Războiul din Ucraina, ziua 690. 13 nave de război ruseşti în Marea Neagră / Una are opt rachete de croazieră de tip Kalibr la bord

În timp ce Zelenski îşi face bagajele pentru Davos, Rusia îşi desfăşoară navele de război în Marea Neagră.

37867 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 690. 13 nave de război ruseşti în Marea Neagră / Una are opt rachete de croazieră de tip Kalibr la bord

Războiul din Ucraina, ziua 690. 13 nave de război ruseşti în Marea Neagră / Una are opt rachete de croazieră de tip Kalibr la bord

UPDAT Gazprom, 40,5 milioane de metri cubi în Europa, astăzi, prin Ucraina

Gazprom-ul rusesc a anunţat că în cursul zilei va livra 40,5 milioane de metri cubi de gaz către Europa prin Ucraina, aceeaşi cantitate trimisă ieri şi în concordanţă cu cei 42,4 milioane de metri cubi expediaţi vineri.

UPDATE Bombe ruseşti asupra Hersonului, şase civili răniţi

Şase civili au fost răniţi în regiunea Herson, din sudul Ucrainei, în timpul bombardamentelor ruseşti de ieri: şeful administraţiei militare regionale, Oleksandr Prokudin, a anunţat acest lucru pe Telegram, potrivit Ukrinform. „În ultimele 24 de ore, inamicul a lansat 103 atacuri trăgând 406 proiectile din mortiere, artilerie, Grad (sisteme de rachete cu lansare multiplă), tancuri, UAV-uri (drone) şi avioane. Inamicul a tras 28 de obuze împotriva oraşul Herson. Şase persoane au fost rănite în urma agresiunii ruse”, se arată în mesaj. Prokudin a adăugat că armata rusă a vizat cartierele rezidenţiale ale aşezărilor din regiune şi infrastructura portuară.

UPDATE Preotul rus demis

În Rusia, un cunoscut preot liberal se confruntă cu expulzarea din biserica ortodoxă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care i-a cerut lui Dumnezeu să călăuzească Rusia în victoria asupra Ucrainei. Tribunalul eparhial a decis acest lucru într-o şedinţă de ieri, sâmbătă. Curtea a explicat că părintele Alexei Uminski, fost rector al Bisericii Treimile din Moscova din Khokhli, a „încălcat jurământul preot prin refuzul de a îndeplini binecuvântarea patriarhală de a citi rugăciunea pentru Sfânta Rusia în timpul Sfintei Liturghii”, rugăciune pe care Vladimir Putin a făcut-o obligatorie în timpul slujbelor religioase.

Şedinţa de judecată a avut loc fără participarea lui Alexei Uminski, care nici măcar nu se prezentase la cele două întâlniri anterioare; iar acum decizia trebuie aprobată de patriarhul Kirill, un apărător ferm al Kremlinului. Într-un interviu din noiembrie anul trecut, Uminski afirma că limbajul războiului şi „operaţiunilor militare speciale” nu sunt „în nici un caz compatibil” cu liturgia bisericească şi încurajase credincioşii să caute preoţi care „se roagă mai mult pentru pace decât pentru victorie”.

În rugăciune sunt fraze precum: „Scoală-te, Doamne, ca să ajuţi poporul Tău şi dă-ne nouă biruinţă prin puterea Ta” şi „Căci Tu eşti mijlocire, biruinţă şi mântuire pentru cei ce se încred în Tine şi Ţie slavă trimitem”.

Nu este prima dată când preoţii sunt pedepsiţi pentru că au contestat linia oficială a Bisericii Ortodoxe. Preotului Ioann Koval, de la Biserica Sf. Andrei Cel Întâi Chemat, i s-a interzis slujirea, pentru că a înlocuit cuvântul „victorie” cu „pace” în aceeaşi rugăciune. Apoi, o curte bisericească l-a îndepărtat. În aprilie 2021, Uminski a cerut autorităţilor să arate milă creştină şi să permită unui medic să-l viziteze pe bloggerul anti-Putin Alexei Navalnîi, care era în greva foamei la acea vreme.

UPDATE Întâlnire cu 80 de ţări la Davos: concentrare pe formula păcii

La aproape doi ani de la invazia pe scară largă lansată de Rusia, viitorul Ucrainei va fi în centrul unei întâlniri de astăzi la Davos între guvernul de la Kiev şi reprezentanţii a aproximativ 80 de ţări. Evenimentul, axat pe „Formula Păcii” propusă de preşedintele ucrainean Zelenski, va avea loc înainte de începerea reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial (WEF) în staţiunea elveţiană. Planul în 10 puncte al lui Zelenski, dezvăluit pentru prima dată la sfârşitul anului 2022, cere retragerea tuturor forţelor ruse din teritoriile ocupate ale Ucrainei, inclusiv Crimeea, urmărirea penală a crimelor de război ruseşti, despăgubiri şi garanţii de securitate. Liderii ruşi ar fi, de asemenea, traşi la răspundere pentru rolul lor în invazie. Moscova respinge planul şi nu a fost invitată la întâlnirile anterioare. În ultimii doi ani, Zelenski a participat la Forum prin videoconferinţă, dar anul trecut, soţia sa, Olena, a mers la Davos.

UPDATE Ucraina: 13 nave de război ruseşti în Marea Neagră. Una are opt rachete de croazieră de tip Kalibr la bord

Gruparea navală rusă din Marea Neagră s-a extins la 13 nave, inclusiv una cu opt rachete de croazieră de tip Kalibr la bord. Agenţia Ukinform scrie acest lucru, citând o declaraţie lansată de Forţele de Apărare de Sud ale Ucrainei pe Telegram. „În ciuda furtunii, grupul naval inamic din Marea Neagră s-a extins pentru a include 13 nave, inclusiv cinci nave mari de aterizare şi un port rachete de suprafaţă”, se arată în raport. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici