Reţea de contrabandă cu usturoi, anihilată la Iaşi

Cinci persoane au fost reţinute de procurorii DIICOT şi alte 12 sunt cercetate în libertate pentru spălare de bani, contrabandă şi evaziune fiscală de 500.000 de euro, în urma a 23 de pecheziţii făcute de poliţişti în Capitală şi în judeţe Iaşi şi Ilfov.

325 afișări
Imaginea articolului Reţea de contrabandă cu usturoi, anihilată la Iaşi

Reţea de contrabandă cu usturoi, anihilată la Iaşi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi, sub coordonarea procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Iaşi au reuşit, marţi, destructurarea unei grupări infracţionale specializate în spălare de bani, contrabandă şi evaziune fiscală, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al Poliţiei Române.

Anchetatorii au stabilit că, în cursul acestui an, cei 17 suspecţi au introdus în ţară, în mod ilegal, importante cantităţi de legume, fructe şi alte produse accizabile. Ulterior, le-au transportat, depozitat şi vândut la depozite angro din Iaşi şi Bucureşti, fără documente justificative şi prin folosirea unor firme administrate fictiv de terţe persoane, toate cu scopul fraudării bugetului de stat.

De asemenea, membrii grupării au derulat şi achiziţii intercomunitare de legume şi fructe, prin intermediul unor firme interpuse, mărfuri care au fost ulterior vândute fără întocmirea de documente legale.

Prejudiciul creat de cei 17, prin neplata taxelor, accizelor şi impozitelor datorate bugetului de stat, a fost estimat la aproximativ 500.000 de euro.

Anchetatorii au făcut, marţi, 18 percheziţii în judeţul Iaşi şi cinci în Bucureşti şi judeţul Ilfov, în urma cărora au confiscaţi aproape 140.000 de lei, aproape 20.000 de euro, 4.070 de lei moldoveneşti, 39.500 de kilograme de cartofi, aproape 2,5 tone de usturoi, 181 pachete de ţigări, toate din Republica Moldova, un pistol cu aer comprimat cu amortizor, cinci laptopuri, 13 ştampile ale mai multor firme, telefoane mobile, facturi, documente contabile şi alte înscrisuri.

De asemenea, au mai fost confiscate un autoturism de lux, un autoturism de teren, o camionetă, patru microbuze şi trei camioane.

Şaptesprezece membri ai grupării au fost puşi sub urmărire penală pentru iniţiere sau constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani, complicitate la contrabandă şi complicitate la evaziune fiscală.

Cinci din cei 17 suspecţi au fost reţinuţi de procurorii DIICOT, urmând ca în cursul zilei de miercuri să fie prezentaţi Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă. Totodată, în cazul altor trei suspecţi anchetatorii au dispus interzicerea părăsirii localităţii pentru o perioadă de 30 zile.

Membrii grupării riscă pentru faptele lor pedepse de până la 20 de ani de închisoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici