LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 569. Sate eliberate de Ucraina / O nouă "axă a răului"? Lukaşenko a sugerat crearea unui parteneriat trilateral între Belarus, Rusia şi Coreea de Nord / Putin se arată dispus la negocieri / Wagner a devenit oficial grupare teroristă pentru britanici / Surovikin a fost reperat în Africa

Războiul din Ucraina este departe de a se încheia, conflictul apropiindu-se de bariera celor 600 de zile.

Urmărește
10227 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 569. Sate eliberate de Ucraina / O nouă "axă a răului"? Lukaşenko a sugerat crearea unui parteneriat trilateral între Belarus, Rusia şi Coreea de Nord / Putin se arată dispus la negocieri / Wagner a devenit oficial grupare teroristă pentru britanici / Surovikin a fost reperat în Africa

Războiul din Ucraina, ziua 569. Mişcări de civili în Herson / Gruparea Wagner intră în disoluţie / Kievul cere ridicarea embargoul asupra exporturilor agricole ucrainene, România fiind vizată

UPDATE UE ridică restricţiile la exportul de grâu ucrainean, în ciuda solicitărilor din partea ţărilor din Europa de Est

Comisia Europeană a decis să ridice restricţiile adoptate în aprilie, şi care expiră astăzi, la exporturile de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea soarelui din Ucraina către teritoriul Bulgariei, Poloniei, Slovaciei, Ungariei şi României. Executivul comunităţii raportează acest lucru. Măsurile au limitat intrarea mărfurilor în cele cinci ţări din Est doar în scopuri de tranzit, care solicitaseră prelungire până la sfârşitul anului. În schimbul revocării, Ucraina a fost de acord să adopte un plan de acţiune pentru a preveni eventualele distorsiuni ale pieţei în ţările membre vecine.

UPDATE Zelenski va fi la Casa Albă joi

Preşedintele ucrainean se va întâlni cu preşedintele american Joe Biden la Casa Albă joi, 21 septembrie. Între timp, Congresul american trebuie să voteze trimiterea unui nou pachet de ajutor de 24 de miliarde de dolari la Kiev. Vizita lui Zelenski la Washington este programată să coincidă cu discursul său la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York. Potrivit mai multor surse mass-media americane, liderul ucrainean ar putea vizita şi Congresul SUA.

UPDATE navă rusească avariată de o dronă lângă Sevastopol

Nava rusă de rachete „Samum” a suferit avarii semnificative, după ce a fost atacată de o dronă maritimă ucraineană experimentală, lângă intrarea în golful Sevastopol. Asta spune serviciul de securitate de la Kiev. „Drona, numită „Sea Kid”, a lovit partea dreaptă din spate a navei, provocând avarii semnificative şi făcând-o să piardă viteza”, au declarat surse ale forţelor de ordine pentru UNIAN. În urma atacului, ruşii „au fost forţaţi să remorcheze „Samum” în port pentru reparaţii”.

UPDATE Canal de Telegram apropiat de Wagner: generalul rus Surovikin este în Algeria

În Algeria a fost văzut generalul rus Serghei Surovikin, fost comandant al operaţiunilor militare din Ucraina, retras recent de la comanda forţelor aerospaţiale, după ce numele său a fost asociat de diverse surse mass-media occidentale şi canale de Telegram ruse cu tentativa de rebeliune a şefului lui Wagner, Prigojin. Vestea a fost dată de canalul Grey Zone Telegram, apropiat de Wagner, care a publicat câteva fotografii cu Surovikin şi cu oficialităţi locale. Generalul apare îmbrăcat într-un fel de costum militar de culoarea nisipului, dar fără însemne sau grade. Grey Zone nu face nicio presupunere cu privire la activitatea lui Surovikin în Algeria, care, potrivit unor surse mass-media, după ce a fost îndepărtat de la comanda forţelor aerospaţiale, aştepta să fie repartizat pe o funcţie în străinătate.

UPDATE Kiev: Moscova vânează avioane folosite în atacurile asupra Crimeei

Ucraina susţine că Rusia încearcă să vâneze avioanele de război folosite în atacurile asupra Crimeei. Acest lucru a declarat purtătorul de cuvânt al Forţelor Aeriene Ucrainene, Yuri Ignat, citat de The Guardian, referindu-se la atacul cu dronă în timpul nopţii care a ajuns în regiunea Hmelnîţki din vestul Ucrainei. Forţele aeriene ucrainene au declarat că Rusia a tras 17 drone în regiunea centrală Hmelniţki, care găzduieşte baza aeriană Starokostiantyniv. Resturile au deteriorat 12 case şi au spart ferestrele unei şcoli, dar nimeni nu a fost rănit, a declarat guvernatorul Serghei Tiurin.

UPDATE Ucraina a eliberat satele Klishchiivka şi Andriivka, la sud de Bahmut

Forţele armate ucrainene au anunţat astăzi eliberarea satelor Klişchiivka şi Andriivka, la sud de Bahmut, din regiunea Doneţk. A fost prezentat un videoclip cu soldaţi care se plimbă prin sat. Regimentul ucrainean Kalinovski scrie pe Telegram: „Videoclipul arată imagini realizate de medicii regimentului Kalinovski, care intră în Klishchiivka (o suburbie a lui Bakhmut) eliberată de invadatorii ruşi. Satul a fost eliberat, printre altele, datorită eforturilor depuse de soldaţili batalionului Volat şi ale Batalionului Armată Litvin al regimentului Kalinovski, precum şi drone ale regimentului numit după Nikita Krivtsov”.

UPDATE Putin: Kievul foloseşte intens muniţii cu dispersie

Muniţiile cu dispersie „sunt folosite cât mai larg posibil” de armata ucraineană. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat acest lucru în cadrul conferinţei de presă care a urmat întâlnirii cu preşedintele belarus Alexander Lukaşenko. Putin a remarcat că Washingtonul consideră utilizarea unor astfel de muniţii o crimă, dar, în acelaşi timp, „se simte liber să facă acest lucru, iar aceasta este principala problemă a relaţiilor internaţionale de astăzi”. Problema muniţiilor cu dispersie, a adăugat Putin, „reflectă perfect ceea ce se întâmplă în întreaga lume: există o ţară care crede că este excepţie - Statele Unite. Chiar şi când ei consideră ca fiind o crimă, îşi asumă libertatea de a comite-o. În acest caz, Statele Unite folosesc muniţii cu dispersie cu mâini ucrainene”.

UPDATE Berlin: decizia privind rachetele Taurusva veni în termen de 2 săptămâni. Este nevoie de prudenţă, chiar dacă ucrainenii le este greu să înţeleagă acest lucru

Decizia Germaniei privind posibila expediere de rachete cu rază lungă de acţiune Taurus în Ucraina va fi luată „în decurs de una sau două săptămâni”. Acest lucru a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, citat de Deutsche Welle. Pistorius a subliniat că autorităţile germane „trebuie să exercite suficientă prudenţă, chiar dacă prietenilor noştri ucraineni le este greu să înţeleagă acest lucru”. „Dacă este nevoie de încă o săptămână sau două pentru a lua o decizie, atunci asta va fi”. Declaraţia a fost făcută la prima „Conferinţă de pace din Westfalia” din Munster. Rachetele Taurus au o rază de acţiune mai mare decât orice altă armă furnizată Kievului până în prezent şi sunt „un produs industrial foarte sofisticat”, a spus Pistorius: „Nu vorbim despre programarea unui aparat de cafea aici”, a adăugat acesta.

UPDATE Londra declară gruparea Wagner organizaţie teroristă

Organizaţia mercenară rusă Wagner Group este acum inclusă oficial pe lista organizaţiilor teroriste a Regatului Unit, după ce Parlamentul a aprobat măsura pe 6 septembrie. Guvernul britanic a anunţat acest lucru într-o notă. Acest ordin va intra în vigoare cu efect imediat şi va face ca apartenenţa la Grupul Wagner sau sprijinul activ al grupului în Regatul Unit să fie o infracţiune penală, cu o posibilă pedeapsă cu închisoarea de 14 ani, care poate fi impusă împreună cu sau în locul unei amenzi.

UPDATE Putin: nu am refuzat niciodată negocierile

„Rusia nu a refuzat niciodată negocierile cu Ucraina”. Preşedintele rus Vladimir Putin a spus asta, preluat de agenţiile ruse Tass şi Interfax. Preşedintele rus Vladimir Putin a negat, de asemenea, zvonurile potrivit cărora voluntari din Coreea de Nord ar putea merge pe front. „Nu avem nevoie”, au fost cuvintele sale în marginea întâlnirii de la Soci cu omologul său din Belarus, Alexander Lukaşenko. „Anul acesta, au fost semnate aproximativ 300.000 de contracte cu Forţele Armate ale Federaţiei Ruse”, a explicat Putin. „Sunt oameni care – vreau să subliniez încă o dată acest lucru – sunt gata să-şi sacrifice viaţa în interesul Patriei lor, apărând interesele Rusiei”.

UPDATE Atac la Novaia Kakovka, malul de est al Dnipro

Trupele ucrainene au atacat o zonă rezidenţială a oraşului Novaya Kakovka din regiunea Herson. Administraţia municipală a anunţat acest lucru pe canalul său Telegram. Vestea a fost transmisă de agenţia rusă Ria Novosti. „Serviciile de urgenţă sunt la faţa locului”, au spus autorităţile locale. Atacul, care a lovit clădiri de locuinţe, a avut loc în jurul orei locală 7.50. Nu există ştiri despre victime. „Astăzi – scrie Ria Novosti – 75% din teritoriul regiunii Herson se află sub control rusesc şi o parte din malul vestic al Niproului, inclusiv Herson, este controlată de forţele armate ucrainene”.

UPDATE Lavrov, dispus să vorbească cu trimisul Papei în Ucraina

„Trimisul Papei pentru Ucraina plănuieşte o călătorie la Moscova”, iar autorităţile ruse sunt „gata” să vorbească cu el. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a spus acest lucru, citat de agenţiile ruse.

UPDATE O nouă "axă a răului"?

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko a sugerat crearea unui parteneriat trilateral între Belarus, Rusia şi Coreea de Nord, în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, vineri, relatează Politico.

UPDATE Ucraina o nouă cucerire în apropiere de Bakhmut

Autorităţile militare ucrainene au confirmat că trupele ucrainene au capturat un sat din estul ţării. Potrivit Statului Major al forţelor armate ucrainene, trupele au cucerit Andriivka, în regiunea Doneţk.

Aceasta vine după o anumită confuzie ieri, când ministrul adjunct ucrainean al apărării a părut să raporteze că Andriivka a fost cucerit, înainte de a spune că luptele încă se desfăşoară în jurul satului.

Andriivka se află la sud de Bakhmut, unde a avut loc una dintre cele mai crâncene bătălii ale războiului timp de mai multe luni înainte ca Rusia să cucerească oraşul în luna mai.

Statul major ucrainean a raportat, de asemenea, un "succes parţial" în apropierea unui alt sat la sud de Andriivka - Klishchiivka.

UPDATE Kievul ordonă evacuarea civililor din regiunea Herson

Autorităţile ucrainene au ordonat evacuarea obligatorie a civililor din regiunea Herson, din sudul ţării, controlată parţial de forţele ruse şi lovită regulat de bombardamente. „Consiliul Regional de Apărare al Herson a decis să evacueze obligatoriu familiile cu copii din locaţii supuse focului inamic constant”, a declarat guvernatorul Oleksandr Prokudin pe Telegram.

UPDATE Wagner: imaginile din satelit indică faptul că baza din Belarus este demontată treptat

Imaginile din satelit ale unei baze militare la sud-est de capitala belarusă Minsk par să arate dezmembrarea corturilor în ultimele săptămâni, ceea ce ar putea indica dezafectarea bazei Wagner, compania mercenară rusă. Imaginile bazei militare Tsel din regiunea Moghilev, realizate pe 25 iulie, 25 august şi pe 9 septembrie, oferite de compania Planet Labs, par să arate desfiinţarea treptată a bazei.

NBC: Zelenski intenţionează să participe la Adunarea ONU şi se va vedea cu Biden

Preşedintele ucrainean plănuieşte să participe săptămâna viitoare la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la New York şi să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden. NBC relatează acest lucru, citând un înalt oficial ucrainean. Potrivit NBC, nu este clar dacă întâlnirea Biden-Zelenski va avea loc la New York sau la Casa Albă. Casa Albă a refuzat să comenteze. Ultima întâlnire a lui Biden cu Zelensky datează din iulie, în timpul summitului NATO de la Vilnius, Lituania.

UPDATE Kuleba cere ridicare embargoul asupra exporturilor agricole ucrainene

„Ucraina se aşteaptă ca vineri Comisia Europeană să îşi ţină cuvântul şi să ridice toate restricţiile asupra exporturilor agricole ucrainene. Nicio formă de menţinere a interdicţiei nu este acceptabilă, deoarece ar submina piaţa unică, acordul de asociere Ucraina-UE şi încrederea în angajamentele UE.” Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba scrie asta pe X. Comisia Europeană a introdus o restricţie temporară a importului de produse agricole ucrainene în cinci state membre UE: Polonia, Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia, spunând că grâul ucrainean afectează piaţa acestora şi dăunează fermierilor. În iunie, executivul UE a decis să prelungească restricţiile până pe 15 septembrie, promiţând că va fi ultima decizie de acest fel.

UPDATE Noi sancţiuni americane asupra a 100 de entităţi şi persoane: „Susţin efortul de război al lui Putin”

Administraţia Biden tocmai a anunţat un nou pachet de sancţiuni împotriva a sute de persoane şi entităţi legate de sectoarele financiare, militare, tehnologice şi industriale ale Rusiei. „Statele Unite continuă să lucreze neobosit pentru a ataca proviziile militare ale Rusiei şi a o priva de echipamentele, tehnologia şi serviciile de care au nevoie pentru a duce războiul crud împotriva Ucrainei”, a declarat secretarul de Trezorerie, Janet Yellen. „Acţiunile de astăzi arată angajamentul nostru global de a impune costuri oligarhilor lui Putin”, a adăugat Yellen.

Printre cei sancţionaţi se numără două companii turceşti care au trimis componente pentru fabricarea de drone ruseşti şi două companii finlandeze, Siberica y Luminor, care furnizează produse electronice Moscovei. Cei afectaţi sunt companiile şi persoanele fizice care operează în sectoarele de semiconductori, cipuri şi alte produse tehnologice. De asemenea, sunt afectate persoanele care furnizează componente pentru proiectele energetice ale Moscovei şi întreţinerea armamentului, precum oligarhul Andrei Removici Bokarev.

Un oligarh cu dublă naţionalitate, rusă şi georgiană, şi un oficial rus de informaţii au fost, de asemenea, incluşi pe lista pentru campania sa de dezinformare din Georgia. Pavel Pavlovich Shevelin, afiliat grupului Wagner care este implicat în trimiterea de muniţii din Coreea de Nord, a fost şi el sancţionat.

UPDATE Ucraina: România îşi propune să dubleze transportul de cereale din Ucraina

România va încerca să dubleze, luna viitoare, volumul de cereale ucrainene transportat pe teritoriul său, de la 2 la 4 milioane de tone. Acest lucru a fost declarat de premierul român Marcel Ciolacu, potrivit Tass. „Trebuie să ajutăm Ucraina să exporte cereale. În luna viitoare vom încerca să creştem volumul de transport prin România de la două la patru milioane de tone”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Standard. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici