Relu Fenechiu, transferat din arestul Poliţiei la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, condamnat definitiv, joi, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", a fost transferat din arestul Poliţiei Judeţene Iaşi la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi.

528 afișări
Imaginea articolului Relu Fenechiu, transferat din arestul Poliţiei la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi

Relu Fenechiu (Imagine: Liviu Chirica/ Mediafax Foto)

Mandatul de executare a pedepsei în original a ajuns de la Bucureşti sâmbătă după-amiază, ulterior Relu Fenechiu fiind transferat, alături de fratele său, Lucian Fenechiu, şi de Bogdan Damian, la Penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi.

"Mandatul a ajuns în original şi Relu Fenechiu a fost transferat la penitenciar. Nu au fost întâmpinate probleme de niciun fel", a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Alexandru Chelaru, purtător de cuvânt al Poliţiei Judeţene Iaşi.

Conform reprezentanţilor penitenciarului, Relu Fenechiu, fratele acestuia şi Bogdan Damian se vor afla într-un regim de carantină pentru 21 de zile.

"Fenechiu va fi introdus într-un regim de carantină timp de 21 de zile, la fel ca fiecare nou deţinut care ajunge la penitenciar. În maximum 30 de zile de la pronunţarea instanţei (30 ianuarie -n.r.) se va întruni o comisie la Bucureşti care va stabili regimul de execuţie în care va fi încadrat. În funcţie de acest regim se va stabili dacă Relu Fenechiu va rămâne sau nu la Penitenciarul Iaşi", a precizat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de maximă siguranţă din Iaşi.

Penitenciarul de maximă siguranţă din Iaşi are trei tipuri de regim de detenţie: deschis, închis sau de maximă siguranţă. După ce comisia de la Bucureşti va stabili regimul de executare a pedepsei, Relu Fenechiu poate să ceară conducerii penitenciarului transferul la o altă unitate care să aibă cel puţin acelaşi regim de siguranţă.

Potrivit prevederilor în vigoare, în cazul condamnărilor cu executare de cel mult 10 ani, deţinuţii pot beneficia de eliberare condiţionată după ce execută cel puţin două treimi din pedeapsă. Pedeapsa poate scădea şi în funcţie de munca în folosul comunităţii pe care deţinuţii o desfăşoară pe perioada încarcerării.

Relu Fenechiu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", s-a predat Poliţiei Judeţene Iaşi joi seară, fiind încarcerat în arest alături de fratele său, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian.

Completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a menţinut, joi, pedeapsa dispusă în 12 iulie 2013 de un complet de trei judecători în cazul deputatului PNL Relu Fenechiu, pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată, acesta urmând să execute cinci ani de închisoare.

La aceeaşi pedeapsă au fost condamnaţi fratele fostului ministru al Transporturilor, Lucian Fenechiu, şi Mihai Bogdan Damian. Ioan Turbatu, director general al Sucursalei de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Moldova în perioada 2002-2004, şi Ion Mărghidan, director general al aceleiaşi instituţii în perioada 2004-2005, au fost condamnaţi la câte şase ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu în formă calificată. Petru Andronache, director comercial al SISEE Moldova în perioada 2002-2005, a primit o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare şi cinci ani interzicerea unor drepturi, pentru abuz în serviciu în formă calificată.

Instanţa a mai dispus ca cei şase inculpaţi să plătească, în solidar, peste 5,7 milioane de lei, reprezentând daune materiale către SISEE Moldova.

Deputatul PNL Relu Fenechiu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în iunie 2012, în dosarul cunoscut ca "Transformatorul", fiind acuzat că prin firmele sale a vândut transformatoare şi întrerupătoare uzate şi vechi la preţuri de produse noi către Sucursala de Întreţinere si Servicii Energetice Electrice Moldova, cu complicitatea fostei conduceri a instituţiei.

Deputatul Relu Fenechiu, în vârstă de 48 de ani, a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central, iar după decizia instanţei a demisionat din PNL.

De asemenea, Fenechiu a fost ministru al Transporturilor timp de şapte luni, până în iulie 2013, când s-a retras din această funcţie ca urmare a condamnării în primă instanţă în dosarul Transformatorul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici