LIVE TEXT  Războiul Israel - Hamas, ziua 127. Doi ostatici israelieni au fost eliberaţi în Rafah, după o operaţiune specială / Bombele căzute în zonă ar fi făcut „peste 100 de morţi”

  • Este a 127-a zi a războiului: peste 28 de mii de oameni au fost ucişi în Gaza. În Israel, 1.200 au murit în atacul din 7 octombrie.
  • Israelul a anunţat că a eliberat doi ostatici în oraşul Rafah, într-o operaţiune condusă de armată şi de Shin Bet.
  • Asupra oraşul din sudul Fâşiei, unde s-au refugiat sute de mii de persoane strămutate şi unde Israelul pregăteşte o operaţiune la sol, un val de bombe au făcut „cel puţin 100 de morţi”.
  • Apel telefonic Biden-Netanyahu: „Progrese în discuţiile pentru eliberarea ostaticilor cât mai curând posibil”.
543 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel - Hamas, ziua 127. Doi ostatici israelieni au fost eliberaţi în Rafah, după o operaţiune specială / Bombele căzute în zonă ar fi făcut „peste 100 de morţi”

Ostaticii eliberaţi

Procurorul Curţii Penale Internaţionale, „profund îngrijorat” de situaţia din Rafah

Procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan este „profund îngrijorat de bombardamentele raportate şi de potenţiala incursiune terestră a forţelor israeliene în Rafah”, a spus acesta, luni, pe platforma de socializare X, scrie Reuters.

Borrell către Biden: dacă sunt prea multe morţi, atunci opriţi armele

„Preşedintele Biden a spus că decesele civililor din Gaza sunt prea multe. Dacă sunt prea multe, atunci poate că trebuie să dăm Israelului mai puţine arme, este destul de logic. În 2006, în războiul cu Libanul, s-a luat deja această decizie pentru că Israelul nu a vrut să oprească războiul”. Înaltul reprezentant al UE pentru politica externă, Josep Borrell, a spus acest lucru în conferinţa de presă cu comisarul agenţiei ONU UNRWA, la finalul Consiliului de Dezvoltare al UE. „Toată lumea merge la Tel Aviv şi spune „te rog, sunt prea multe victime, omoară mai puţini civili”, dar Benjamin Netanyahu nu ascultă de nimeni”, a adăugat Borrell.

Dronă israeliană a lovit maşina unui înalt oficial Hamas

O dronă israeliană a lovit maşina în care se deplasa Mohammed Aliwayeh, managerul Hezbollah pentru regiunea Maroun al-Ras, la graniţa cu Israelul. Raidul a avut loc în oraşul Bint Jbeil, un bastion al mişcării şiite din sudul Libanului. Biroul de presă Hezbollah a confirmat acest lucru pentru agenţia DPA, explicând că starea medicală a lui Aliwayeh este „foarte gravă”.

Ministerul Sănătăţii din Gaza: 67 de persoane au murit astăzi la Rafah

Ministerul Sănătăţii din Gaza, condusă de Hamas, spune că 67 de persoane au murit în atacurile de astăzi de la Rafah. Acest lucru a fost raportat de BBC, care raportează „câteva date actualizate despre victime de la ministerul sănătăţii condus de Hamas”, furnizate de purtătorul de cuvânt Ashraf Al-Qudra.

În această dimineaţă, există rapoarte contradictorii cu privire la numărul de persoane ucise în urma atacurilor israeliene. Spre exemplu, AFP raportează un bilanţ de morţi „în jur de 100”.

OMS: doar 15 din cele 36 de spitale din Gaza funcţionează, „parţial sau la minim”

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că doar 15 din cele 36 de spitale din Gaza sunt „încă funcţionale parţial sau la minim” şi că lucrătorii umanitari fac tot posibilul în circumstanţe imposibile. Vorbind la Summitul Guvernului Mondial de la Dubai, el a spus că OMS a continuat să ceară acces în siguranţă pentru personalul şi proviziile umanitare, eliberarea ostaticilor de către Hamas şi încetarea focului. „Sunt deosebit de îngrijorat de recentele atacuri de la Rafah, unde majoritatea populaţiei din Gaza a fugit din calea distrugerii”, a transmis el.

Ostatici eliberaţi,reacţia lui Netanyahu: „Presiunea militară continuă”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu i-a primit acasă pe cei doi ostatici israelieni salvaţi peste noapte la Rafah în timpul unui raid al forţelor israeliene. Într-un tweet, Netanyahu a scris: „Fernando şi Louis, bine aţi venit acasă”. El a adus apoi un elogiu „luptătorilor curajoşi” care i-au salvat pe cei doi bărbaţi, adăugând: „Numai presiunea militară continuă, până la victoria totală, va duce la eliberarea tuturor ostaticilor noştri”.

Comentariile lui Netanyahu urmează avertismentelor comunităţii internaţionale împotriva extinderii ofensivei Israelului în Rafah, unde se estimează că 1,5 milioane de oameni s-au refugiat din calea luptelor.

Directorul OMS: „Începutul focului în Gaza”

La Dubai, pentru Summitul Guvernelor Mondiale din 2024, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a repetat apelul pentru încetarea focului în Gaza. El a mai spus că ajutorul medical primit în Fâşie este, până acum, „o picătură în ocean”.

Cei doi ostatici eliberaţi: „palid, dar conştient”

Vestea senzaţionalei operaţiuni de noapte cu care Shin Bet şi armata israeliană au reuşit să salveze doi ostatici din captivitatea Hamas la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, face înconjurul lumii. Aceasta este a doua operaţiune de acest tip finalizată din 7 octombrie.

Fernando Simon Marman, 61 de ani, şi Norberto Louis Har, 70 de ani, sunt în stare bună, au declarat Forţele de Apărare Israelului.

Cei doi fuseseră răpiţi din Kibbutz Nir Yitzhak în dimineaţa zilei de 7 octombrie. Ginerele lui Louis Har le-a spus reporterilor că el şi soţia sa i-au putut vedea pe cei doi bărbaţi la spital: erau „subţiri şi palizi”, a spus el, dar puteau „comunica bine şi erau conştienţi de împrejurimile lor”.

Aproximativ 250 de ostatici au fost luaţi de Hamas pe 7 octombrie. Peste 100 au fost eliberaţi în timpul încetării focului de o săptămână convenit în noiembrie. Israelul spune că aproximativ 100 de ostatici sunt încă ţinuţi captivi de grupul fundamentalist, care deţine şi rămăşiţele altor aproximativ 30 de ostatici ucişi pe 7 octombrie sau care au murit în captivitate. Trei ostatici au fost ucişi din greşeală de armata israeliană, după ce au scăpat de răpitorii lor în decembrie.

15 civili ucişi în Rafah

Cel puţin 15 civili palestinieni, inclusiv femei şi copii, au fost ucişi într-un atac aerian lansat de forţele aeriene israeliene împotriva unei case din oraşul Deir al-Balah, în centrul Fâşiei Gaza.

Acest lucru a fost relatat de surse de sănătate din spitalul local, citate de agenţia palestiniană de ştiri Wafa.

Biden se vede cu regele Abdullah al II-lea

Preşedintele american Joe Biden îl primeşte astăzi, la Washington, într-o vizită oficială, pe regele Iordaniei, Abdullah al II-lea. Cei doi lideri vor discuta despre eforturile în desfăşurare de a elibera ostaticii ţinuţi în Gaza şi despre preocuparea crescândă cu privire la o posibilă operaţiune militară israeliană în oraşul-port Rafah. Este prima întâlnire dintre aliaţi de când trei soldaţi americani au fost ucişi luna trecută într-un atac cu drone asupra unei baze americane din Iordania.

Biden şi asistenţii săi lucrează pentru a intermedia o nouă pauză în războiul Israelului împotriva Hamas, pentru a trimite ajutor umanitar şi provizii în regiune şi eliberarea ostaticilor.

O navă raportează un atac cu rachete în largul coastei Yemenului

O navă a raportat un atac „cu două rachete” în largul coastei Yemenului, informează Agenţia Britanică pentru Operaţiuni de Comerţ Maritim (Ukmto). „Echipajul este în siguranţă, iar nava se îndreaptă către următorul port de escală”, a spus agenţia. Incidentul a avut loc într-o zonă a Mării Roşii, unde rebelii Houthi au atacat în mod repetat nave.

Reacţia Hamas: genocid la Rafah

Prima reacţie a Hamas la puternicul bombardament nocturn israelian asupra Rafah, oraşul de la sud de Fâşia Gaza, unde cel puţin 1,3 milioane de oameni sunt refugiaţi. Bombardament care, potrivit surselor palestiniene, a provocat aproximativ 50 de victime. Mişcarea de Rezistenţă Islamică a spus că este „o continuare a războiului genocid în curs”. Hamas a subliniat, de asemenea, că administraţia SUA şi preşedintele Joe Biden poartă personal întreaga responsabilitate pentru ceea ce s-a întâmplat, deoarece au dat „undă verde”. Hamas a cerut Ligii Statelor Arabe, Organizaţiei pentru Cooperare Islamică şi Consiliului de Securitate să acţioneze de urgenţă pentru a opri agresiunea.

Blitz al serviciilor secrete în Rafah, 2 ostatici eliberaţi în timpul nopţii

Armata israeliană a eliberat doi ostatici israelieni care fuseseră răpiţi de Hamas pe 7 octombrie aseară la Rafah, în sudul Fâşiei: Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat acest lucru pe Telegram. „În timpul unei operaţiuni comune a IDF (Forţele de Apărare Israeliene, n.red.), ISA (serviciul de securitate israelian Shin Bet, n.red.) şi poliţia israeliană din Rafah, doi ostatici israelieni au fost salvaţi în timpul nopţii, Fernando Simon Marman (60) şi Louis Har (70), răpiţi de organizaţia teroristă Hamas la 7 octombrie din Kibbutz Nir Yitzhak”, citim într-un comunicat. „Amândoi sunt în stare bună de sănătate şi au fost transferaţi pentru controale medicale la spitalul Sheba Tel Hashomer - continuă nota -. Forţele de securitate vor continua să opereze cu toate mijloacele pentru a aduce ostaticii acasă”.

Hamas: raiduri israeliene în Rafah, peste 100 de morţi

Numărul morţilor în atacurile israeliene de la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, a crescut la peste 100: acest lucru a fost declarat de Ministerul Sănătăţii Hamas.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici