Primul capitol al noii legi a sănătăţii va intra în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii

Primul capitol din Legea privind reforma sistemului sanitar, care se referă la organizarea şi funcţionarea spitalelor publice, va intra în dezbatere la sfârşitul săptămânii, a anunţat miercuri Ministerul Sănătăţii (MS).

586 afișări
Imaginea articolului Primul capitol al noii legi a sănătăţii va intra în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii

Primul capitol al noii legi a sănătăţii va intra în dezbatere publică la sfârşitul săptămânii (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax foto)

Capitolul, elaborat în urma propunerilor rezultate din dezbaterile organizate la începutul acestui an, va fi postat pe pagina de internet a ministerului (www.ms.ro ), la secţiunea Forum Reforma în Sănătate.

Conform documentului, spitalele se vor putea reorganiza ca instituţii nebugetare, de exemplu fundaţii cu un singur membru fondator, adică actualul administrator, această formă de organizare putând permite descentralizarea reală şi introducerea conceptului de autonomie instituţională în administrarea spitalelor.

"Chiar dacă vom da posibilitatea unităţilor medicale să se reorganizeze sub formă de fundaţii, se va menţine caracterul de spital public. Astfel, unităţile nou înfiinţate nu vor putea fi înstrăinate, rămânând în proprietatea statului sau a autorităţilor publice locale", a declarat ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, în timpul videoconferinţei cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi cei ai autorităţilor administraţiei publice locale, la care s-a anunţat lansarea dezbaterii publice.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii Vasile Cepoi consideră că, printre avantajele unei astfel de măsuri, se numără libertatea unităţilor sanitare de a angaja personal, de a stabili numărul de posturi sau de a remunera personalul după calitatea, cantitatea şi complexitatea muncii prestate.

MS mai precizează că, într-o astfel de formă organizatorică, unităţile sanitare vor avea libertatea de a încheia parteneriate care să asigure desfăşurarea asistenţei medicale cu plată la cererea pacienţilor şi remunerarea suplimentară a personalului care acordă aceste servicii medicale şi se va da posibilitatea comunităţii locale, în special a mediului de afaceri, să se implice activ în susţinerea spitalului.

De asemenea, va exista posibilitatea dezvoltării de structuri care să acorde asistenţă medicală în regim privat, atât de către medicii angajaţi ai spitalului, cât şi de către alţi medici, fără a fi necesară aprobarea Ministerului Sănătăţii.

"În noua formă legislativă vor exista reglementări menite să prevină riscul politizării şi să asigure accesul neîngrădit al populaţiei la îngrijiri medicale indiferent de condiţia materială sau socială, precum creşterea rolului consiliului de administraţie, creşterea responsabilităţii managementului spitalului şi cea a reponsabilităţii individuale a fiecărui angajat, ca urmare a unor clauze contractuale negociate pe baza cărora se vor stabili indicatori de performanţă", a mai spus ministrul Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii precizează că va susţine în continuare investiţiile de înaltă performanţă, precum şi investiţiile pentru reabilitarea fizică şi pentru dezvoltarea capacităţii de îngrijiri spitaliceşti, în conformitate cu politica de sănătate a guvernului.

Înfiinţarea sau desfiinţarea unor structuri în spitalele publice, care să acorde servicii medicale din pachetul de bază, se va face numai cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, mai spun sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici