Religia rămâne disciplină şcolară - elevul poate refuza participarea la oră

Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial şi liceal includ religia ca disciplină şcolară în trunchiului comun, însă elevii, cu acordul părinţilor sau al tutorilor, pot solicita în scris să nu frecventeze orele, potrivit proiectului legii educaţiei.

50 afișări
Imaginea articolului Religia rămâne disciplină şcolară - elevul poate refuza participarea la oră

Religia rămâne disciplină şcolară - elevul poate refuza participarea la oră (Imagine: Mediafax Foto)

Proiectul legii educaţiei naţionale prevede că elevul poate să nu frecventeze orele de religie, în acest caz situaţia şcolară fiind încheiată fără această disciplină.

Pentru a nu frecventa orele de religie, elevii majori sau părinţii ori tutorii elevilor minori trebuie să facă o solicitare scrisă. În mod similar se procedează şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la această disciplină.

Disciplina Religie poate fi predată numai de personal didactic calificat şi abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei şi cultele religioase recunoscute oficial de stat.

Proiectul legii educaţiei naţionale prevede, de asemenea, că toate cultele recunoscute oficial de stat pot solicita Ministerului Educaţiei organizarea unui învăţământ teologic specific pregătirii personalului de cult şi activităţii social-misionare a cultelor, numai pentru absolvenţii învăţământului gimnazial sau liceal, după caz, proporţional cu ponderea numerică a fiecărui cult în configuraţia religioasă a ţării, conform recensământului oficial reactualizat.

Încadrarea personalului didactic în unităţile de învăţământ teologic se va face în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei şi cultele religioase recunoscute oficial de către stat.

Cultele recunoscute de stat au dreptul de a organiza învăţământ confesional prin înfiinţarea şi administrarea propriilor unităţi şi instituţii de învăţământ particulare, conform prevederilor proiectului de act normativ.

Curriculumul specific învăţământului preuniversitar teologic şi confesional se elaborează şi se aprobă conform prevederilor legii educaţiei naţionale.

Pentru învăţământul superior teologic şi confesional, curriculumul se elaborează şi se aprobă de către universitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici