RETROSPECTIVĂ 2018 | Legea Salarizării Unitare: Salarii dublate pentru medici, proteste în spitale

Pe parcursul anului 2018, bugetarii au beneficiat de majorări salariale consistente, medicii fiind cei care au avut cel mai mult de câştigat. Anul care tocmai se încheie a fost marcat, din punct de vedere economico-social, de Legea salarizării şi de noua Lege a Pensiilor.

2700 afișări
Imaginea articolului RETROSPECTIVĂ 2018 | Legea Salarizării Unitare: Salarii dublate pentru medici, proteste în spitale

RETROSPECTIVĂ 2018 | Legea Salarizării Unitare: Salarii dublate pentru medici, proteste în spitale

Legea 153/2017, cunoscută ca Legea salarizării unitare, a creat efecte de la 1 ianuarie 2018, atunci când toţi angajaţii plătiţi din fonduri publice au beneficiat de o mărire salarială de 25% faţă de nivelul din decembrie 2017.

Potrivit calendarului Legii salarizării, de la 1 martie 2018, profesorii au beneficiat de o nouă majorare salarială, respectiv de 20%.

Cei care au avut cel mai mult de câştigat de pe urma Legii salarizării au fost angajaţii din sănătate, care au primit o creştere consitentă, pe grila din anul 2022, încă de la 1 martie 2018. Potrivit ministrului Muncii de la acea vreme, Lia Olguţa Vasilescu, pentru unii angajaţi din Sănătate salariile s-au dublat.

„De la 1 martie cresc salariile pentru medici şi asistente, care urcă direct pe grila din 2022 şi, de asemenea, primesc în plus 20% cei din personalul didactic. Ca să ofer şi exemplu, un asistent universitar care până ieri a avut un salariu de 3.834 de lei va avea un salariu de la 1 martie de 4.601 lei, deci o creştere de 600 de lei. Un profesor universitar care în 2016 a avut 6.450 de lei va de la 1 martie un salariu de 10.383 de lei. Un profesor gradul I , profesor de învăţământ preuniversitar, va avea de la 1 martie un salariu de 4.724 de lei”, anunţa Lia Olguţa Vasilescu la începutul anului 2018.

Ministrul Muncii de la acea vreme anunţa „creşteri spectaculoase şi la medici”, oferind şi în acest caz exemple.

Astfel, un medic primar avea să încaseze de la 1 martie un salariu de 12.500 de lei, potrivit Liei Olguţa Vasilescu.

„Un alt medic primar, dar de medicină legală, va avea 16.250 de lei. Un asistent medical va ajunge la un salariu de la 1 martie, de 4.355 de lei”, a mai precizat Olguţa Vasilescu, care a menţionat faptul că aceste salarii sunt cele de bază, adică brute.

Tot de la 1 ianuarie, salariul minim brut a fost majorat de la 1.450 de lei la 1.900 de lei.

„Majorarea salariului de bază minim brut pe ţară urmăreşte depăşirea pragului de 40% pentru plata muncii din total producţie, astfel încât să se apropie de 50%, media din Europa. Nivelul de 1.900 de lei al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali. Măsura va conduce la un impact asupra Produsului Intern Brut real de 0,6 puncte procentuale prin stimularea ocupării, creşterea puterii de cumpărare a salariaţilor şi reducerea muncii la negru”, se arată într-un comunicat al Guvernului, de la sfârşitul anului 2017.

Revenind însă la Legea Salarizării, aceasta a creat foarte multe controverse de la 1 martie, atunci când sindicatele au protestat faţă de creşterile inechitabile, cum le-au denumit.

Practic, sindicaliştii au acuzat că la unele categorii de angajaţi salariile au crescut, iar la alte categorii au scăzut. Cele mai multe plângeri au venit din Sănătate, de la personalul TESA, brancardieri sau infirmiere, care au acuzat faptul că fie nu au intrat pe Legea salarizării, fie tăierile de sporturi au fost atât de mari încât veniturile, cu tot cu creşterile salariale, au fost mai mici. Printre cei care au protestat cel mai mult s-au numărat angajaţii de la spitalele de psihiatrie, biochimişti, de la boli infecţioase sau de plămâni, cum sunt angajaţii de la Spitalul „Marius Nasta”, care au protestat zile la rând în faţa unităţii medicale din Bucureşti.

În 2018, Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect pentru o nouă Lege a pensiilor, proiect care a fost adoptat recent de Camera Deputaţilor.

După mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii sindicatelor, Ministerul Muncii a elaborat o formă finală, trimisă ulterior la Parlament. Una dintre cele mai importante modificări care se regăsesc în proiect se referă la Valoarea Punctului de Pensie (VPR).

„Începând cu anul 2022, valoarea punctului de referinţă se majorează anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat”, se arată în proiect.

În urma dezbaterilor, Ministerul Muncii a făcut o modificare a proiectului care se referă la comisionul de 0,5 % pe care administratorii fondurilor de pensii trebuie să-l achite către Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP).

„În condiţiile în care Casa Naţională de Pensii face toată operaţiunea de colectare a banilor, de transfer, absolut totul, este normal să ia măcar 0,5% din acest procent de transfer, care este de 2,5%. Atenţie, nu vor fi afectate pensiile celor care sunt la Pilonul II, acesta se ia din comision", explica, în luna august, Olguţa Vasilescu.

După dezbaterea publică, s-a solicitat să se specifice clar în lege că acest comision nu va fi suportat de salariat.

„Comisionul de 0,5% aplicat lunar asupra sumei totale ce face obiectul operaţiunii financiare efectuată pentru fiecare fond de pensii administrat privat se suportă din veniturile administratorilor”, se arată în modificarea proiectului.

De asemenea, proiectul Legii Pensiilor mai prevede ca pentru un an realizat în condiţii deosebite, vârsta se reduce cu 3 luni, iar pentru un an realizat în condiţii speciale vârsta se reduce cu 6 luni.
Proiectul mai prevede o majorare cu 25% a punctajelor lunare pentru persoanele care au realizat stagiul de cotizare ca nevăzător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici