Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern şi renunţarea la titlurile "Hohenzollern-Sigmaringen", respectând astfel decizia din 1921 a Regelui Ferdinand I de a conferi un caracter naţional şi independent Dinastiei şi Casei Regale a României.

11640 afişări
Imaginea articolului Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern

Regele Mihai anunţă ruperea legăturilor istorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Noi, Mihai I, în virtutea autorităţii noastre nedisputate caşef al Casei Regale a României, luând în considerare deciziaiubitului nostru bunic, Regele Ferdinand I, de a conferi uncaracter naţional şi independent dinastiei şi Casei Noastre Regale,şi urmând datoria mea faţă de istorie şi faţă de urmaşii şisuccesorii mei, ţinând cont de articolele 1(10), 15 şi Anexa 1 aleNormelor Fundamentale ale Familiei Regale a României, adoptate denoi la 30 decembrie 2007, acţionând în conformitate cu voinţa mealiberă, fac cunoscut: Art. 1 Ruperea tuturor legăturiloristorice şi dinastice cu Casa de Hohenzollern", se aratăîntr-un document semnat de Regele Mihai I şi transmis, marţi, prinBiroul său de presă.

Regele Mihai anunţă în documentul citat, care are trei articole,că din 10 mai 2011 iau sfârşit toate legăturile dinastice dintreCasa Regală a României şi Casa Princiară de Hohenzollern.

"În conformitate cu dorinţele regretatului nostru bunic,Majestatea sa Regele Ferdinand I, şi cu decizia sa din anul 1921,familia regală a României şi membrii săi au purtat şi poartă numelede «al (a) României». Dar începând cu 10 mai 2011, CasaRegală a României nu va mai purta numele de«Hohenzollern-Sigmaringen», şi nu va mai fi cunoscută dela această dată sub numele de«Casa de Hohenzollern-Sigmaringen».Casa Regală română va fi cunoscută de acum înainte numaisub numele de «Casa Regală a României»,se mai arată în primul articol al documentului.

De asemenea, membrii familiei regale a României renunţă latitlurile conferite de capii familiei princiare deHohenzollern.

"Începând cu data de 10 mai 2011, niciun membru al familieiregale a României nu va mai purta şi nu va mai avea dreptul săpoarte, sau să folosească vreun titlu conferit (ereditar sau adpersonam) de orice şef al casei princiare de Hohenzollern.Capul Casei Regale a României rămâne singura autoritate pentruaprobarea sau acceptarea oricărui titlu sau distincţie",potrivit articolului doi al documentului.

În documentul semnat de Regele Mihai I se mai arată că NormeleFundamentale ale Familiei Regale a României se amendează prinexcluderea particulelor de "Hohenzollern", "deHohenzollern-Sigmaringen" şi "de Hohenzollern-Veringen", în măsuraîn care se referă la oricare dintre membrii Casei Regale aRomâniei.

"Normele Fundamentale ale Familiei Regale a României, amendate,vor fi transmise membrilor Familiei Regale a României", se maiarată în ultimul articol al documentului citat.

Casa de Hohenzollern este una dintre cele mai importantedinastii din istoria Europei, care a dat de-a lungulvremii regi şi împăraţi ai casei conducătore de Brandenburg-Prussia(1415 - 1918) şi Germania Imperială (1871 - 1918). Şi-a luat numelede la un castel din Swabia, iniţial menţionat ca Zolorin sau Zolre(actualul Hohenzollern, din sudul Tübingen, în landulBaden-Württemberg).

Burchard I este primul care a fost înregistrat ca strămoş aldinastiei, conte de Zollern în secolul al 11. La a treia şi a patrageneraţie de la acesta s-au format două linii de succesiune,Zollern-Hohenberg, dispărută până în 1486, şi conţii din Nürnberg,ai cărei moştenitori au ajuns până în zilele noastre.

Hohenzollern-Sigmaringen este o ramură a dinastiei deHohenzollern care au condus Prusia şi ulterior Germania până în1918.

În România, în anul 1866, casa de Hohenzollern este aleasă cadinastie domnitoare de către conducerea politică în frunte cu IonBrătianu.

Din această dinastie au făcut parte Carol I, principe alRomâniei între 1866 - 1881 şi rege între 1881 şi 1914, Ferdinand Ial României (1914 - 1927), Mihai I al României (1927 - 1930 şi 1940-1947) şi Carol al II-lea al României (1930 - 1940).

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici