REPORTAJ: Viitorii ingineri şi chimişti ai ţării visează la slujbe bine plătite sau la străinătate

Târgul de joburi organizat la Politehnica Bucureşti invită studenţii şi absolvenţii cu generosul slogan "Vino să-ţi negociezi viitorul!", vizitatorii nefiind nici ei zgârciţi cu visele. Idealul pentru cei mai mulţi dintre ei - slujbe bine plătite în ţară sau străinătatea.

2272 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Viitorii ingineri şi chimişti ai ţării visează la slujbe bine plătite sau la străinătate

REPORTAJ: Viitorii ingineri şi chimişti ai ţării visează la slujbe bine plătite sau la străinătate (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Târgul de joburi pentru studenţi şi absolvenţi 2014, organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din România (UNSR) şi ajuns la cea de-a VII-a ediţie, şi-a deschis marţi porţile, în clădirea Rectoratului Universităţii Politehnica Bucureşti (UPB).

Încă de la intrare, un banner al UNSR te invită să nu treci nepăsător pe lângă ofertele companiilor. "Dacă doreşti să intri în dialog direct cu angajatorii, dacă doreşti să fii informat cu privire la cerinţele acestora şi dacă doreşti să înţelegi piaţa muncii, te aşteptăm să ne calci pragul târgului. Vino să-ţi negociezi viitorul!", este mesajul organizatorilor.

Tinerii nu se înghesuie de dimineaţă, fiind, probabil, la ore, dar au profitat de pauze sau de sfârşitul cursurilor pentru a ajunge la târg.

"Am încercat să găsim firme care caută cu disperare ingineri - Ericsson, Vodafone, Procter&Gamble - şi care oferă posturi pentru inginerie chimică, electronică, automatică. Sunt 18 companii dornice să angajeze", spune Şeila Abdulamit, preşedintele UNSR, care menţionează că Procter&Gamble, de pildă, caută ingineri pentru fabrica sa din Urlaţi.

Lidera studenţilor le recomandă colegilor de la Politehnică să-şi caute un post de inginer la o companie multinaţională, pentru că "doar acesta este viitorul, aici în România".

Cel mai bine plătite posturi sunt în IT şi telecomunicaţii, ceea ce îi atrage pe mulţi studenţi.

"Mi-ar plăcea să lucrez în domeniul IT, deşi sunt la Energetică. Oricum, nu mă văd lucrând într-o centrală. (...) Aşadar nu voi fi «cel care umblă la motoare» pentru că nu mi-ar plăcea. Şi nici să-l coordonez pe cel care lucrează la motor. Aş vrea să fie ceva mai office", spune Mădălina, studentă în anul I.

Alţii, din contră, îşi doreau să lucreze în producţie şi se văd fără locurile la care aspirau. "Când am intrat la facultate, mă gândeam că voi lucra la Oltchim, în Slatina (oraşul natal, n.r.) sau în Bucureşti. Dar fabricile s-au închis", spune Elena, studentă în anul IV la Chimie aplicată şi ştiinţa materialelor.

Cu bursă de merit şi cu medii de 9,75, tânăra consideră acum că alegerea facultăţii a fost "o greşeală" şi că a învăţat degeaba.

Mihai Octavian, student la inginerie medicală, ar vrea să lucreze în cercetare sau dezvoltare de aparatură. Oferta de la Politehnică nu este însă tentantă pentru el, aşa că va aştepta târgul Romedica.

"Aici, la târg, nu au nimic pentru noi, bobocii, ci doar pentru cei mari", observă acesta.

O colegă de an, Alexandra Cristina, consideră că facultatea aleasă are viitor.

"Aş vrea să lucrez în spital şi să mă ocup de aparatură. Este o meserie de viitor. Îmi place ce fac. Acum, în anul I, mă gândesc să plec din ţară doar pentru un master în Germania şi să revin. Ştiu că spitalele din Germania au toată aparatura de ultimă generaţie şi mai aduc şi din SUA", spune ea.

Alexandra Cristina adaugă că a văzut, în spitalele private din România, aparatură nouă, dar a fost impresionată negativ găsind un ecograf într-un spital public. "Mi s-a părut uzat şi, totuşi, mare aglomeraţie la el. Şi apoi cred că spitalele nu prea au ingineri care să se ocupe de întreţinerea aparatelor".

Mai mulţi tineri "politehnişti" sunt de găsit la standul cu oferte Work&Travel în SUA şi alte joburi sezoniere. Ar vrea să lucreze în vacanţa de vară în Grecia în domeniul hotelier, ceea ce le-ar aduce peste 400 de euro pe lună plus cazare şi masă. Pentru SUA, costă ceva mai mult biletul de avion, dar investiţia poate fi rapid acoperită cu veniturile de peste ocean.

Laura Bonciu, în anul IV la Chimie aplicată şi ştiinţa materialelor, a fost plecată în SUA la sfârşitul anului I şi ar mai merge acolo, să lucreze în domeniu de această dată.

"Am avut două joburi şi timp de distracţie, am mers şi la plaja. Mi-au rămas bani, m-am distrat. Acum, în anul IV, aş vrea să plec din nou. Aş vrea să lucrez în domeniul chimiei în SUA, dar până una alta mai am câteva restanţe. Aici posibilităţile de angajare sunt minime pentru cei fără experinţă. Aici, după opt ore, eşti rupt de oboseală. Acolo, după două joburi, plin de viaţă. Compensaţia financiară mult mai mare...", spune aceasta.

Târgul de joburi pentru studenţi şi absolvenţi 2014 continuă şi miercuri la Rectoratul UPB.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici