Restricţii la vănătoare pentru protejarea iepurelui-de-câmp, a cărui populaţie a scăzut - proiect

O serie de măsuri pentru protejarea iepurelui-de-câmp, inclusiv restricţii la vânătoare, sunt propuse într-un proiect de ordin al ministrului delegat pentru Ape şi Păduri Lucia Varga, în condiţiile în care populaţia acestei specii a scăzut cu aproape 50.000 de exemplare în ultimii patru ani.

1055 afişări
Imaginea articolului Restricţii la vănătoare pentru protejarea iepurelui-de-câmp, a cărui populaţie a scăzut - proiect

Restricţii la vănătoare pentru protejarea iepurelui-de-câmp, a cărui populaţie a scăzut - proiect (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Dacă în anul de vânătoare 2009/2010 populaţia iepurelui-de-câmp era estimată la 1.131.357 de exemplare, în 2012/2013 aceasta a scăzut la 1.084.134. Totodată au scăzut şi cotele de recoltă aprobate anual, de la 129.203 la 122.263 de exemplare, precum şi numărul de exemplare vânate, de la 109.369 la 93.758.

Astfel, într-un proiect de ordin al ministrului Lucia Varga, postat pe site-ul Departamentului pentru Ape şi Păduri, se propun o serie de măsuri pentru protejarea iepurelui-de-câmp (Lepus europaeus).

Printre acestea se numără: combaterea dăunătorilor naturali ai speciei în conformitate cu normele de aprobare şi de realizare a cotelor de recoltă pentru speciile de faună cinegetică admise la vânătoare, identificarea şi notificarea scrisă a posesorilor de câini din rasa ogar cu privire la faptul că folosirea la vânătoare a câinilor ogari sau a metişilor de ogari constituie infracţiune de braconaj prevăzută de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 7 ani sau cu amendă de la 5.000 lei la 25.000 lei.

La acestea se adaugă notificarea fermierilor agricoli pentru folosirea utilajelor agricole dotate cu mijloace de speriat vânatul, a substanţelor chimice şi a metodelor admise pentru combaterea dăunătorilor agricoli care nu dăunează faunei cinegetice şi pentru a nu incendia miriştile rămase după recoltare în afara condiţiilor legale şi notificarea scrisă a proprietarilor de turme sau cirezi de animale domestice cu privire la numărul maxim de câini care pot însoţi turmele sau cirezile, inclusiv pentru paza stânelor, şi la faptul că aceştia trebuie să poarte jujeu corespunzător.

Totodată, acţiunile de vânătoare la specia iepure-de-câmp ar trebui organizate la un interval de minimum 30 zile pe aceeaşi suprafaţă a fondului cinegetic şi cu participarea a maximum 20 vânători/zi de vânătoare, potrivit proiectului.

Începând cu sezonul de vânătoare 2014 - 2015 se interzice capturarea în stare vie a exemplarelor de iepure-de-câmp în scopul scoaterii din ţară a acestora, se mai arată în proiectul de act normativ, precizându-se că iepurele-de-câmp poate fi capturat în stare vie numai pentru cercetare ştiinţifică şi pentru acţiuni de populare/repopulare/împrospătare de sânge în fondurile cinegetice din România, potrivit legii.

Inspectoratele teritoriale de regim silvic şi de vânătoare ar urma să verifice lunar şi ori de câte ori este nevoie ca urmare a unor sesizări modul de îndeplinire de către gestionarii fondurilor cinegetice a prevederilor ordinului.

Perioada de vânătoare pentru iepurele-de-câmp este 1 noiembrie - 31 ianuarie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici