Reducerea de 15% va fi aplicată inclusiv pentru invalizi

Cuantumul lunar al drepturilor băneşti va fi diminuat cu 15% de la 1 iunie inclusiv pentru invalizi, veterani şi văduve de război, precum şi pentru foştii deţinuţi politici, deportaţi şi soţul supravieţuitor pensionar, care primesc un ajutor lunar din partea statului.

111 afișări
Imaginea articolului Reducerea de 15% va fi aplicată inclusiv pentru invalizi

Reducerea de 15% va fi aplicată inclusiv pentru invalizi (Imagine: Cătălina Filip/Mediafax Foto)

Categoriile de drepturi băneşti care vor fi diminuate de Guvern cu 15% de la 1 iunie, în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internaţional, au fost deja incluse într-un proiect de ordonanţă de urgenţă.

Conform documentului, reducerea de 15% va fi aplicată drepturilor băneşti acordate prin:

- Legea 49/1991 privind acordarea de indemnizaţii şi sporuri invalizilor, veteranilor şi văduvelor de război

- Legea 49/1999 privind pensiile IOVR

- Decretul-Lege 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice începând cu 1945

- OG 105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate între 1940 şi 1945 din motive etnice

- Legea 309/2002 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcţiei Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961

- Legea 341/2004 a recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit în urma revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din 1987

Reducerea se va aplica şi drepturilor băneşti acordate prin Legea 578/2004 privind acordarea unui ajutor lunar pentru soţul supravieţuitor pensionar, ca şi pentru cele alocate prin Legea 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil şi Legea 94/1992 privind Curtea de Conturi.

Aceeaşi diminuare va fi aplicată prestaţiilor de asistenţă socială acordate sub forma alocaţiei familiale complementare, alocaţiei de susţinere a familiei monoparentale şi alocaţiei pentru nou-născuţi acordate prin Legea 416/2001 privind venitul minim garantat.

În categoria prestaţiilor de asistenţă socială indicate în proiectul de ordonanţă de urgenţă ca urmând să fie reduse cu 15% sunt incluse însă şi alocaţia de stat pentru copii prevăzută în OU 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, alocaţia de stat pentru copii acordată în baza Legii 61/1993, alocaţia lunară de plasament din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, indemnizaţiile, ajutoarele şi prestaţiile sociale pentru persoanele cu handicap reglementate prin Legea 448/2006, indemnizaţia pentru plata însoţitorului adultului cu handicap vizual grav, ajutorul lunar rambursabil acordat persoanei căreia i s-a recunoscut statutul de refugiat sau i s-a acordat protecţia subsidiară.

"Cuantumurile acestor prestaţii diminuate se rotunjesc la leu în favoarea beneficiarului", se arată în document.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat însă, duminică, după discuţiile cu liderii confederaţiilor sindicale, că ajutorul pentru persoane cu handicap şi indemnizaţia pentru copii "nu vor fi atinse", toate celelalte subvenţii fiind un subiect de "analiză, reducere sau anulare".

Indemnizaţiile pentru pensionari membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică vor fi diminuate corespunzător, prin aplicarea noii valori a punctului de pensie, redusă de la de la 732,8 lei la 622,9 lei.

De la 1 iunie este diminuat cu 15% şi cuantumul indemnizaţiei de şomaj, dar şi drepturile băneşti care se acordă lunar din bugetul asigurărilor pentru şomaj. Sunt astfel diminuate şi fondurile alocate persoanelor care se angajează în perioada de şomaj, inclusiv prima de instalare alocată acestora până în prezent în cazul schimbării domiciliului.

Reducerea cu 15% va fi aplicată şi în cazul plăţilor compensatorii acordate în baza legilor privind protecţia socială a personalului militar şi civil în urma restructurării şi concedierilor din companiile de stat, inclusiv din sectorul feroviar, din unităţile Ministerului Apărării, din industria de apărare, din cadrul Romsilva.

Prevederile actuale care permit subvenţionarea pentru angajatori din bugetul asigurărilor pentru şomaj a cheltuielilor cu forţa de muncă efectuate în cadrul unor programe care au ca scop ocuparea temporară a forţei de muncă din rândul şomerilor, pentru executarea de lucrări şi activităţi de interes pentru comunităţile locale, vor fi abrogate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici