Războiul Israel - Hamas. Tel Aviv: 101 ostatici sunt în viaţă în Gaza / A murit soldatul care şi-a dat foc în faţa Ambasadei Israelului de la Washington

Conform estimării israelienilor, Hamas mai are 101 de aşi în mânecă pentru a negocia un armistiţiu sau o încetare a focului, acesta fiind numărul ostaticilor aflaţi în viaţă pe care gruparea teroristă îi are sub control.

452 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas. Tel Aviv: 101 ostatici sunt în viaţă în Gaza /  A murit soldatul care şi-a dat foc în faţa Ambasadei Israelului de la Washington

Războiul Israel - Hamas. A murit soldatul care şi-a dat foc în faţa Ambasadei Israelului de la Washington / Tel Aviv: 101 ostatici sunt în viaţă în Gaza

UPDATE Ministru israelian: Israelul vrea eradicarea Hamas indiferent de costul economic

Israelul s-a angajat să câştige războiul din Gaza şi să elimine Hamas, indiferent de costul economic pe care îl va suporta ţara, a declarat, luni, ministrul israelian al Economiei şi Industriei, Nir Barkat, potrivit Reuters.

Barkat, care este considerat un potenţial candidat la succesiunea în funcţia de premier al Israelului după Benjamin Netanyahu, a precizat că securitatea naţională este vitală pentru economia Israelului. ”Ne-am angajat să câştigăm războiul. Vom câştiga", a spus Barkat.

UPDATE Atac al Israelului în Liban, după ce Hezbollah a doborât o dronă

Avioane de război israeliene au lovit luni Valea Bekaa din Liban, ucigând cel puţin doi membri Hezbollah, grupare susţinută de Iran, au relatat surse libaneze, potrivit Reuters. La rândul său, armata israeliană a declarat că zeci de rachete au fost lansate din Liban spre Înălţimile Golan.

Armata israeliană a arătat că avioanele sale de vânătoare au lovit Hezbollah în Valea Bekaa ca răspuns la doborârea unei drone israeliene, pe care Hezbollah a susţinut că a doborât-o cu o rachetă sol-aer mai devreme luni.

Loviturile aeriene au lovit o parte din regiunea Valea Bekaa, în apropiere de graniţa cu Siria, care este un bastion politic al mişcării islamiste şiite Hezbollah. Zona vizată se afla la aproximativ 18 km de oraşul Baalbek, cunoscut pentru ruinele sale antice.

Armata israeliană a anunţat că va continua operaţiunile militare ”pentru a apăra statul Israel de ameninţarea organizaţiei teroriste Hezbollah, inclusiv în operaţiuni aeriene deasupra teritoriului libanez”.

Hezbollah a desfăşurat o campanie de atacuri asupra unor obiective la graniţa cu Israelul de la raidul din 7 octombrie din Fâşia Gaza al aliatului său palestinian Hamas.

UPDATE Human Rights Watch: Guvernul israelian blochează ajutoarele în Gaza şi ,,înfometează" palestinienii

Guvernul israelian nu a respectat un ordin al instanţei supreme a ONU de a furniza ajutorul de care au nevoie urgent oamenii disperaţi din Fâşia Gaza, a declarat Human Rights Watch, potrivit The Guardian.

Human Rights Watch a declarat că Israelul nu a respectat ordinul instanţei privind furnizarea de ajutoare, citând o scădere cu 30% a numărului mediu zilnic de camioane cu ajutoare care au intrat în Gaza în săptămânile care au urmat hotărârii instanţei, relevă sursa citată. 

UPDATE O delegaţie israeliană se îndreaptă spre Qatar pentru a promova un acord de încetare a focului

Oficiali israelieni s-au îndreptat luni spre Qatar, unde Hamas îşi are biroul politic, pentru a lucra la termenii unui armistiţiu în Gaza şi la un acord de eliberare a ostaticilor, a declarat o sursă pentru Reuters, citată de The Guardian.

UPDATE Prim-ministrul palestinian Shtayyeh a demisionat

Premierul palestinian Mohammad Shtayyeh a anunţat luni că demisionează. El a spus că a luat decizia să demisioneze pentru a permite realizarea unui consens larg în rândul palestinienilor. Mişcarea are legătură cu situaţia din Gaza după războiul dintre Israel şi Hamas, potrivit CNBC.

Forţele aeriene israeliene au înfiinţat oficial o filială iraniană ca răspuns la ameninţarea tot mai mare din partea Teheranului

Forţele aeriene israeliene au înfiinţat oficial un „departament iranian”, ca răspuns la ameninţarea tot mai mare a Teheranului împotriva Israelului. Acest departament va gestiona toate pregătirile militare pentru potenţialele atacuri viitoare ale Iranului - scrie publicaţia Jerusalem Post - şi are ca scop în primul rând combaterea programului nuclear al Iranului. Surse oficiale de securitate israeliene au declarat că, prin această decizie, Tel Aviv intenţionează să tragă un avertisment nu numai Iranului, ci şi Statelor Unite, care au fost criticate de unii pentru gestionarea proastă a programului nuclear al Iranului, precum şi pentru finanţarea acestui Program nuclear al Iranului. Departamentul va putea funcţiona 365 de zile pe an, în principal pentru a face faţă conflictului iranian care se accelerează. În plus, va servi la menţinerea securităţii şi la eliminarea organizaţiilor teroriste susţinute de Iran din Yemen, Irak, Liban, Siria, Cisiordania şi Fâşia Gaza. Prioritatea principală a acestui departament se concentrează însă pe ameninţarea nucleară în creştere.

Soldatul care şi-a dat foc în faţa Ambasadei Israelului de la Washington a murit

Aaron Buşnell, soldatul forţelor aeriene americane care şi-a dat foc în faţa ambasadei Israelului din Washington, a murit în spital din cauza arsurilor grave. Buşnell, în vârstă de 25 de ani, a cerut „eliberarea Palestinei”. Videoclipul a fost distribuit pe reţelele de socializare. '„Nu voi mai fi complice la genocid. Sunt pe cale să întreprind un act de protest extrem, dar în comparaţie cu ceea ce au trăit oamenii în Palestina de către colonizatorii lor, nu este deloc extrem. Acesta este ceea ce clasa noastră conducătoare a decis că va fi normal'', a spus Buşnell, înainte de să-şi dea foc.

IDF: 30 de militanţi Hamas au fost ucişi în ultimele ore

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au ucis 30 de militanţi Hamas în cartierul Zeitoun din oraşul Gaza, în ultimele 24 de ore. IDF a raportat acest lucru, explicând că un raid aerian a lovit o clădire din care opera un lunetist Hamas. Luptele continuă şi în Khan Younis, în sudul Gazei, a adăugat IDF.

 

Ministrul israelian Gideo Sa'ar, „aşteptăm un răspuns din partea Hamas cu privire la un proiect de acord”

Proiectul unui acord general pentru un armistiţiu temporar şi eliberarea ostaticilor, ajuns la Paris, se încadrează în parametrii Israelului, dar răspunsul Hamas este încă aşteptat. Acest lucru a fost declarat de ministrul israelian Gideo Sa'ar, sugerând să „aşteptăm cu răbdare”. „Ceea ce a fost prezentat la Paris se încadrează în liniile noastre roşii, dar trebuie să existe un partener”, a reiterat el. Discuţiile cu participarea Egiptului, Qatarului şi SUA continuă la Doha împreună cu o delegaţie israeliană şi reprezentanţi ai Hamas.

Armata israeliană prezintă un plan de evacuare a civililor din Rafah

Forţele de Apărare Israel (IDF) şi-au prezentat planul de evacuare a civililor palestinieni din Rafah. Acest lucru a fost anunţat de biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu. Este un plan care deschide calea ofensivei militare terestre în oraş, în sudul Fâşiei Gaza, unde milioane de persoane strămutate şi-au găsit refugiul. Mai mult, biroul premierului israelian a aprobat şi acordarea de ajutor umanitar în sudului Fâşiei Gaza, „pentru a preveni jafurile care au avut loc în nordul Fâşiei Gaza şi în alte zone”. Într-o notă citim că armata „a prezentat cabinetului de război un plan de evacuare a populaţiei din zonele de luptă din Fâşia Gaza”.

Israel, sunt 101 ostatici vii în Gaza

Există 101 ostatici încă în viaţă în Gaza, relatează surse israeliene. Pe 7 octombrie 2023, conform aceloraşi surse, Hamas a luat ostatici 253 de persoane. Astăzi, 134 de ostatici se află în Gaza, printre ei: 4 ostatici ţinuţi captivi de Hamas din 2014. 130 de persoane, care au fost răpite în timpul atacului terorist al Hamas din 7 octombrie 2023, sunt încă ţinute ostatice de Hamas. Din cei 130 de ostatici: 111 sunt bărbaţi, 19 sunt femei, inclusiv: Doi copii sub 5 ani. 10 dintre ostatici au peste 75 de ani. 119 sunt cetăţeni israelieni sau cu paşapoarte duble, 11 sunt cetăţeni străini (8 thailandezi, 1 nepalez, 1 tanzanian, 1 francez/mexican). Cadavrele a 33 de ostatici (inclusiv Hadar Goldin şi Oron Shaul) sunt deţinute de Hamas în Gaza. Un israelian este dat dispărut. Oamenii eliberaţi sunt 123: - 5 israelieni au fost eliberaţi înainte de acordul cu Hamas. - 81 de israelieni şi 24 de cetăţeni străini au fost eliberaţi ca urmare a acordului cu Hamas (24-30.11.23). - 8 ostatici au fost ucişi de Hamas şi trupurile lor au fost recuperate de forţele IDF. - 3 ostatici au fost ucişi din greşeală de forţele IDF. - Operaţiunea „Mâna de aur”: pe 24.12.24, forţele de securitate Rafah i-au salvat pe Louis Har (71 de ani) şi Fernando Marman (61 de ani), care fuseseră răpiţi de Hamas pe 7 octombrie de la Nir Yitzhak.

UPDATE Presa libaneză susţine că o dronă a IDF a fost doborâtă deasupra sudului Libanului

Presa libaneză relatează că o dronă militară israeliană a fost doborâtă deasupra sudului Libanului.

Nu există niciun comentariu imediat din partea IDF cu privire la acest incident.

Acesta survine în timp ce IDF afirmă că a tras o rachetă de interceptare asupra unei ţinte deasupra Libanului. Se pare că ţinta ar fi o rachetă sol-aer pe care Hezbollah a tras-o asupra unei drone israeliene.

UPDATE Înalta Curte începe audierea cu privire la recrutarea israelienilor ultraortodocşi pentru IDF

Înalta Curte de Justiţie urmează să audieze petiţiile prin care se cere anularea unei rezoluţii a cabinetului care a permis statului să evite încorporarea în armată a studenţilor ultraortodocşi de la yeshiva.

Legea care permitea acest aranjament a expirat anul trecut, astfel că în iunie 2023 guvernul a adoptat o rezoluţie care îşi dădea termen până la sfârşitul lunii martie 2024 pentru a adopta o nouă legislaţie care ar putea respecta hotărârea instanţei din 2017, potrivit căreia scutirile generale pentru studenţii yeshiva Haredi erau discriminatorii şi, prin urmare, ilegale.

Mişcarea pentru un guvern de calitate în Israel - care a militat timp de decenii pentru ca tinerii Haredi să fie recrutaţi - a depus petiţii la tribunal în iulie, argumentând că rezoluţia guvernului a încălcat statul de drept; contravine hotărârilor judecătoreşti anterioare pe această temă, care au stabilit că ministrul apărării, care este oficialul care acordă scutirile generale, nu poate exercita această putere fără autoritate legislativă; aduce "daune grave principiului egalităţii în faţa legii", care la rândul său încalcă hotărârea din 2017 a instanţei privind necesitatea egalităţii; este "disproporţionată"; şi este "nerezonabilă în extremis".

Guvernul a declarat instanţei săptămâna trecută că, din cauza izbucnirii războiului la 7 octombrie, nu a avut timp să formuleze şi să adopte o nouă lege în Knesset pentru a legifera un nou aranjament şi a propus să informeze instanţa înainte de sfârşitul lunii martie cu privire la o propunere emergentă şi apoi să primească o altă prelungire până la sfârşitul lunii iunie pentru a adopta noua lege.

UPDATE Trupele IDF au ucis peste 30 de atacatori Hamas în oraşul Gaza în ultima zi, afirmă armata

IDF afirmă că trupele Brigăzii blindate 401 au ucis peste 30 de bărbaţi înarmaţi ai Hamas în cadrul unei operaţiuni în curs de desfăşurare în cartierul Zeitoun din oraşul Gaza în ultima zi.

Într-un incident, brigada a dirijat un avion de vânătoare să lovească o clădire în care opera un lunetist Hamas, spune IDF.

Între timp, în centrul Gaza, IDF afirmă că Brigada de infanterie Nahal a ucis peste 10 agenţi Hamas în cursul zilei trecute.

Luptele continuă, de asemenea, în sudul oraşului Khan Younis din Gaza, iar IDF detaliază unele dintre incidente.

Acesta spune că Unitatea 414 de colectare a informaţiilor de luptă a reperat un agent Hamas care mânuia un RPG şi a dirijat un atac aerian împotriva acestuia în Khan Younis.

În partea de vest a Khan Younis, Brigada a 7-a blindată, Brigada de paraşutişti şi Brigada de infanterie Givati au ucis numeroşi agenţi Hamas în ambuscade.

UPDATE Sirenele de alertă sună în apropiere de Afula, la circa 50 de kilometri de graniţa de nord

Sirenele de alertă pentru rachete sună în zona industrială Alon Hatavor din nordul Israelului, în apropiere de oraşul Afula.

Cauza alarmelor este în curs de investigare.

Zona industrială se află la aproximativ 50 de kilometri de graniţa cu Libanul.

Pe fondul războiului în curs de desfăşurare în Gaza, gruparea teroristă Hezbollah a efectuat zilnic atacuri în nordul Israelului, dar mai ales împotriva poziţiilor armatei şi a oraşelor din apropierea graniţei cu Libanul.

UPDATE Ministrul Economiei, Barkat, se întâlneşte cu omologul saudit în cadrul unei conferinţe în Emiratele Arabe Unite

Ministrul economiei, Nir Barkat, i-a spus ministrului comerţului din Arabia Saudită, Majid bin Abdullah Al-Qasabi, că cele două ţări pot "face istorie" împreună în timpul conferinţei ministeriale a Organizaţiei Mondiale a Comerţului de la Abu Dhabi.

Cei doi miniştri au fost văzuţi dându-şi mâna şi discutând amical în cadrul conferinţei. De asemenea, au făcut schimb de cărţi de vizită.

"Israelul este interesat de pace cu ţările care caută pacea şi putem face istorie împreună", i-a spus Barkat omologului său, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

UPDATE Protestatarii se adună în faţa casei ministrului Haredi înainte de audierea privind înrolarea ultraortodoxă

Protestatari se adună în faţa casei ministrului Iudeii Tora Unită, Yitzhak Goldknopf, în Ierusalim, înaintea unei audieri la Înalta Curte care tratează problema înrolării ultraortodocşilor în IDF.

Protestatarii, membri ai grupului Brothers and Sisters in Arms (Fraţi şi surori de arme), care solicită împărţirea egală a poverii serviciului militar în societatea israeliană, se adună în faţa casei lui Goldknopf, cerându-i acestuia şi alegătorilor săi să servească în armată.

UPDATE Un bărbat din Beersheba va fi pus sub acuzare pentru că l-a ameninţat pe Netanyahu pe reţelele de socializare

Procurorii intenţionează să depună un rechizitoriu împotriva unui bărbat din Beersheba pentru că l-a ameninţat pe premierul Benjamin Netanyahu cu răul pe TikTok, potrivit presei ebraice.

Bărbatul urmează să fie acuzat de publicarea de sprijin pentru terorism, ameninţări, uzurparea identităţii şi hărţuire, potrivit radiodifuzorului public Kan.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici