Rechizitoriu: "...vă rog să organizaţi până la sfârşitul lunii încă o livrare de «fructe» de probă"

Procurorii DIICOT prezintă, în rechizitoriul din dosarul de spionaj, o serie de mesaje primite de Marinov Zikolov de la "puterea străină Ucraina" în care aceasta îi cere bulgarului să facă noi livrări de "fructe", aceasta fiind titulatura codată a informaţiilor secrete transmise de bulgar.

227 afișări
Imaginea articolului Rechizitoriu: "...vă rog să organizaţi până la sfârşitul lunii încă o livrare de «fructe» de probă"

Marinov Zikolov şi Floricel Achim (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

Procurorii DIICOT prezintă, în rechizitoriul prin care i-au deferit justiţiei pe Floricel Achim şi pe Marinov Zikolov, o serie de mesaje codate primite de acesta din urmă de la beneficiarii informaţiilor sustrase de la "Dacica".

Prezentăm astfel un mesaj din 7 noiembrie 2008 transmis de membrii puterii străine căreia Zikolov îi transmitea informaţii:

"…mulţumesc pentru ştirile despre «prieten» - nota procurorilor: se referă la inculpatul Achim Floricel-. După cum am înţeles, astăzi el continuă să lucreze pe vechea funcţie şi în vechile condiţii. În legătură cu asta, vom spera, că până la momentul terminării renovării la «noul birou» şi mutării în noi condiţii de lucru, el va putea să organizeze o proximă livrare de «fructe» -nota procurorilor: fructele reprezintă informaţiile cu caracter militar -, cu menţiunea că în ultima jumătate de an nu au fost furnizări proaspete…Cum noi ne-am înţeles anterior, vă rog să organizaţi până la sfârşitul lunii încă o livrare de «fructe» de probă. Vreau să precizez că prietenii noştri de câteva ori au vizitat «Depozitul nr. 1» - nota procurorilor: Depozitul nr. 1 este prima locaţie de utilizare a PDA-urilor respectiv centrul comercial Mall Vitan - pentru recunoaştere şi s-au plâns că totdeauna practic lângă el e foarte greu de găsit un loc liber de parcare. În legătură cu asta poate fi mai bine de folosit în viitor «Depozitele nr. 2-4» - nota procurorilor: într-o variantă Depozitul nr. 1 este reprezentat de complexul comercial Carrefour Băneasa, Depozitul nr. 2 este reprezentat de complexul Metro - Şos. Bucureşti-Ploieşti, Depozitul nr. 3 este reprezentat de complexul Metro - Iuliu Maniu, iar Depozitul nr. 4 este reprezentat de complexul Selgros - Şos.Bucureşti – Ploieşti; în altă variantă Depozitul nr. 1 este reprezentat de complexul comercial Mall Vitan, Depozitul nr. 2 este reprezentat de complexul Carrefour Orhidea, Depozitul nr. 3 este reprezentat de complexul Kufland Barbu Văcărescu, iar Depozitul nr. 4 este reprezentat de complexul Cora - Pantelimon - …”.

În susţinerea respectării procedurilor de criptare sus-menţionate şi efectuării unor probe-test, arată procurorii, prezintă relevanţă mesajul "5022009", regăsit pe stick-ul marca Samsung Stroy Consult:

"…Aceasta este toată problema. Fireşte că textele prealabile şi criptarea în sine le fac cu stricteţe acasă respectând măsurile necesare de prevedere, păstrând în acest sens suportul de argint - nota procurorilor: se referă la memory stick-ul marca Transcend ce conţinea chei de criptare/decriptare -… Şi el şi eu suntem perfect conştienţi de faptul că materialele sunt cele mai importante. Dar acum aşteptăm cu nerăbdare să înceapă ceva complet nou şi care să merite această aşteptare. Doar ştiţi ce volum era înainte … Eu sunt convins totuşi că el va şti să folosească primul prilej real/asumându-şi riscul necesar/ în aceste condiţii deloc simple de lucru pentru a obţine «noi fructe» şi a ni le transmite. Noi am discutat cu el asta la întâlnire… Totuşi, cred că dacă la K1 vor apărea «fructe», eu v-aş propune să le transmitem prin vechea metodă / simultan/, într-unul dintre locurile stabilite de noi în acest scop…În ce priveşte piaţa locală, eu deja am făcut câteva propuneri şi desigur o voi studia şi mai departe – orientându-mă înainte de toate spre telefoanele mobile…".

Aceste telefoane mobile despre care discută Ziklolov cu agenţii puterii străine Ucraina, reprezentau din perspectiva modalităţilor de comitere a faptelor infracţionale, mijloacele necesare pentru adaptarea acţiunilor de sustragere a informaţiilor militare clasificate de către Floricel, întrucât se preconiza faptul ca la nivelul Diviziei I Infanterie acesta să nu mai aibă acces la sistemele informatice cu memory stick-uri, urmând a fotografia în schimb ecranul calculatorului ce conţinea subiectele de interes.

În acest sens, procurorii vor prezenta magistraţilor care urmează să judece acest dosar mesajul "4012009" regăsit pe acelaşi memory stick:

"…În cazul intrării în viitorul apropiat în «magazia» dumneavoastră a unui lot de «noi fructe» conform vechilor condiţii, hotărârea privind modul «lor» de livrare la noi va fi luată după ce dumneavoastră comunicaţi date despre cantitatea totală şi calitatea lor. Termenele propuse de dumneavoastră referitor la «livrarea de antrenament» sunt acceptabile pentru prima săptămână a lunii martie. Vă rog ca în viitorul apropiat să studiaţi piaţa locală şi să comunicaţi preţurile şi posibilităţile privind achiziţionarea în regiunea dumneavoastră de «tehnică de birou» specială propusă de noi în scrisoarea din 20.01.2009 şi de dumneavoastră în scrisoarea P-1 din 20.01.2009…".

Mesajele purtate, arată anchetatorii, relevă interesul reprezentanţilor puterii străine Ucraina de a cunoaşte evoluţiile profesionale ale lui Floricel Achim vizându-se creşterea nivelului său de acces la documente militare. În acest sens, anchetatorii indică mesajul "10122009", regăsit pe acelaşi memory-stick:

"Bună ziua! Zilele trecute m-am întâlnit cu «prietenul» nostru. Ambianţa în jurul lui, în plan personal şi profesional, este normală. În legătură cu ambianţa, la ei, la institut, s-au clarificat următoarele: În etapa actuală, renovarea şi reechiparea unor «laboratoare» şi «cabinete» încă continuă. Condiţiile unei desfăşurări normale a municii încă nu există. E adevărat că, după părerea lui, ritmul acestei renovări s-a îmbunătăţit. Totul se face acum în ideea să reuşească în timp util să atingă aşa-numitul nivel de «operativitate maximă». Termenul exact componenta personală nu-l ştie, dar e de presupus undeva până la sfârşitul lunii martie. După această renovare va începe montarea noii tehnici «de laborator». Prietenul nostru este încredinţat că va ocupa funcţia de care noi suntem interesaţi, pornind de la faptul că el se consideră experimentat, un specialist verificat, care tocmai a terminat un curs pentru următorul grad şi următoarea funcţie, dar, momentan nu s-au făcut scheme complete de personal şi el nu poate acum să raporteze noii structuri. În plan personal, schimbări nu sunt. «Prietenul» a subliniat încă o dată încrederea fermă de a colabora pe mai departe cu noi, luând în considerare totodată că noile condiţii de muncă vor fi mult mai aspre. În jurul său, ambianţa după întoarcerea din concediu este normală. El încă o dată şi-a arătat disponibilitatea de a utiliza fiecare posibilitate pentru realizarea experimentelor care sunt de interes pentru noi, imediat - dacă situaţia în timpul turelor sale va permite acest lucru. Eu i-am atras atenţia să clarifice cât mai repede posibil etapele concrete ale «renovării» şi în special începutul formării noii structuri bugetare, pornind de la premisa că nouă ne trebuie timp ca să reacţionăm şi să ne pregătim…".

Pentru informaţiile transmise în cursul anului 2008, reprezentanţi ai puterii străine Ucraina i-au plătit lui Zikolov suma de 5000 de euro, bani destinaţi atât lui Zikolov cât şi lui Achim. Din aceştia, bulgarul a afirmat că lui Achim i-a dat doar 1700 euro, potrivit datelor din rechizitoriu.

De altfel, între cei doi a avut loc o întâlnire, în 16 decembrie 2008, din care a rezultat disponibilitatea lui Floricel de a continua sustragerea şi furnizarea de informaţii din cadrul Ministerului Apărării contra cost, vizând ocuparea unei noi funcţii ce-i va conferi alte posibilităţi informative, probabil în cadrul Secţiei de cifrare, inclusiv prin noua modalitate arătată, de fotografiere cu ajutorul unei camere integrată într-un telefon mobil, mai notează procurorii DIICOT.

Procurorii i-au trimis în judecată, luni, pe Floricel Achim pentru trădare prin transmitere de secrete şi pe Marinov Zikolov, pentru spionaj, informează, joi, Parchetul instanţei supreme.

Totodată, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată, în stare de libertate a lui Mihai Fercheluc şi a lui Dragoş Petrişor, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Pe de altă parte, procurorii au dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, pentru cercetarea militarilor Costică Lupu, Adrian Mândroiu, Costel Munteanu şi Ovidiu Mihai Baba, puşi deja sub învinuire şi a făptuitorilor Aurel Chiriţă şi Nicolae Dohotaru, pentru neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti.

Bulgarul Marinov Zikolov şi-a recunoscut fapta în faţa procurorilor, când i s-a prezentat acuzaţia de spionaj în formă continuată, a declarat avocatul său, Alexandru Chiciu. Apărătorul lui Zikolov a precizat că acuzaţia de spionaj în formă continuată se referă la perioada de până în iunie 2008, de când a început să colaboreze cu autorităţile române, până în februarie 2009.

Achim şi Zikolov au fost arestaţi preventiv, în 2 martie, de Curtea de Apel Bucureşti, la propunerea procurorilor DIICOT, fiind acuzaţi că au manipulat informaţii de natură să pună în pericol securitatea naţională.

Ulterior, procurorii au pus sub învinuire şase ofiţeri din cadrul Diviziei I Infanterie "Dacica" sub acuzaţiile de încălcarea din culpă, prin nerespectarea îndatoririlor de serviciu, a reglementărilor legale în materia protecţiei informaţiilor clasificate în cazul de spionaj din Armată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici