Gheorghe Ştefan, CONDAMNAT la opt ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română

Fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, a fost condamnat, luni, la o pedeapsă finală de 8 ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română, în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu, decizia nefiind definitivă.

3554 afișări
Imaginea articolului Gheorghe Ştefan, CONDAMNAT la opt ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română

Gheorghe Ştefan, CONDAMNAT la opt ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română (Imagine: Silviu Matei/ Mediafax Foto)

Magistraţii Tribunalului Bucureşti l-au condamnat, luni, pe fostul primar al municipiului Piatra-Neamţ, Gheorghe Ştefan, la o pedepasă finală de 8 ani şi două luni de închisoare în dosarul Poşta Română în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu, decizia putând fi atacată cu apel.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea specială a sumei de 422.138,07 lei şi a 35.306 de euro.

Gheorghe Ştefan, doi foşti şefi din Poşta Română şi doi adminstratori au fost trimişi, pe 3 martie 2017, în judecată, de către procurorii DNA, în al optulea dosar "Poşta Română", pentru infracţiuni de trafic de influenţă, spălare de bani şi abuz în serviciu. Prejudiciul se ridică la 2,2 milioane lei.

În al optulea dosar Poşta Română, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, a fost trimis în judecată, în stare de libertate, cu privire la săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. La momentul faptei, acesta era primarul oraşului Piatra Neamţ. Şi fostul director al sucursalei „Fabrica de Timbre” din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română S.A.(C.N.P.R.), Cosmin Mihăilescu, este cercetat pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată. În acelaşi dosar mai sunt anchetaţi: omul de afaceri Constantinof Marian, Chebac Mihai- la data faptei director al Direcţiei dezvoltare din cadrul C.N.P.R şi Dorin Firuti, la data faptei administrator al S.C. Romkuvert S.R.L

Din rechizitoriul procurorilor, a reieşit faptul că, în 2009, Gheorghe Ştefan Pinalti, la momentul respectiv, primal al oraşului Piatra Neamţ, i-ar fi propus lui Marian Constantinof, om de afaceri, că în schimbul unor sume de bani, va interveni pe lângă reprezentanţii Companiei Naţionale Poşta Română S.A (C.N.P.R.), astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” – C.N.P.R., să le atribuie unor societăţi comerciale conduse de omul de afaceri.

"Sumele de bani pe care le pretindea Gheorghe Ştefan urmau să provină tocmai din încasările obţinute din executarea primelor contracte. Deoarece banii i s-ar fi dat lui Gheorghe Ştefan, cheltuielile de aprovizionare cu hârtie ar fi trebuit să fie acoperite din profitul generat de următoarele contracte încheiate. Un prim pas pentru atribuirea clientelară a unor contracte către firmele controlate de Marian Constantinof l-a reprezentat numirea, în 8 septembrie 2009, cu sprijinul inculpatului Gheorghe Ştefan, a inculpatului Mihăilescu Cosmin Dragoş, la conducerea „Fabricii de Timbre”. Mihăilescu Cosmin Dragoş era la momentul respectiv o persoană apropiată inculpatului Constantinof Marian şi a avut sarcina să controleze şi să manipuleze procedurile de achiziţie publică", se mai arată în rechizitoriul întocmit de către procurorii DNA.

Procurorii au mai explicat cum procedau inculpaţii şi cum făceau contracte ilegale cu Poşta Română.

"În data de 02 noiembrie 2009, inculpatul Mihăilescu Cosmin Dragoş, în calitate de director al sucursalei Fabrica de Timbre, a încheiat, cu încălcarea legii, 12 contracte cu societăţile comerciale controlate prin interpuşi de inculpatul Marian Constantinof. În baza acestor contracte trebuia furnizată sucursalei „Fabrica de timbre”, materie primă (hârtie în role), eşalonat, vreme de un an.

După semnarea contractelor, inculpatul Mihăilescu Cosmin Dragoş a solicitat livrarea întregii cantităţi de hârtie, iar societăţile comerciale furnizoare au emis facturi. Mihăilescu a dispus efectuarea plăţilor nesocotind deciziile directorului general al C.N.P.R., precum şi un act normativ. Preţul de achiziţie a hârtiei a fost mai mare decât preţul de piaţă de la acel moment şi, prin denaturarea procedurilor de achiziţie publică, sucursala „Fabrica de Timbre” a cumpărat hârtie de la firme interpuse controlate de inculpatul Constantinof Marian şi nu de la furnizorii tradiţionali. În această manieră preţul de achiziţie în baza celor 12 contracte a fost majorat artificial cu 1.643.191 lei, sumă care constituie prejudiciu suferit de C.N.P.R. Pentru a justifica retragerea de bani din conturile celor două societăţi, inculpatul Constantinof Marian a simulat în prealabil, prin acte atribuite unui interpus al său, împrumuturi acordate acestor firme. S-a procedat astfel pentru ascunderea adevăratei naturi a provenienţei banilor", se explică mîn rechizitoriu.

Din sumele încasate de către aceste firme, Marian Constantinof i-a dat lui Gheorghe Ştefan Pinalti aproximativ 230.000 de euro. Valoarea totală a prejudiciului cauzat Companiei Naţionale Poşta Română S.A. este de peste 2,2 milioane lei, sumă cu care aceasta s-a constituit parte civilă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici