România. 600.000 de studenţi. Bani de la părinţi. Joburi puţine. Ce e de făcut?

Cei peste 600.000 de studenţi din România cheltuiesc anual mai bine de două miliarde şi jumătate de euro, din care mare parte sunt bani primiţi de la părinţi. Tot mai puţini tineri îşi permit să stea însă pe banii părinţilor până termină facultatea, iar mentalitatea că e mai bine să te angajezi încă din anii de studiu a câştigat rapid teren, cu consecinţe atât pentru puterea de cumpărare a tinerilor, cât şi pentru perspectivele lor profesionale.

20 afișări
Imaginea articolului România. 600.000 de studenţi. Bani de la părinţi. Joburi puţine. Ce e de făcut?

România. 600.000 de studenţi. Bani de la părinţi. Joburi puţine. Ce e de făcut? (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

Ce face o tânăra de 21 de ani într-un magazin de telefoane mobile, la ora prânzului? "Dacă se poate, vreau mai multe minute seara. Şi să nu fie nici prea scump." Dorinţa Irinei, studentă la jurnalism, e firească: vrea să-şi sune prietenii ca să iasă la suc seara şi să stea la poveşti. Mai ales că zilele ei sunt parcă trase la indigo. "Nu mi-aş pierde serile cu prietenii, dar altceva nu găsesc de făcut. Cu şcoala mă descurc bine, iar în rest ce să mai fac?", se întreabă fata, în timp ce caută prin agenda telefonului numărul Cătălinei, prietena ei de la Ştiinte Economice şi cea care îi ţine cel mai frecvent companie în cafenelele din centru.

Deşi a încercat să-şi găsească serviciu de luni bune, căutarile Irinei au fost în zadar, iar în lipsa altor ocupaţii, cum spune, nu-i rămâne decât să mai "copilarească". Oricum, studenta nu s-a preocupat să-şi caute de lucru în alte domenii decât cel pentru care se pregăteşte. "Încă n-am ajuns la o stare de disperare ca să mă interesez de orice fel de job, dar dacă o să se-ntâmple, îmi măresc aria de căutare."

Citeşte mai multe despre studenţii din România pe www.businessmagazin.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici