REPORTAJ: Cluj: Secretul mediei 10 la Bac îl ştiu şase fete: au învăţat patru ani, nu cu o lună înainte

Şase tinere din Cluj - patru de la licee din Cluj-Napoca, una din Dej şi o alta de la Câmpia Turzii - au obţinut media zece la examenul de bacalaureat şi spun că secretul performanţei lor este faptul că au învăţat în toţi cei patru ani de liceu, nu cu o lună înaintea examenului.

958 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Cluj: Secretul mediei 10 la Bac îl ştiu şase fete: au învăţat patru ani, nu cu o lună înainte

REPORTAJ: Cluj: Secretul mediei 10 la Bac îl ştiu şase fete: au învăţat patru ani, nu cu o lună înainte (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Fetele de zece de la Liceul "Gheorghe Şincai" stau cuminţi pe o canapea în biroul directorului. Sunt trei absolvente de liceu care au obţinut media maximă la examenul de bacalaureat în sesiunea din iulie, iar acum privesc cu alţi ochi spre ceea ce le rezervă viitorul.

Pentru toate, performanţa a fost o surpriză plăcută şi recunosc că nu se aşteptau să obţină chiar media zece. Nu au luat meditaţii, dar au fost serioase şi şi-au văzut de carte. De asemenea, toate trei recunosc că un astfel de rezultat nu se poate obţine decât învăţând timp de patru ani, pe parcursul anilor de liceu, nu cu o lună înainte de examen.

Gabriela Todean nu se aştepta să ia media zece şi spune că s-a pregătit cât a fost nevoie, fără a lua meditaţii. De asemenea, fata mărturiseşte că ar prefera să studieze în străinătate.

"Nu mă aşteptam la media zece, a fost o surpriză. M-am pregătit nici mai mult, nici mai puţin decât era nevoie şi am încercat să învăţ materia pe tot parcursul anului, nu să las totul pe sfârşit sau chiar în săptămâna dinaintea bacalaureatului. Sunt mulţumită de rezultat, mai ales că nu am luat meditaţii. Voi aplica pentru o facultate a UBB, la Litere sau la Drept, dar nu sunt încă decisă. Aş prefera să studiez în străinătate, dar nu m-am pregătit din timp pentru acest lucru. Nu exclud, însă, această posibilitate", a spus Gabriela.

Alexandra Marian susţine că s-a pregătit pentru bacalaureat din timpul şcolii şi a decis că trebuie să înveţe materia până când se termină şcoala, iar înainte de examen doar să recapituleze.

"Este foarte greu să compari materiile, dar cred că la istorie era nevoie de mai multă atenţie, întrucât cerinţele erau formulate astfel încât elevul trebuia să fie atent şi să caute informaţia cu multă seriozitate. Sunt pasionată de filosofie, eu m-am pregătit de Bac din timpul şcolii şi am decis că trebuie să fie învăţată materia pe când se termină şcoala, iar înainte de examen doar am recapitulat. Dacă înveţi doar înainte de bacalaureat te suprasoliciţi. Nu am luat meditaţii, dar am avut profesori foarte buni. Voi opta pentru o facultate, nu ştiu care, am de ales între Psihologie, Litere sau Drept la UBB. Nu exclud să fac o specializare în străinătate", a spus Alexandra.

Ultima fată de la "Gheorghe Şincai", Daniela Muncaci, nu se aştepta să ia zece pe linie, mai ales că obişnuia să se plângă acasă după examenele susţinute.

"Când am văzut media, nu mi-a venit să cred. Nu mă aşteptam să iau zece. Tot timpul obişnuiam să mă plâng acasă după examene, dar a fost foarte bine. M-am pregătit mai intens în ultima lună, pentru că înainte am avut olimpiada la Economie, şi am început să recapitulez la română şi istorie. Am învăţat pe parcursul celor patru ani, iar înainte de Bac a fost mai mult recapitulare, fără meditaţii. Economia a devenit o pasiune pentru mine, aşa încât la toamnă voi merge la Facultatea de Studii Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB. Nu plec să studiez în străinătate", a spus Daniela.

Directorul Liceului "Gheorghe Şincai", Alexandru Bugariu, consideră că pentru unitatea de învăţământ pe care o conduce, singura din judeţ cu promovabilitate de sută la sută, cele trei medii zece ar trebui să însemne "normalitatea".

"Pentru «Şincai», trei fete cu medii de zece la bacalaureat ar trebui să însemne normalitatea, aceştia sunt elevii care ne reprezintă, care au muncit patru ani zi de zi, fără să aibă absenţe. Au muncit la clasă, în afara ei, pentru a participa la olimpiade, iar acesta este rezultatul firesc", a spus Bugariu.

Celelalte trei medii zece la bacalaureat le-au obţinut trei absolvente de la Liceul "Nicolae Bălcescu" din Cluj-Napoca şi de la licee din Dej şi Câmpia Turzii.

Anamaria Mihăilă este din Bistriţa, dar a studiat patru ani în Cluj-Napoca, la Liceul "Nicolae Bălcescu". După succesul de la bacalaureat, vrea să urmeze Facultatea de Litere a Universităţii "Babeş-Bolyai", specializarea româno-franceză.

"Am fost foarte surprinsă de rezultat. Am învăţat în toţi cei patru ani de liceu, nu doar înainte de bacalaureat. Mă pregătesc pentru toamnă pentru Facultatea de Litere, româno-franceză, şi nu mă gândesc la o facultate în străinătate", a spus Anamaria.

Oana Muntean a terminat la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu" din Dej şi a luat "zece curat" la bacalaureat. Este prima pe oraş, cu alte cuvinte.

"A fost o surpriză plăcută şi nu mă aşteptam să iau media zece. Acest rezultat l-am obţinut învăţând în toţi anii de liceu, nu în ultimul moment. Am luat şi meditaţii la unele materii, dar a meritat. În ceea ce priveşte viitorul, mă pregătesc pentru Facultatea de Drept de la UBB Cluj-Napoca. Vreau să devin procuror", a spus Oana.

Şi Roxana Sârbu se pregăteşte pentru a urma o facultate la Cluj-Napoca. A învăţat la Liceul "Pavel Dan" din Câmpia Turzii, iar media zece de la bacalaureat o va ajuta în viitoarea carieră de psiholog.

"O astfel de medie de zece se obţine şi în funcţie de interesul pe care îl acorzi învăţatului. Eu am învăţat patru ani, nu cu o lună înainte de bacalaureat, şi am acumulat cunoştinţe pe parcurs. Subiectele de la examen mi s-au părut acceptabile. Mă aşteptam la note bune, dar nu chiar la media zece. În toamnă mă pregătesc pentru Facultatea de Psihologie la UBB", a spus ea.

Toate cele şase eleve cu media zece de la bacalaureat, precum şi cei opt elevi din judeţul Cluj care au terminat clasa a VIII-a cu media zece vor primi câte un premiu de 1.000 de lei din partea Consiliului Judeţean Cluj.

(Material realizat de Vasile Magradean, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici