Reţea de vânzători fictivi de autoturisme, destructurată. Suspecţii au clonat un site Western Union

Unsprezece vânzători fictivi online de autoturisme au fost identificaţi în cadrul unei anchete privind păgubirea a 42 de persoane cu peste 50.000 de euro, care au transferat bani pentru a-şi cumpăra maşini, pe un site clonat al Western Union.

735 afișări
Imaginea articolului Reţea de vânzători fictivi de autoturisme, destructurată. Suspecţii au clonat un site Western Union

Reţea de vânzători fictivi de autoturisme, destructurată. Suspecţii au clonat un site Western Union (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Cei 11 suspecţi de vânzare fictivă a unor autoturisme pe site-uri de profil au fost identificaţi de poliţiştii specializaţi în combaterea criminalităţii organizate şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Poliţişti din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii DIICOT-Biroul Teritorial Sibiu, au făcut 14 percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Alba, Mureş, Cluj, Vâlcea şi municipiul Bucureşti, în scopul destructurării grupului infracţional organizat, specializat în comiterea de infracţiuni informatice.

Concret, aceştia sunt suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii de infracţiuni informatice, constând în aceea că începând cu anul 2010 şi până în prezent au postat anunţuri privind vânzarea fictivă a unor autoturisme pe mai multe site-uri de profil.

Pentru inducerea în eroare a potenţialilor cumpărători, suspecţii au afişat preţuri atractive şi au determinat mai multe persoane să efectueze transferuri de bani prin sistemul Western Union. Cumpărătorii trebuiau să facă dovada posesiei unei sume de bani suficiente pentru achiziţia autoturismelor, fapt pentru care le era indicat să depună suma de bani pe numele lor şi să trimită o copie scanată după formularul de depunere, care conţinea codul de control al transferului.

În cazul în care părţile vătămate nu trimiteau copia formularului, li se trimitea un link care, după accesare, le direcţiona pe un site de phishing (site care, deşi conţinea cuvintele Western Union, nu aparţinea acestei companii, fiind un site fals, clonat special pentru copierea codului de control al transferului).

Odată intraţi în posesia acestui cod de control, membrii grupării au falsificat cărţile de identitate ale victimelor, prezentându-se cu acestea la ghişeele operatorilor pentru retragerea sumelor de bani, prezentând documente de identitate foarte bine falsificate.

Până în prezent au fost audiate 42 de părţi vătămate, prejudiciul depăşind 50.000 de euro, fiind identificaţi 11 membrii ai grupării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici