Risc însemnat de avalanşe în mai multe zone montane din ţară

Meteorologii anunţă că până luni seara este risc însemnat de avalanşe în munţii Bucegi, Făgăraş, Parâng-Şureanu şi Ţarcu-Godeanu.

146 afișări
Imaginea articolului Risc însemnat de avalanşe în mai multe zone montane din ţară

Risc însemnat de avalanşe în mai multe zone montane din ţară

Potrivit ANM, în Munţii Făgăraş, la peste 1.800 de metri, la suprafaţă se regăseşte un strat de zăpadă tip pulver, pe alocuri mai consistent, peste care în următoarele zile se va mai depune un strat nou. Astfel stratul instabil de la suprafaţă, alcătuit din zăpadă proaspătă sau relativ proaspătă, va depăşi pe alocuri 40 de cm.

În zonele de creastă, mai ales pe versanţii cu expoziţie sudică şi estică, sunt formate plăci recente de vânt, iar pe văi, troiene însemnate. Riscul declanşării avalanşelor va fi însemnat şi poate apărea îndeosebi la supraîncărcări, când stratul instabil din partea superioară poate fi dislocat, sau când se pot rupe plăcile de vânt nou-formate.

Şi în Munţii Bucegi, la peste 1.800 de metri va continua să ningă. Riscul declanşării avalanşelor se va menţine însemnat mai ales la supraîncărcări, când stratul instabil de la suprafaţă poate aluneca peste cel vechi şi îngheţat, sau când plăcile de vânt se pot rupe.

În Munţii Parâng-Şureanu, la peste 1.800 de metri altitudine, stratul depus în ultimele 24-48 de ore, depăşeşte pe alocuri 30 de cm. Astfel, stratul instabil de zăpadă cu rezistentă scăzută, poate depăşi în unele zone 45-50 cm. La supraîncărcări, stratul recent depus şi plăcile de vânt se pot disloca, ducând la declanşarea de avalanşe de dimensiuni mici şi medii, riscul fiind însemnat.

Şi în Munţii Ţarcu-Godeanu se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii, riscul fiind însemnat.

Potrivit meteorologilor, cel mai mare strat de zăpadă se înregistrează la Bâlea-Lac, de 242 de centimetri.

Avertizarea meteorologilor a intrat în vigoare vineri seara şi este valabilă până luni, la ora 20.00.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici