Rector UBB: Să păstrăm cei mai buni absolvenţi. Ţara care nu reuşeşte se pregăteşte de mediocritate

Rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” (UBB) Cluj-Napoca, Ioan Aurel Pop, consideră că este nevoie de o politică naţională de păstrare în învăţământul superior a celor mai buni absolvenţi de universităţi, avertizând că „o ţară care nu reuşeşte acest lucru se pregăteşte pentru mediocritate”.

182 afișări
Imaginea articolului Rector UBB: Să păstrăm cei mai buni absolvenţi. Ţara care nu reuşeşte se pregăteşte de mediocritate

Rector UBB: Să păstrăm cei mai buni absolvenţi. Ţara care nu reuşeşte se pregăteşte de mediocritate

Ioan Aurel Pop a declarat, luni, într-o conferinţă de presă că dacă rămân în învăţământ cei slabi şi mediocri, din mâinile şi minţile lor vor ieşi absolvenţi slabi şi mediocri şi întreg învăţământul va avea de suferit.

„Într-o ţară care îşi respectă prezentul şi se pregăteşte pentru viitor, cei mai buni absolvenţi de universităţi din toate domeniile ar trebui să fie şi dascăli, măcar o perioadă din viaţa lor, pentru a avea garanţia că pe cei tineri îi pregătim foarte bine. E nevoie de o politică naţională de păstrare şi atragere spre învăţământ a absolvenţilor care pot fi şi profesori, astfel încât, din experienţa lor, să dea tinerilor ce au ei mai bun, pentru ca generaţiile viitoare să fie mai bine instruite. O ţară care nu reuşeşte să îi păstreze şi în învăţământ pe cei mai buni absolvenţi, se pregăteşte pentru mediocritate. Dacă rămân în învăţământ cei slabi şi mediocri, din mâinile şi minţile lor ies absolvenţi slabi şi mediocri şi întreg învăţământul superior are de suferit. A fost o vreme în România când cei mai buni oameni rămâneau în învăţământ, măcar o perioadă”, a spus Pop.

Potrivit acestuia, statele europene care au succes din punctul de vedere al învăţământului acordă o parte substanţială, între 6 şi 12% din PIB pentru ca educaţia să meargă bine.

„Dacă şcoala într-o ţară merge bine, atunci şi viitorul este asigurat. Acum este o pierdere foarte mare de creiere, nu numai spre străinătate ci chiar din învăţământ spre alte domenii, înseamnă că şcoala nu merge cum ar trebui să meargă. Dacă bugetul României este cel care este, îmi este greu să cred că se va putea găsi o soluţie”, a afirmat rectorul UBB.

Ioan Aurel Pop a explicat că pentru a putea creşte calitatea învăţământului şi pentru a pregăti un număr mai mare de studenţi, UBB ar avea nevoie de mai multe cadre didactice, în special în domeniul informaticii, unde cererea este foarte mare, studenţii sunt foarte mulţi, iar profesorii mai puţini, pentru că instituţia nu poate să îi plătească cum îi plătesc firmele de IT care îi atrag şi îi recrutează.

„La specialitatea informatică nu avem capacitatea de a şcolariza mai mulţi studenţi din cauza lipsei cadrelor didactice, nu am voie legal să dau salarii ca să îi pot co-interesa pe cei buni să rămână în învăţământ. Categoric, ar fi nevoie de profesori şi buni, şi mulţi”, a menţionat Pop.

Pentru păstrarea unor absolvenţi ca să predea, UBB aplică soluţii locale, astfel încât aceştia primesc 3-5 ani găzduire gratuită în spaţiile universităţii.

Prorectorul UBB, Soos Anna, a declarat la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că la Facultatea de Matematică-Informatică a Universităţii un mare interes îl au specializările de informatică, unde sunt oferite 660 de locuri, dar dacă s-ar angaja mai multe cadre didactice, numărul locurilor s-ar putea dubla.

„Nu avem suficient număr de profesori care să susţină un număr mai mare de studenţi. Cererea din partea mediului de afaceri este atât de mare, încât studenţii care absolvă studiile de licenţă şi masterat sunt absorbiţi de firmele de IT. Iar noi nu putem face diferenţa între profesorii de informatică şi alţi profesori ca să îi determinăm să rămână în învăţământ. Avem posturi scoase la concurs pentru care nu avem candidaţi”, a precizat Soos.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici