REPORTAJ Primul pompier care a intervenit pentru salvarea lui Dănuţ: Am izbucnit în lacrimi la final. Dacă dă Dumnezeu să fie bine o să ne interesăm să aibă parte şi de o educaţie adecvată

O zi obişnuită a devenit una de care îşi va aminti toată viaţa Vasile Gaiţă, primul pompier care a ajuns la fântâna unde a căzut Dănuţ, copilul de 2 ani, din Balta Sărată. Şi-a păstrat cumpătul din primul moment până la ultimul, iar la final a plâns de bucurie că băiatul a fost salvat.

1773 afişări
Imaginea articolului REPORTAJ Primul pompier care a intervenit pentru salvarea lui Dănuţ: Am izbucnit în lacrimi la final. Dacă dă Dumnezeu să fie bine o să ne interesăm să aibă parte şi de o educaţie adecvată

REPORTAJ Primul pompier care a intervenit pentru salvarea lui Dănuţ: Am izbucnit în lacrimi la final

Vasile Gaiţă este pompierul care a ajuns primul la locul intervenţiei şi a plecat ultimul, cu ochii în lacrimi, bucuros că Dănuţ a fost scos în viaţă din fântână. El a povestit, pentru MEDIAFAX, că ziua care îi va marca viaţa a început ca oricare alta, până când un apel la 112 anunţa o urgenţă în satul Balta Sărată.

„Ne-am deplasat la faţa locului în primă fază cu o autospecială pentru descarcerare şi o autospecială de lucru cu apă şi spumă. Am ajuns la locul intervenţiei în jurul orei 11.00, copilul era în puţ, distanţa era de aproximativ 16 metri. Când am plecat de la sediu, singurele date pe care le-am avut au fost «copil, în jur de doi ani, căzut într-o fântână. Atât!». Când am ajuns acolo am constatat că nu se poate introduce un om să îl extragem de acolo. Diametrul puţului era foarte mic, între 25 şi 30 de centimetri. Copilul se auzea, dar nu îl vedeam. Ulterior am văzut, cu ajutorul camerelor, că era agăţat de un cablu”, a povestit, pentru MEDIAFAX, Vasile Gaiţă, şeful Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede.

Vasile Gaiţă a încercat găsească soluţii pentru ca echipa de salvatori pe care o conducea să reuşească să salveze copilul, care era în stare de şoc şi plângea continuu. A aflat că pe băieţel îl cheamă se numeşte Dănuţ şi că are numai un an şi opt luni.

„Copilul era într-o stare de şoc, plângea continuu. Să stai în gol, la 16 metri şi în diametrul acela, nu e uşor. I-am introdus aer, căldură şi o lanternă să aibă lumină, să se liniştească. În momentul în care am ajuns, cu lanterne, proiectoare, ce avem noi în dotare, am reuşit să-l ridicăm aproximativ un metru, cu cablul de care era el agăţat, după care am sistat totul. Cablul era foarte subţire şi exista posibilitatea să se rupă. Când au ajuns colegii de la Bucureşti au fost folosite nişte camere speciale, audio şi video, pe care le au în dotare”, a mărturisit pompierul.

Deşi spune că i-a fost foarte greu să reziste emoţiilor atunci când auzea cum vaietele copilului, Vasile Gaiţă nu s-a pierdut cu firea. O eventuală decizie greşită ar fi putut să-l coste viaţa pe Dănuţ, pentru că la picioarele lui se afla apa adâncă de 10 metri.

„Fântână are undeva la 25 de metri, peste 25, iar el s-a oprit la aproximativ 16 metri. Dacă s-ar fi rupt acel cablu, efectiv nu mai era nicio şansă să-l mai scoatem în viaţă. Familia era acolo. Încercam să îl strigăm, dar ce să poţi să comunici cu un copil de un an şi opt luni? Şi în stare de şoc. Sunetul ajungea la el cu acel dispozitiv pe care l-am coborât lângă el, camera respectivă care era dotată şi cu difuzor şi cu microfon. Iniţial am folosit o cameră de la Poliţie, care filma în interior, apoi au venit colegii de la Bucureşti. Nu îi vedeam faţa, era băgat acolo ca un dop, decât capul se vedea, atât, capul şi umerii”, îşi aminteşte Vasile Gaiţă.

Tot ce s-a putut face înainte de a fi scos a fost să i se asigure copilului aer şi căldură, pentru că altfel nu ar fi rezistat mai bine de 10 ore. Vasile Gaiţă a crezut de când a început misiunea, până la final, că Dănuţ va fi scos în viaţă, dar când l-a văzut a izbucnit în lacrimi.

„Am încercat să îi asigurăm aer şi căldură, un climat propice pentru a supravieţui. Fără aer şi căldură, totul se termina mult mai repede, nu rezista atâta timp acolo dacă nu aveam această posibilitate. Când am ajuns acolo am avut emoţii, în primul rând, să îl scoatem cât mai în siguranţă. Trebuie să îţi stăpâneşti orice emoţie. La final, nu mi-am putut stăpâni lacrimile, atunci nu am mai putut. Am izbucnit în lacrimi. Efectiv, atunci nu am mai putut. Toată lumea a izbucnit în lacrimi. Pentru noi a fost o uşurare şi o bucurie imensă. De la începutul misiunii, până la final, până în ultima secundă am crezut că o să-l scoatem în viaţă. Am făcut tot ce mi-a stat în putere să-l scoatem în viaţă de acolo. Nu am plecat de lângă el, decât două minute, în lateral, luam o gură de apă şi mergeam înapoi. De mâncare nu s-a pus problema în acele momente”, a mai povestit pompierul-erou.

Chiar dacă a încheiat misiunea cu aplauze şi felicitări, Vasile Gaiţă mărturiseşte că nu va avea linişte până când nu va afla de la medici că Dănuţ este în afara oricărui pericol.

„Dacă dă Dumnezeu să fie bine şi să revină în sânul familiei, o să merg, cu toţi colegii mei, la el şi o să ne interesăm să aibă parte şi de o educaţie adecvată”, a mai spus comandantul Detaşamentului de Pompieri Roşiorii de Vede.

Vasile Gaiţă a împlinit 29 de ani, nu are copii şi urmează să-şi întemeieze o familie. Acesta lucrează la ISU Teleorman, din anul 2012, după ce a urmat Facultatea de Pompieri, din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” din Bucureşti

După misiunea de la Balta Sărată este considerat erou, stârnind admiraţia nu doar a familiei copilului, ci şi a superiorilor săi.

Prognosticul în cazul copilului căzut într-o fântână în judeţul Teleorman rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare, acesta fiind în continuare intubat şi ventilat mecanic, potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Grigore Alexandrescu, Raluca Alexandru.

Dănuţ, băieţelul de 2 ani, a stat peste 10 ore pe jumătate în apă, într-o fântână, la peste 16 metri adâncime şi a fost scos de pompieri marţi seara, cu ajutorul unor tije. Copilul mai are acasă o surioară în vârstă de 3 ani, iar mama lui urmează să aducă pe lume încă un copil, fiind însărcinată în aproape nouă luni.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici