Retezat: Copaci rupţi şi câteva cabane fără curent electric, în urma unei vijelii

Mai mulţi copaci au fost rupţi şi câteva cabane de pe Valea Lăpuşnicului Mare din judeţul Hunedoara au rămas fără curent electric după ce un vânt puternic s-a abătut, sâmbătă seara, peste Masivul Retezat.

171 afișări
Imaginea articolului Retezat: Copaci rupţi şi câteva cabane fără curent electric, în urma unei vijelii

Retezat: Copaci rupţi şi câteva cabane fără curent electric, în urma unei vijelii (Imagine: Mediafax Foto)

Copacii au căzut pe firele electrice, producând un scurt circuit care a declanşat apoi un incendiu ce ameninţa să se extindă în împrejurimi. Intervenţia rapidă a salvamontişilor, pompierilor şi jandarmilor montani din judeţul Hunedoara a dus la evitarea unei catastrofe în Retezat, la o altitudine de 1500 de metri.

O vijelie deosebit de puternică s-a abătut, sâmbătăt seara, din senin, asupra mai multor zone din Retezat, vantul rupând mai mulţi copaci. Unii au căzut pe firele de curent electric şi au produs un scurt circuit. Până la sosirea pompierilor, turiştii aflaţi în zonă au intervenit cu ce au avut la îndemană. Mai bine de un hectar de pădure şi păşune au fost afectate.

Potrivit reprezentanţilor ISU Hunedoara intrevenţia a fost dificlă pentru că în orice moment focul putea să se extindă.

Incendiul s-a produs între barajul de la Raul Mare şi cabanele din zona Rotunda., iar drumul a fost blocat cateva ore, cât a durat intervenţia pompierilor şi jandarmilor.

Turiştii aflaţi în Retezat au relatat că în zonă s-a format o minitornadă.

Salvamontiştii spun că intervenţia rapidă a fost salvatoare, cu atât mai mult cu cât un alt incendiu a izbucnit şi în zona sudică a masivului Retezatului, din cauza turiştilor neatenţi.

Şeful salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat, sâmbătă, că aşa ceva nu a mai văzut, că era cerul senin şi vant foarte puternic, fenomenul fiind unic în Retezat

În aceasta perioadă, în Masivul Retezat se află cateva mii de turişti, atraşi de sălbăticia şi frumuseţea Parcului Naţional

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici