Reprezentanţa CE în România: 25 de milioane de europeni nu au loc de muncă, iar 94 la sută din contractele din 2011 sunt part-time

Criza economică a adâncit problema locurilor de muncă, peste 25 de milioane de cetăţeni din Uniunea Europeană neavând un loc de muncă, iar 94 la sută dintre contractele de muncă încheiate în 2011 au fost de tip part-time, a declarat, luni, şeful Reprezentanţei CE în România, Nicolae Idu.

181 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţa CE în România: 25 de milioane de europeni nu au loc de muncă, iar 94 la sută din contractele din 2011 sunt part-time

Nicolae Idu, şeful Reprezentanţei CE în România (Imagine: Andreea Alexandru, Mediafax Foto)

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România a spus că, deşi au fost opinii potrivit cărora Uniunea Europeană a mai trecut prin momente dificile, dar că resursele pe care le are permit "recuperarea din mers", actuala criză financiară s-a dovedit a fi mai specială, fiind imposibil de identificat nişte metode standard pentru a putea fi contracarată.

Nicolae Idu a arătat că din cauza crizei s-au adâncit şi problemele existente în piaţa muncii: rata şomajului a depăşit 10 la sută la nivelul UE, peste 25 de milioane de cetăţeni europeni neavând un loc de muncă.

"Unul din cinci tineri nu-şi găseşte un angajator şi peste 116 milioane de oameni suferă din cauza sărăciei şi a excluziunii sociale", a precizat şeful Reprezentanţei CE în România, la conferinţa naţională "Parteneriat transnaţional pentru promovarea ocupării forţei de muncă".

Nicolae Idu a mai spus că 94 la sută dintre locurile de muncă care au fost create anul trecut la nivelul UE au fost contracte de tip part-time.

"Locurile de muncă se degradează. În Spania, unul din doi tineri este şomer, aceeaşi situaţie fiind şi în Grecia. România este la mijlocul acestei evaluări, cu o rată a şomajului în rândul tinerilor de 22 - 23 la sută", a adăugat Nicolae Idu.

El a mai spus că redresarea economică va trebui să aducă elemente care să permită nu doar o stabilizare a pieţei muncii, dar şi reducerea decalajelor existente între statele membre.

În acest context, şeful Reprezentanţei CE în România a mai spus că, marţi, Guvernul va aproba o strategie naţională care include şi o componentă legată de piaţa muncii, în opinia sa, România având nevoie de forţă de muncă dinamică şi calificată, pregătită să se adapteze cerinţelor pieţei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici