REPORTAJ: De teamă să nu îi moară animalele, un localnic din Buzău a luat porcii în casă - GALERIE FOTO

Timp de două zile, cei peste 800 de oameni din localitatea buzoiană Florica au avut din nou drumuri practicabile, după aproape două săptămâni în care satul a fost acoperit de nămeţi. Acum, după noul val de ninsori, sunt în aceeaşi situaţie. Sunt disperaţi şi se tem că după ninsori vin inundaţiile.

2955 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: De teamă să nu îi moară animalele, un localnic din Buzău a luat porcii în casă - GALERIE FOTO

REPORTAJ: De teamă să nu îi moară animalele, un localnic din Buzău a luat porcii în casă (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

În localitatea Florica aflată în zona de câmpie a judeţului Buzău, la circa şase kilometri de DN 2 (E85), aproximativ 800 de oameni sunt izolaţi după ce ultimul val de ninsori a blocat drumul judeţean care traversează localitatea. Oamenii abia reuşiseră să-şi deszăpezească casele de omăt, să-şi facă culoare până la animale pentru a le hrăni şi să-şi mai facă ordine prin gospodăriile răvăşite de viscolul puternic, că ninsorile au venit din nou peste ei.

La Florica, stratul de zăpadă pe şosea depăşeşte un metru, iar singurul utilaj care a ajuns în zonă în ultimele două zile, cel al primăriei, nu face faţă troienelor.

Primarul localităţii Ion Zaharia spune că nu mai are motorină pentru acest utilaj de la sfârşitul lunii ianuarie, când în zonă a căzut prima zăpadă mai puternică din această iarnă.

"Nu mai avem motorină pentru utilaj de la sfârşitul lunii ianuarie. Salvarea a venit de la o asociaţie agricolă din localitate care are motorină pe stoc pentru campania agricolă de primăvară şi a acceptat să dea motorină cu împrumut. Nu am bani să-i dau omului, dar vedem cum o rezolvăm după ce ieşim din situaţia în care ne aflăm", a spus primarul din Florica.

Oamenii se plâng că acoperişurile caselor ar putea ceda sub greutatea zăpezii. Mulţi spun că pereţii caselor scârţâie deja sub greutatea nămeţilor.

"E zăpada lângă casă de doi metri, mi s-au lăsat căpriorii. Am avut ajutor nişte băieţi mai tineri din comună, de două ori mi-au luat zăpada de pe casă să nu pice pe mine, dar acum e iar zăpadă mare. Dacă mai vine una la fel nu ştiu ce facem. Mi-au murit şi raţele, suntem terminaţi. Mi-e să nu pice casa pe mine", spune Maria Costea, o localnică din Florica.

Un alt localnic, Valeriu Băicuţ, povesteşte cu disperare prin ce a trecut din cauza viscolului şi a zăpezilor. Casa bărbatului a fost acoperită de nămeţi la ambele valuri de ninsoare, iar după viscolul de duminică şi de luni, de frică să nu-i moară porcii în coteţul care risca să se prăbuşească din cauza cantităţii mare de zăpadă a decis să bage animalele într-una din cele două case de locuit pe care le are.

"Am săpat mult în zăpadă până am reuşit să scot porcii. Am făcut o gaură mare în coteţ şi aşa am reuşit să-i salvez. I-am băgat în casă, am o purcea cu purcei şi alţii mai mărişori. N-am ce face că mor în coteţ dacă-i las acolo. Vai de zilele noastre că ne aşteaptă şi alte nenorociri, o să avem inundaţii mari", a spus bărbatul.

La Florica însă oamenii, spre deosebire de alte familii din zone izolate de nămeţi, au curent electric.

Şi tot aici, timp de două zile drumurile au fost practicabile, astfel că oamenii au reuşit, înainte de cel de-al doilea val de ninsori şi vânt puternic, să îşi facă ceva provizii, însă chiar şi aşa pâinea este pe sfârşite.

Marţi, la aceşti oameni au ajuns ajutoare constând în conserve, pâine şi paste făinoase cât să le ajungă pentru câteva zile. Chiar dacă alimentele au fost date din mâna unui politician, pentru oamenii loviţi de iarna năprasnică nu a contat decât că vor avea ce pune pe mese.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro)

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici