Ritli: Proiectul legii sănătăţii ar putea fi finalizat la sfârşitul lunii, urmează dezbaterea publică

Proiectul noii legi a sănătăţii ar putea fi finalizat până la sfârşitul lunii aprilie, urmând să intre în dezbatere publică, a anunţat joi, la Suceava, ministrul Sănătăţii, Ladislau Ritli.

922 afișări
Imaginea articolului Ritli: Proiectul legii sănătăţii ar putea fi finalizat la sfârşitul lunii, urmează dezbaterea publică

Ladislau Ritli (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Ritli a afirmat, într-o conferinţă de presă, că o formă a proiectului noii legi a sănătăţii, care să poată fi discutată într-o manieră corespunzătoare, în dezbatere publică, va putea fi realizată până la sfârşitul acestei luni.

El a spus că dacă proiectul de lege anterior a fost mai "amplu", "mai radical în a aduce sistemul privat în gestionarea fondului public", în prezent s-a ales o altă variantă, astfel încât să existe un echilibru pe acest segment.

"Dacă proiectul de lege cadru anterior a fost mai amplu, mai radical în a aduce sistemul privat în gestionarea fondului public, şi văzând că această formă nu este agreată de populaţie şi de profesionişti, noi am mers pe o altă variantă, respectiv să fie un echilibru între acest segment, chiar populaţia să hotărască care să fie ponderea între public şi privat", a explicat Ritli.

Ministrul Sănătăţii a spus că în noul proiect se prevede că vor rămâne Casele publice de asigurări de sănătate în formula în care funcţionează în prezent sau se pot asocia şi vor gestiona banul public, respectiv contribuţia asiguraţilor. El a subliniat că aceste case de asigurări de sănătate vor avea posibilitatea să facă şi asigurări suplimentare, tot în sistem public.

"Pe lângă aceasta, este accesibilitate în sistem şi a operatorilor privaţi, care vor apărea pe scenă, în funcţie de care sunt solicitările. Şi ei, la rândul lor, vor avea posibilitatea să asigure pachetul de bază administrând banul public şi pachetul suplimentar voluntar", a declarat Ritli.

El a arătat că asiguraţii vor decide dacă doresc să-şi facă asigurarea fie prin asigurator privat, fie prin asigurator public.

Ritli a precizat că în cadrul discuţiilor cu medicii SJU Suceava a constatat "o atitudine pozitivă" pentru schimbarea legislaţiei în domeniul sanitar, pentru adoptarea unei noi legi a sănătăţii.

Primul capitol din Legea privind reforma sistemului sanitar, care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice, va intra în dezbatere la sfârşitul săptămânii, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii (MS).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici