REPORTAJ: Sute de studenţi ai UBB Cluj, cu bagaje la cozi încă de la 6.00, pentru cazare în cămine - FOTO

Sute de studenţi în primul an la UBB Cluj s-au aşezat la cozi, vineri, încă înainte de ora 6.00 pentru a se caza în cămine, deşi programul a început la 8.00. Însoţiţi de părinţi, cei mai mulţi au venit cu geamantanele pline, optând pentru cazare atraşi de preţul mai mic, comparativ cu chiria.

2674 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Sute de studenţi ai UBB Cluj, cu bagaje la cozi încă de la 6.00, pentru cazare în cămine - FOTO

REPORTAJ: Sute de studenţi ai UBB Cluj, cu bagaje la cozi încă de la 6.00, pentru cazare în cămine (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)

Primii studenţi de la Universitatea "Babeş-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca s-au aşezat la rând în faţa Căminului 16, cel mai mare din Complexul Studenţesc Hasdeu, încă înainte de ora 6.00, deşi programul a început la ora 8.00. Unii au venit din judeţe îndepărtate, cu geamantanele pline, însoţiţi de părinţi, în timp ce alţii doar pentru a-şi face formele de cazare, urmând să se întoarcă luni, când începe anul universitar.

Marian este student în anul I la Informatică şi a venit din Vaslui, cu părinţii şi cu o maşină burduşită de bagaje. A preferat UBB în detrimentul unei universităţi din Iaşi pentru că spune că la Cluj este un pol de IT. A făcut o cercetare pe internet despre condiţiile de cămin şi ştie la ce să se aştepte.

"Am aflat că vom sta cinci în cameră, sper să îmi fac prieteni mulţi, şi de la alte facultăţi. Zona Hasdeu este cunoscută pentru viaţa de student, abia aştept să o descopăr, mai ales partea de chefuri cu colegii. Mi-am adus laptop, ştiu că este internet în cameră, că avem condiţii bune, chiar şi sală de fitness. Mi-am adus haine şi pentru iarnă, mâncare, lenjerie de pat, pentru că până la Crăciun nu mai ajung acasă", spune studentul.

Sergiu, student la Istorie şi Filosofie, a venit tot cu părinţii, din localitatea Sărmaşu, judeţul Mureş, dar fără bagaje. Nu s-a interesat înainte ce condiţii va avea în cămin, dar chiria i se pare mai mult decât atractivă.

"Vom plăti 100 de lei pe lună. Din auzite, condiţiile de cazare ar fi bune. Sper să fie bine şi să îmi placă viaţa de student căminist", spune Sergiu. După ce îşi va lua în primire locul în cameră, se va întoarce luni, odată cu deschiderea anului universitar.

Un alt student la Informatică, Peter, este din judeţul Sălaj şi a venit împreună cu părinţii pentru a se caza în cămin.

"Nu m-am interesat înainte de condiţii, dar sora mea a fost tot studentă la UBB, în urmă cu mai mulţi ani, tot în Hasdeu, şi mi-a povestit că sunt condiţii bune. Eu mi-am adus toate bagajele, tot ce am nevoie, inclusiv mâncare pentru o perioadă, până vedem exact ce găsim pe aici", afirmă studentul.

Tatăl acestuia spune că fiul său nu are încă laptop, dar îi va cumpăra săptămâna viitoare, pentru a-l putea folosi în cămin.

"Am venit cu el să îl ajut, să fim liniştiţi că s-a cazat, că şi-a aranjat bagajele", adaugă bărbatul.

Vlad, student la Litere, este dintr-o comună de lângă Târgu Jiu şi a venit singur, cu un geamantan mare şi o geantă de umăr. A ajuns dimineaţă în Gara Cluj-Napoca, iar înainte de ora 6.00 s-a aşezat la coadă la cămin şi s-a trecut pe listă printre primii.

"Am mulţi prieteni din Gorj care au fost studenţi la Cluj, la Drept şi la Ştiinţe Politice, ştiu să se face şcoală bună aici, iar condiţiile de cazare sunt mai mult decât bune. Eu mai am trei fraţi mai mici, aşa că să stau cu alţi băieţi în cameră chiar nu mi se pare o problemă. Abia aştept să gust viaţa de student, cu învăţătură, dar şi cu distracţie", spune Vlad.

Căminul 16 din Complexul Studenţesc Hasdeu, numai de băieţi, are 1.065 de locuri, în camere cu cinci paturi, având, în total, 213 camere, dotate cu internet pe cablu, iar la fiecare din cele zece etaje există o baie comună, o sală de lectură, cu internet wi-fi, şi un oficiu, cu plite cu gaz. Studenţii care se cazează aici au la dispoziţie şi o spălătorie dotată cu 28 de maşini de spălat şi 15 uscătoare de haine, care deserveşte jumătate din complexul studenţesc, iar în subsol se află o sală cu mese de ping-pong, de biliard şi o sală de fitness cu aparate multifuncţionale, toate fiind folosite gratuit de studenţi, între orele 7.00 şi 21.00.

Chiria lunară pentru un loc în căminul 16 se ridică la 100 de lei, incluzând cheltuielile legată de apă, încălzire şi electricitate.

UBB are şi cămine confort I, de tip garsonieră pentru două persoane, cu baie şi bucătărie în fiecare cameră, pentru care se percepe o chirie de 170 de lei pe lună.

La UBB a început, vineri dimineaţă, cazarea studenţilor din anul I, urmând ca sâmbătă şi duminică să se cazeze cei din anii II şi III. Cea mai mare universitate clujeană oferă studenţilor, în total, 5.204 locuri de cazare, în cele 17 cămine pe care le are în administrare, pentru care au fost depuse peste 9.000 de cereri. Regia de cămin variază în funcţie de gradul de confort şi se încadrează între 100 şi 170 de lei pe lună.

În total, universităţile de stat din Cluj-Napoca oferă peste 13.000 de locuri de cazare în căminele studenţeşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici