LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 778. Summit în Elveţia pentru pace, dar fără Moscova / Zelenski respinge planul lui Trump: Nu vom ceda teritorii / Probleme mari de efectiv pentru Ucraina / Gazprom foloseşte Ucraina ca ţară de tranzit spre restul Europei

  • În timp ce Elveţia pregăteşte un summit de pace la care Rusia nu va lua parte, Zelenski anunţă că nu va renunţa la teritorii, ca o condiţie pentru a încheia războiul.
  • Premierul Slovaciei aprofundează legăturile cu Ucraina în domeniul energiei şi transporturilor.
  • Parlamentul UE refuză o decizie privind bugetul până când membrii nu angajează mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina.
  • Polonia discută cu Ucraina despre furnizarea de rachete din epoca sovietică.
  • Trump spune că nu va vizita Ucraina în calitate de candidat la preşedinţie, potrivit Reuters.
3518 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 778. Summit în Elveţia pentru pace, dar fără Moscova / Zelenski respinge planul lui Trump: Nu vom ceda teritorii / Probleme mari de efectiv pentru Ucraina / Gazprom foloseşte Ucraina ca ţară de tranzit spre restul Europei

Războiul din Ucraina:, ziua 778. Summit în Elveţia pentru pace, dar fără Moscova / Zelenski respinge planul lui Trump: Nu vom ceda teritorii

UPDATE Putin: Rusia este a fost ,,obligată" să lanseze lovituri asupra unor situri energetice ucrainene

Rusia a fost "obligată "să lanseze lovituri asupra siturilor energetice ucrainene ca răspuns la atacurile Kievului asupra obiectivelor ruseşti, ar fi declarat Vladimir Putin, scrie Sky News.

"Din nefericire, am observat recent o serie de lovituri asupra siturilor noastre energetice şi am fost obligaţi să răspundem", au citat agenţiile de ştiri ruseşti, care îl citează pe Putin spunându-i preşedintelui belarus Alexander Lukaşenko, potrivit Reuters.

De asemenea, liderul rus ar fi spus că atacurile fac parte din obiectivul Rusiei de a "demilitariza" Ucraina, deoarece atacurile au afectat industria militară a Kievului.

Rusia, a spus el, s-a abţinut de la efectuarea unor astfel de atacuri în timpul iernii "din considerente umanitare".

UPDATE Premierul Japoniei: Ucraina riscă să se prăbuşească fără sprijinul SUA

Ucraina riscă să se prăbuşească sub asaltul Rusiei fără sprijinul SUA, a declarat premierul Japoniei în faţa politicienilor din SUA, potrivit Sky News.

Fumio Kishida i-a îndemnat pe americani să nu se îndoiască de rolul "indispensabil" al ţării în afacerile mondiale şi a declarat că Tokyo a întreprins modernizări militare istorice pentru a-şi susţine aliatul.

"Conducerea SUA este indispensabilă. Fără sprijinul SUA, în cât timp speranţele Ucrainei se vor prăbuşi sub asaltul Moscovei?", a declarat Kishida.

UPDATE Premierul Slovaciei aprofundează legăturile cu Ucraina în domeniul energiei şi transporturilor

Premierul pro-rus al Slovaciei, Robert Fico, a declarat că va aprofunda cooperarea cu Ucraina în domeniul energiei, al legăturilor feroviare şi al transportului de cereale.

După o şedinţă comună a guvernelor slovac şi ucrainean de astăzi, Fico a declarat că Slovacia doreşte să fie un vecin ,,bun şi prietenos" al Ucrainei, notează Sky News.

Robert Fico a condus o schimbare în politica externă a Slovaciei de când a venit la putere în octombrie anul trecut, oprind ajutorul militar de stat acordat Kievului şi deschizând canale de comunicare cu Moscova.

UPDATE Polonia discută cu Ucraina despre furnizarea de rachete din epoca sovietică

Polonia este în discuţii cu Ucraina pentru a-i furniza acesteia rachete din epoca sovietică, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute astăzi la Vilnius, scrie Sky News.

UPDATE Atacurile cu drone asupra centralei nucleare din Zaporojia, într-o ,,conjunctură consecventă"

Atacurile cu drone asupra centralei nucleare Zaporojia din Ucraina, aflată sub control rusesc, reprezintă "o conjunctură consecventă" în războiul din Ucraina şi trebuie să înceteze, a declarat şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, potrivit Sky News.

El a declarat că este "extrem de important să ne asigurăm că aceste atacuri nesăbuite nu marchează începutul unui nou front de război extrem de periculos".

UPDATE Atacurile ruseşti din regiunea Sumî au rănit 4 persoane şi vizează infrastructura critică

Forţele ruse au atacat aşezări de frontieră şi infrastructuri critice din regiunea Sumî, rănind patru persoane, inclusiv un copil, a raportat Parchetul regiunii Sumy la 11 aprilie.

UPDATE Zelenski se întâlneşte cu preşedinţii ceh şi român în Lituania

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu omologii săi, ceh şi român, Petr Pavel şi Klaus Iohannis, în timpul vizitei sale în Lituania, la 11 aprilie, potrivit Biroului prezidenţial al Ucrainei.

UPDATE Ucraina semnează un nou acord de parteneriat cu agenţia ONU pentru migraţie

Acordul presupune "o cooperare consolidată pentru reconstrucţia Ucrainei, protecţia datelor cu caracter personal, digitalizare şi securitate cibernetică", a precizat ministerul. De asemenea, acesta va contribui la "îmbunătăţirea migraţiei", precum şi a "politicilor şi proceselor de frontieră".

UPDATE Politico: Franţa importă cantităţi tot mai mari de GNL rusesc

Franţa a plătit Rusiei 600 de milioane de euro pentru importurile de gaz natural lichefiat (GNL) doar în primele trei luni ale anului 2024, devenind astfel consumatorul de GNL rusesc cu cea mai rapidă creştere din UE, a relatat Politico la 11 aprilie.

UPDATE Parlamentul UE aprobă opţiunea care permite membrilor să blocheze importurile de GNL rusesc

Parlamentul European a votat pe 11 aprilie pentru a aproba normele care permit statelor membre să interzică importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) ruseşti, relatează Reuters.

UPDATE Parlamentul UE refuză o decizie privind bugetul până când membrii nu angajează mai multe sisteme Patriot pentru Ucraina

Parlamentul European a refuzat pe 11 aprilie descărcarea de gestiune a bugetului Consiliului UE până când liderii europeni nu decid să sprijine Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot, a declarat eurodeputatul Guy Verhofstadt.

UPDATE Lituania furnizează Ucrainei generatoare şi sisteme antidronă

Lituania a oferit Ucrainei un ajutor de 610 milioane de euro (655 milioane de dolari) de la începutul invaziei Rusiei în 2022, potrivit comunicatului.

UPDATE Primar: Reconstrucţia oraşului Mykolaiv va costa 2,9 miliarde de dolari

Distrugerea de către Rusia a oraşului Mykolaiv din sudul ţării va costa aproximativ 2,9 miliarde de dolari pentru reparaţii, a declarat primarul oraşului Mykolaiv, Oleksandr Senkevych, în faţa reporterilor la Summitul internaţional al primarilor de lângă Chişinău, Republica Moldova, la 11 aprilie.

UPDATE Forţele terestre: Şefii comandamentelor militare din sud şi est au fost numiţi în noi funcţii

Andrii Kovalchuk, şeful Comandamentului Operaţional de Sud, şi Serhii Litvinov, şeful Comandamentului Operaţional de Est, au fost promovaţi şi îşi vor părăsi posturile actuale, a confirmat purtătorul de cuvânt al Forţelor Terestre, Volodimir Fitio, pentru The Kyiv Independent, la 11 aprilie.

UPDATE Bilanţul atacului rusesc din 10 aprilie din regiunea Odesa a crescut la 5 morţi

Bilanţul victimelor atacului rusesc cu rachete asupra regiunii Odesa din 10 aprilie a crescut la cinci morţi, după ce un bărbat rănit a murit la spital, a anunţat Parchetul General pe 11 aprilie.

UPDATE Ucraina şi Letonia semnează un acord de securitate pe termen lung

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, şi omologul său leton, Edgars Rinkevics, au semnat un acord bilateral de securitate pe termen lung, a anunţat Zelensky la 11 aprilie, în timp ce se afla în vizită în Lituania pentru un summit internaţional.

UPDATE Atacul rusesc de la Mykolaiv a ucis 4 persoane şi a rănit 5

Un atac rusesc împotriva oraşului Mykolaiv la 11 aprilie a ucis patru persoane şi a rănit cinci, a anunţat guvernatorul Vitalii Kim.

UPDATE Shmyhal vizitează Slovacia pentru discuţii bilaterale

Prim-ministrul Denys Shmyhal a anunţat că se află în oraşul slovac Michalovce pe 11 aprilie într-o vizită oficială.

UPDATE Centerenergo pierde 100% din capacitatea de producţie după atacul rusesc asupra centralei din regiunea Kiev

Un atac rusesc în noaptea de 11 aprilie a distrus centrala termică Trypillia din oraşul Ukrainka din regiunea Kiev, a declarat pentru Interfax-Ucraina Andrii Hota, preşedintele consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat ucrainene Centerenergo.

UPDATE Oficial american: SUA aprofundează cooperarea cu Moldova pe fondul unor potenţiale ameninţări din partea Rusiei

SUA aprofundează cooperarea cu guvernul moldovean pe fondul unor potenţiale ameninţări din partea Rusiei de a submina stabilitatea acesteia, a declarat Ned Price, adjunctul reprezentantului SUA la ONU, pentru un reporter al The Kiev Independent la 11 aprilie.

UPDATE Ministru elveţian: Rusia trebuie să fie prezentă la summitul de pace "mai devreme sau mai târziu"

Rusia trebuie să participe la un summit global pentru pace "mai devreme sau mai târziu", chiar dacă nu va participa la prima reuniune, a declarat ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis la Berna, după cum a relatat Associated Press (AP) la 10 aprilie.

UPDATE Naftogaz: Atacul rusesc vizează două instalaţii de depozitare a gazelor

Atacul de amploare al Rusiei împotriva Ucrainei la începutul zilei de 11 aprilie a vizat două dintre instalaţiile de stocare subterană (UGS) ale Ucrainei, a declarat compania de stat ucraineană de petrol şi gaze Naftogaz.

UPDATE Zelenski soseşte în Lituania pentru Summitul celor Trei Mări

La 11 aprilie, preşedintele Volodimir Zelenski a sosit în Lituania pentru a participa la Summitul celor Trei Mări şi pentru a purta discuţii cu liderii ţărilor partenere.

UPDATE Poetul popular Lazutkin a fost numit purtător de cuvânt al Ministerului Apărării

Născut la Kiev în 1978, Dmytro Lazutkin este laureat al Premiului Naţional Şevcenko, cea mai înaltă distincţie a ţării pentru lucrări în domeniul culturii şi artei. Deşi are o pregătire în mai multe profesii, el este cunoscut mai ales pentru activitatea sa în domeniul poeziei.

UPDATE Parlamentul adoptă în a doua lectură legea mobilizării

Parlamentul ucrainean, Verkhovna Rada, a adoptat la 11 aprilie proiectul de lege actualizat privind mobilizarea în a doua lectură, a declarat deputatul Yaroslav Zhelezniak. Proiectul de lege a fost susţinut de 283 de legislatori.

UPDATE Termocentralele DTEK, avariate în urma atacului Rusiei din timpul nopţii

Rusia a avariat două termocentrale DTEK în ultimul său atac în masă din timpul nopţii asupra infrastructurii energetice ucrainene, potrivit unui comunicat de presă din 11 aprilie al DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina.

UPDATE Reuters: Trump spune că nu va vizita Ucraina în calitate de candidat la preşedinţie

Candidatul la preşedinţia SUA, Donald Trump, spune că este nepotrivit pentru el să viziteze Ucraina, deoarece nu deţine o funcţie, a relatat Reuters la 10 aprilie, citând echipa fostului preşedinte.

UPDATE Forţele Aeriene: Ucraina a doborât peste noapte 57 din 82 de rachete şi drone.

Apărarea aeriană ucraineană a distrus 57 din cele 82 de rachete şi drone lansate de Rusia în cursul nopţii, a anunţat Forţele Aeriene în actualizarea sa de dimineaţă, la 11 aprilie.

UPDATE China respinge criticile privind legăturile cu Rusia, afirmând că are dreptul la o "cooperare normală"

Beijingul a reacţionat la criticile privind parteneriatul său cu Moscova, susţinând că ambele ţări au dreptul să desfăşoare o "cooperare normală", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Mao Ning, în cadrul unei conferinţe de presă la 10 aprilie.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 450.890 de soldaţi în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Rusia a pierdut 450.890 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei sale, la 24 februarie 2022, a anunţat la 11 aprilie Statul Major General al Forţelor Armate ucrainene, scrie The Kyiv Independent.

Această cifră include şi 810 pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 7.137 de tancuri, 13.679 de vehicule de luptă blindate, 15.298 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 11.452 de sisteme de artilerie, 1.040 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 754 de sisteme de apărare aeriană, 347 de avioane, 325 de elicoptere, 9.104 drone, 26 de nave şi ambarcaţiuni şi un submarin.

Gazprom va trimite joi 42,4 mcm de gaz în Europa prin Ucraina

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat joi că va trimite 42,4 milioane de metri cubi de gaz în Europa prin Ucraina, un volum în linii mari cu cele din ultimele zile. Anunţul vine după ce s-a spus că atacurile ruseşti au lovit două depozite subterane de gaze din Ucraina, după cum a comunicat Naftogaz.

Compania naţională de petrol şi gaze a Ucrainei Naftogaz a declarat joi că atacurile ruseşti au lovit două instalaţii subterane de depozitare a gazelor peste noapte. „În primele ore ale dimineţii zilei de 11 aprilie, inamicul a atacat două depozite subterane ucrainene. Depozitele continuă să funcţioneze”, a declarat Naftogaz pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Zelenski: avem nevoie de apărare aeriană, nu de discuţii

"Peste 40 de rachete şi aproximativ 40 de drone (au fost lansate de ruşi). Am reuşit să doborâm nişte rachete şi drone. Din păcate, doar o parte. Teroriştii ruşi au ţintit din nou instalaţii critice. A existat un alt atac cu rachete nenorocit asupra Harkovului şi a Au fost vizate şi alte regiuni: Kiev, Zaporizhzhia, Odesa şi Lviv", a scris preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram. „Toţi partenerii noştri realizează cât de crucială este nevoia de apărare aeriană pentru Ucraina...”, a adăugat el, „avem nevoie de apărare aeriană, nu de discuţii lungi”.

Regiunea Kiev sub atac rusesc timp de cinci ore. În Harkov, 200.000 de utilizatori au rămas fără energie electrică

Regiunea Kiev a fost atacată de armata rusă în cursul nopţii şi dimineaţa, alarma a durat mai bine de cinci ore, au spus autorităţile ucrainene, citate de presa naţională. Ministerul Energiei a anunţat că fabricile de producere a energiei electrice au fost afectate în regiunile Harkov, Zaporojie, Lvov şi Kiev. Compania de electricitate Dtek a raportat că două centrale electrice au fost lovite. „Moscova a lansat cel puţin 10 atacuri împotriva infrastructurii esenţiale”, au declarat autorităţile, „în Harkov 200 de mii de utilizatori sunt fără electricitate”

Kiev, rachetele ruseşti ucid 7 civili la Odesa şi Harkov: printre victime, o fată de 10 ani şi o fată de 14 ani

Atacurile la scară largă şi repetate ale Rusiei peste noapte şi dimineaţa cu rachete balistice şi drone asupra oraşelor din sudul Ucrainei au dus la moartea a patru civili, inclusiv o fetiţă de 10 ani la Odesa, în timp ce o fetiţă de 10 ani a fost ucis la Harkov.14 ani şi două femei de 43 şi 59 de ani. Acest lucru a fost raportat de guvernanţii celor două regiuni citate de UNIAN. Şeful administraţiei militare de la Odesa, Oleg Kiper, a declarat că patru persoane se aflau în stare gravă, alte cinci erau în stare moderată, iar altele aveau răni uşoare.

Ucraina are probleme numerice pe front

Explozii în Ucraina

Zaporojie, reuniune extraordinară a AIEA la cererea Rusiei şi Ucrainei

Consiliul guvernatorilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) va organiza joi o şedinţă extraordinară la sediul său din Viena, din cauza atacurilor asupra centralei nucleare Zaporojie. Ria Novosti o relatează. Sesiunea - se explică - va avea loc la ora 15, în conformitate cu scrisorile primite mai întâi din Rusia şi apoi din Ucraina.

Summit de pace pe 15 şi 16

Se va vorbi de pace în Elveţia, dar fără Rusia. Guvernul elveţian a dezvăluit datele conferinţei internaţionale – anunţată în urmă cu ceva timp de Kiev – care va încerca să găsească o foaie de parcurs pe care să o prezinte Moscovei pentru a ajunge la finalul războiului din Ucraina. Summit-ul va avea loc pe 15 şi 16 iunie, în staţiunea de lux Bürgenstock, de pe lacul Lucerna.

„Este un prim pas către un proces de pace”, a explicat preşedintele Confederaţiei, Viola Amherd. Obiectivul nu este de fapt un acord definitiv: „Pacea nu se poate realiza fără Rusia”, a explicat ministrul elveţian de externe Ignazio Cassis, confirmând că Moscova va lipsi de la summit.

Liderii invitaţi - unii probabil sosiţi de la G7 italian la Borgo Egnazia în perioada 13-15 iunie - vor trebui să dezvolte o înţelegere largă şi comună „pe calea către o pace globală, justă şi durabilă în Ucraina”, care urmează să fie transmisă ulterior Rusia. Care între timp a respins summitul ca fiind o idee a democraţilor americani „care au nevoie de fotografii şi videoclipuri cu evenimente care ar indica că proiectul lor în Ucraina este încă pe linia de plutire”, a atacat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zaharova.

În timp ce ambasada Rusiei la Berna a spus că nu a fost prezentată nicio invitaţie la Kremlin. Şi dacă va ajunge, nu va fi acceptată. „Înseamnă că Rusia nu vrea pace, este de partea greşită, cea în care cel mai puternic îl sufocă pe cel mai slab”, a comentat ministrul de externe Antonio Tajani.

Peste o sută de invitaţii au fost trimise pentru conferinţa din Elveţia, a raportat Cassis. Absenţa previzibilă a Moscovei se datorează faptului că summit-ul se va baza pe formula de pace propusă de Zelenski, care continuă „să lucreze îndeaproape pentru a încuraja un număr cât mai mare de ţări să participe la summit”. Începând din China, a cărei prezenţă sau absenţă pe lacul Lucerna nu a fost decisă.

Strategia ucraineană vizează izolarea diplomatică a Moscovei, pentru a o împinge să abandoneze invazia. De altfel, Zelenski insistă să respingă ideea de a pune capăt rapid războiului prin acordarea de teritorii, care este în schimb sponsorizată de candidatul republican la Casa Albă Donald Trump, cel puţin conform presei americane. „Dacă ideea este de a ceda teritorii, este o idee primitivă”, a comentat în grabă liderul ucrainean într-un interviu pentru Politico în care l-a invitat încă o dată pe magnat să viziteze Ucraina şi să privească realitatea războiului.

Şi pericolul unui accident la centrala nucleară Zaporojie rămâne ridicat. Kievul, la rândul său, continuă să lovească în regiunile de graniţă cu Rusia, guvernatorul Kurskului denunţând uciderea a trei civili loviţi de o dronă în satul Apanasovka. Forţele navale ucrainene au revendicat apoi responsabilitatea pentru doborârea unui elicopter militar rusesc care s-a prăbuşit în largul coastei de vest a Crimeei. Ministerul Apărării de la Moscova a vorbit însă de un accident din cauza unei „defecţiuni mecanice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici