, drone de atac cu rază lungă de acţiune şi drone maritime, se arată în comunicatul de presă al guvernului britanic.

Premierul a precizat că acesta este cel mai mare pachet de asistenţă al Regatului Unit de la începutul războiului. Şeful statului ucrainean a precizat că pachetul de 3,2 miliarde de dolari este alocat pentru acest an.

Acordul de securitate semnat de Sunak şi Zelensky stipulează angajamentul Londrei de a sprijini Kievul pentru o perioadă de 10 ani, potrivit şefului statului ucrainean.

"Obiectivul nostru comun este de a ne asigura că un atac asupra Ucrainei nu se va mai repeta niciodată, odată ce actuala agresiune rusă va fi oprită şi Ucraina va fi consolidată."
 
În timpul summitului NATO din iulie 2023 de la Vilnius, Grupul celor şapte ţări (G7), inclusiv Marea Britanie, s-a angajat să ofere Kievului garanţii de securitate pe termen lung care să ajute ţara să învingă invazia rusă şi să descurajeze orice agresiune viitoare.
 
Acordul de securitate, publicat pe site-ul biroului prezidenţial, stabileşte un mod de cooperare în domeniul militar, al securităţii maritime, al industriei de apărare, al protecţiei infrastructurii critice şi al securităţii cibernetice.
 
De asemenea, Regatul Unit s-a angajat să ofere ajutor financiar, economic şi umanitar şi să asiste Ucraina în eforturile de reconstrucţie şi în reformele necesare pentru aderarea la UE şi NATO.
 
În cele din urmă, în cazul unei viitoare agresiuni din partea Rusiei, părţile au convenit să organizeze consultări imediate cu privire la măsurile de descurajare a agresiunii. Londra s-a angajat, de asemenea, să furnizeze echipamente militare şi ajutor economic şi să impună noi sancţiuni Rusiei într-o astfel de eventualitate.
 
Sunak a sosit la Kiev la 12 ianuarie, într-un gest de susţinere a Ucrainei, în timp ce cresc îngrijorările legate de ezitarea altor aliaţi.

UPDATE Stéphane Séjourné, noul şef al diplomaţiei franceze, este aşteptat la Kiev în acest weekend

Noul ministru pentru Europa şi Afaceri Externe, Stéphane Séjourné, "este în drum spre Kiev", unde urmează să se întâlnească cu preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky pentru a demonstra sprijinul Franţei pentru Ucraina, au declarat vineri surse din anturajul său pentru Agenţia France-Presse. Întâlnirea fusese iniţial programată cu ministrul demisionar Catherine Colonna, dar joi seara a avut loc o remaniere, cu numirea lui Stéphane Séjourné la Quai d'Orsay.

UPDATE Consiliul Europei îşi exprimă îngrijorarea cu privire la minorităţile naţionale din Rusia

Comitetul consultativ al FCNM a emis o declaraţie în care afirmă că acest pas "privează peste 25 de milioane de persoane aparţinând numeroaselor minorităţi naţionale din Federaţia Rusă de protecţia oferită de acest tratat internaţional unic".

UPDATE Producătorul rus de drone îşi măreşte producţia în ciuda sancţiunilor, conform unor scurgeri de informaţii

Un producător rus de drone Orlan şi alte echipamente de uz militar se fereşte de sancţiuni pentru a obţine componente fabricate în străinătate, reuşind să crească producţia cu succes, a declarat grupul de voluntari ucraineni InformNapalm în analiza sa din 12 ianuarie a datelor companiei care au fost scurse de hackeri.

UPDATE Forţele Aeriene: Noaptea de 12 ianuarie a fost "cea mai calmă" din ultima vreme, fără atacuri aeriene ruseşti

Rusia nu a efectuat niciun atac aerian împotriva Ucrainei în noaptea de 12 ianuarie, ceea ce a făcut ca aceasta să fie "cea mai calmă noapte din ultima vreme", a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene, Iurii Ihnat, la televiziunea naţională, citat de postul de presă Ukrainska Pravda.

UPDATE Diaspora ucraineană cere Australiei să trimită 45 de elicoptere scoase din uz în Ucraina

În declaraţia sa, organizaţia diasporei ucrainene din Australia a afirmat că aceste vehicule "ar putea fi un schimbător de joc în Ucraina".

UPDATE Ministerul elveţian de Externe: Reuniunea privind formula de pace pentru Ucraina va avea loc la Davos

Davos va găzdui la 14 ianuarie cea de-a patra reuniune a formulei de pace pentru Ucraina, la care sunt aşteptate să participe peste 80 de delegaţii, a anunţat Ministerul elveţian de Externe la 11 ianuarie.

UPDATE Bombardamentul rusesc asupra oraşului Kherson ucide 2 civili

Printre victime se numără o femeie în vârstă de 80 de ani şi un şofer de maşină a cărui identitate este în curs de stabilire, potrivit oficialilor.

UPDATE Premierul Sunak soseşte în Ucraina, urmând să anunţe un pachet de ajutor de 3,1 miliarde de dolari 

Premierul britanic Rishi Sunak a sosit la Kiev pe 12 ianuarie, a anunţat premierul pe reţelele de socializare, unde este aşteptat să anunţe un nou angajament militar major pentru Ucraina.

"Mă aflu în Ucraina pentru a transmite un mesaj simplu. Sprijinul nostru nu poate şi nu se va clătina", a declarat Sunak pe platforma de socializare X.

"Pentru toţi ucrainenii, Marea Britanie este alături de voi - atât timp cât va fi nevoie."

Sunak urmează să anunţe la Kiev că Marea Britanie va oferi Ucrainei un ajutor militar în valoare de 2,5 miliarde de lire sterline (aproximativ 3,1 miliarde de dolari) în 2024-2025, cu 200 de milioane de lire mai mult decât în cei doi ani precedenţi.

"Finanţarea va contribui la valorificarea celei mai bune expertize militare şi a producţiei de apărare din Marea Britanie pentru a asigura victoria Ucrainei pe câmpul de luptă, inclusiv în domenii critice precum rachetele cu rază lungă de acţiune, apărarea aeriană, muniţia de artilerie şi securitatea maritimă", a scris guvernul britanic într-un comunicat de presă publicat pe 12 ianuarie.

Din cele 2,5 miliarde de lire sterline, cel puţin 200 de milioane vor fi cheltuite pentru a achiziţiona şi produce mii de drone militare pentru Ucraina, inclusiv drone de supraveghere, drone de atac cu rază lungă de acţiune şi drone maritime, se arată în comunicat.

Aceasta se doreşte a fi cea mai mare livrare de drone către Ucraina din partea vreunei naţiuni.

Ministrul britanic de externe David Cameron a declarat la începutul acestei luni că sprijinul pentru Ucraina în interiorul ţării este bipartizan şi nu la fel de controversat ca în SUA şi că Londra este pregătită să ajute pentru mulţi ani de acum înainte.

UPDATE Ministerul britanic al Apărării: Lipsa războiului electronic complică apărarea Rusiei împotriva dronelor ucrainene în regiunea Kherson

Rusia s-a confruntat cu dificultăţi în contracararea dronelor ucrainene de tip "first-person-view" (FPV) în timpul luptelor de pe malul estic al râului Dnipro din regiunea Kherson, probabil din cauza unui deficit de capacităţi de război electronic în zonă, a raportat Ministerul britanic al Apărării la 12 ianuarie.

UPDATE Zaharova: Occidentul îi răsfăţă pe neonazişti precum Kievul

„Occidentul sprijină Kievul şi pentru că neonaziştii, atât de iubiţi şi răsfăţaţi în ţările NATO, au ajuns la putere în Ucraina. De aceea toată lumea tace când, de exemplu, mărşăluiesc pe străzile din capitalele veteranii Waffen SS”. Astfel, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a comentat manifestaţia Acca Larentia de la Telegram, filmată de Tass. „Aşa cum se vede în filmările care au făcut înconjurul lumii, acţiunea din 7 ianuarie în care participanţii îmbrăcaţi în cămăşi maro şi negre îşi ridică mâinile în aşa-numitul salut roman a fost planificată cu atenţie”, a adăugat ea. 

UPDATE Serviciile britanice: ruşii suferă pierderi grele în Doneţk, pe malul stâng al râului Nipro

Armata rusă suferă pierderi grele din cauza artileriei ucrainene şi a atacurilor cu drone pe malul stâng al râului Nipro, în regiunea Doneţk din estul Ucrainei, scrie Ministerul britanic al Apărării în actualizarea sa de informaţii. Forţele ucrainene folosesc şi drone echipate cu muniţie pentru a ataca ruşii, se arată în raportul publicat pe X. Dronele, notează experţii londonezi, sunt folosite împreună cu artileria pentru a distruge vehiculele forţelor armate ruse. Potrivit unui blogger militar rus, 90% din echipamentul militar inamic din sectorul Krinka a fost distrus. „Incapacitatea Rusiei de a contracara dronele se datorează probabil lipsei de echipamente de război electronic din zonă”, concluzionează raportul.

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Kherson au ucis o persoană şi au rănit 3 în ultima zi

Forţele ruse au lansat 73 de lovituri împotriva regiunii Kherson în ultimele 24 de ore, ucigând o persoană şi rănind alte trei, a raportat Oleksandr Prokudin, guvernatorul regional, la începutul zilei de 12 ianuarie.

UPDATE Premierul Sunak va vizita Kievul şi va anunţa un pachet de ajutor militar de 3,1 miliarde de dolari

Premierul britanic Rishi Sunak va vizita Kievul pe 12 ianuarie pentru a se întâlni cu preşedintele Volodymyr Zelensky şi pentru a anunţa un nou pachet major de ajutor militar pentru Ucraina, inclusiv cel mai mare angajament de drone din istorie, a anunţat guvernul britanic.

UPDATE Kremlinul se foloseşte de subvenţiile pentru cărbune pentru a impune paşapoarte ruseşti locuitorilor din regiunea ocupată Kherson 

Autorităţile de ocupaţie ilegală instalate de Moscova în regiunea Kherson oferă subvenţii pentru cărbune în scopul încălzirii, dar numai acelor rezidenţi care au devenit cetăţeni ruşi, a raportat Centrul Naţional de Rezistenţă al armatei ucrainene.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 368.460 de soldaţi în Ucraina din 24 februarie 2022

De asemenea, Rusia ar fi pierdut 6.060 de tancuri, 11.254 de vehicule de luptă blindate, 11.612 vehicule şi rezervoare de combustibil, 8.710 sisteme de artilerie, 957 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 642 de sisteme de apărare aeriană, 329 de avioane, 324 de elicoptere, 6.836 de drone şi 23 de ambarcaţiuni.

UPDATE ISW: Rotaţiile operaţionale ale forţelor ruseşti vor susţine probabil ritmul ofensiv în estul Ucrainei

Capacitatea Rusiei de rotaţii operaţionale este de aşteptat să susţină ritmul ofensivei localizate în estul Ucrainei pe termen scurt, a declarat Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa actualizare din 11 ianuarie.

UPDATE Rusia atacă 7 comunităţi din regiunea Sumy

Rusia atacă 7 comunităţi din regiunea Sumy. Atacurile au lovit comunităţile Bilopillia, Esman, Svesa, Krasnopillia, Seredyna-Buda, Yunakivka şi Myropillia.

Nu au fost raportate victime sau pagube la infrastructura civilă.

Forţele ruse au atacat regiunea cu artilerie, mine şi drone, trăgând de 11 ori la graniţa cu Sumy, provocând 38 de explozii.

Casa Albă: Fondurile Congresului pentru Kiev sunt epuizate

Fondurile alocate de Congresul American sunt terminate, iar asistenţa Statelor Unite în războiul împotriva Rusiei este „întreruptă”. Cuvintele sunt ale purtătorului de cuvânt al securităţii naţionale a SUA, John Kirby. Congresul american are o săptămână de timp pentru a negocia obiectivele de cheltuieli publice, inclusiv noul ajutor pentru Ucraina, şi pentru a finaliza textul înainte de 19 ianuarie. Dar Zelenski insistă să afirme că orice „pauză” în apărarea Ucrainei împotriva invaziei ruseşti nu ar ajuta decât Moscova să şi recapete forţele şi să -i permită să „zdrobească” Ucraina.

Şeful Ucrainei a subliniat că liderii europeni trebuie să menţină angajamentul de a furniza „milionul de muniţii promise anul trecut” şi, în acelaşi timp, Kiev solicită, de asemenea, garanţii concrete suplimentare privind adeziunea viitoare a Ucrainei la structurile NATO şi UE. Preşedintele ucrainean a exprimat, de asemenea, un reproş către miile de bărbaţi care au vârsta de mobilizare şi de luptă pe front, dar au preferat să fugă în străinătate. „Aceşti bărbaţi ar trebui să fie în Ucraina şi să ajute Ucraina, este o chestiune morală”, a spus Zelenski.

Dar Parlamentul a amânat guvernului un proiect de lege privind o nouă mobilizare. „Nu toate regulile pot fi acceptate, unele dispoziţii încalcă direct drepturile omului”, s -a plâns liderul de grup al partidului preşedintelui, David Arakhamia.

Sancţiuni americane pentru rachetele nord-coreene la Moscova

Sancţiuni americane aplicate către o persoană individuală şi trei entităţi ruseşti implicate în transferul şi testele rachetelor balistice nord-coreene la Moscova. Acest lucru a fost anunţat de Departamentul de Stat American, care ia şi măsuri pentru a bloca patru avioane deţinute de Comandamentul Aviaţiei de Transport Militar (VTA). 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici