RISC mare de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Stratul de zăpadă depăşeşte 1,5 metri la Bâlea Lac

Meteorologii anunţă, miercuri, că riscul producerii unor avalanşe în zona înaltă a Munţilor Făgăraş şi Bucegi este mare, deoarece stratul de zăpadă este instabil. La Bâlea Lac, în judeţul Sibiu, zăpada măsoară 1,5 metri.

183 afișări
Imaginea articolului RISC mare de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Stratul de zăpadă depăşeşte 1,5 metri la Bâlea Lac

RISC mare de avalanşă în Munţii Bucegi şi Făgăraş. Stratul de zăpadă depăşeşte 1,5 metri la Bâlea Lac

Potrivit meteorologilor, în ultimele 24 de ore, vremea s-a ameliorat din punctul de vedere al precipitaţiilor, iar ninsorile au fost slabe. În unele zone înalte s-au semnalat avalanşe spontane de de suprafaţă în Munţii Bucegi şi Făgăraş.

Miercuri, stratul de zăpadă s-a tasat uşor, iar la Bâlea Lac măsura 150 de centimetri, la Vârful Omu avea 90 de centimetri, la Sinaia 51 de centimetri, la Predeal 20 de centimetri, iar la Fundata, 14 centimetri.

Meteorologii spun că riscul producerii avalanşelor la peste 1.800 de metri este mare, de 4 pe o scară de la 1 la 5.

„La suprafaţă se găseşte un strat însemnat de zăpadă, căzută în zilele precedente, care pe alocuri depăşeşte 50 de centimetri, iar pe văi şi în zonele adăpostite sunt acumulări mari de zăpadă, ca efect al acţiunii vântului. De asemenea sunt formate plăci de vânt şi cornişe. Pe majoritatea pantelor zăpada este puţin stabilizată, având rezistenţă scăzută şi coeziune slabă între cristale, sau cu straturile mai vechi. Spontan, datorită insolaţiei, pe numeroase pante suficient de înclinate se pot declanşa avalanşe de dimensiuni medii şi izolat mari, riscul fiind amplificat de supraîncărcări oricât de slabe”, au transmis, miercuri, meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, riscul producerii de avalanşe este însemnat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici