România, ameninţată din nou cu infringement-ul de Comisia Europeană, pentru problema deşeurilor

România a primit un aviz motivat din partea Comisiei Europene, care acordă statului român două luni pentru implementarea legislaţiei în domeniul gestionării deşeurilor, cerută încă de anul trecut, altminteri România ar putea fi dată în judecată la Curtea de Justiţie a UE şi sancţionată financiar.

196 afișări
Imaginea articolului România, ameninţată din nou cu infringement-ul de Comisia Europeană, pentru problema deşeurilor

România, ameninţată din nou cu infringement-ul de Comisia Europeană, pentru problema deşeurilor (Imagine: Adi Piclisan/Mediafax Foto)

Obligaţia de a transpune legislaţia europeană în privinţa gestionării deşeurilor în actele normative interne trebuia îndeplinită de toate statele membre până în 12 decembrie 2010. După acest termen, România nu a anunţat la Bruxelles ce măsuri a luat în acest sens, astfel că reprezentanţii Comisiei Europene (CE) au trimis o primă scrisoare de punere în întârziere atât Bucureştiului cât şi autorităţilor belgiene, stat aflat în aceeaşi situaţie.

În această fază, România a anunţat că se va conforma cerinţei până în aprilie 2011, după care nu a mai făcut nimic.

"Deoarece legislaţia necesară nu a fost încă adoptată în niciunul dintre cele două state membre, Comisia a decis să trimită un aviz motivat", se precizează într-un comunicat de joi al CE.

În acelaşi document, Comisia anunţă că legislaţia şi procedura în faţa Curţii de Justiţie a UE de la Luxembourg s-au schimbat pentru cazurile de acest gen, acum Bruxelles-ul putând solicita instanţei sancţiuni financiare pentru statele reclamate încă de la prima sesizare, fără a mai fi nevoie să solicite o a doua hotărâre, ca până acum.

Această politică a fost adoptată în noiembrie 2010 şi a intrat în vigoare la 15 ianuarie 2011, precizează CE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici