România ar putea deveni un mare depozit pentru droguri

România nu este o sursă majoră de narcotice, însă rămâne o importantă ţară de tranzit pentru drogurile care circulă pe ruta Balcanilor de Nord, se arată în Raportul Departamentului de Stat al SUA pentru 2009 pe tema traficului de droguri.

47 afișări
Imaginea articolului România ar putea deveni un mare depozit pentru droguri

România rămâne o ţară de tranzit, dar poate deveni una de depozitare pentru droguri (Imagine: IGP)

Drogurile care tranzitează România sunt opium, morfina şi heroina, care vin dinspre Afganistan şi sunt transportate către Europa Centrală şi de Vest. Drogurile sintetice şi precursorii merg dinspre Vest către Est, prin Turcia şi Orientul Mijlociu, tot către Afganistan, pentru rafinarea opiumului şi transformarea lui în heroină.

Consumul de droguri în România anului 2009 a rămas la cote similare anilor precedenţi, o creştere fiind observată în ceea ce priveşte consumul unor produse farmaceutice ne-controlate, în special de către tineri.

A crescut însă traficul de precursori şi substanţe chimice destinate producţiei de droguri în ţările din estul României.

Autorii documentului vorbesc şi despre cantităţi de ecstasy, "stocate temporar în România", care ar urma să ajungă în SUA şi Canada.

Autorităţile de la Bucureşti estimează că 80 la sută din drogurile care intră în România au ca destinaţie ţări din Europa de Vest.

Se crede că heroina, ecstasy şi alte droguri sunt stocate în cantităţi mari în România, aşteptând să fie transportate mai departe. România devine constant un loc de depozitare pentru cantităţi mari de heroină adusă din Afganistan prin Iran, Turcia şi Bulgaria şi care ar urma să plece mai departe către Europa Centrală şi de Vest pe ruta Balcanilor de Sud.

În timp ce România nu este o sursă majoră de producţie şi cultivare de droguri, poate fi considerată o sursă pentru amfetamine. Un trend crescător îl are şi folosirea României ca punct de transfer pentru cocaina provenind din America de Sud şi destinată Europei de Vest, lucru observat după capturarea unei cantităţi-record de cocaină din Brazilia la începutul anului 2009.

Şi organizaţiile africane care se ocupă cu traficul de haşiş ar putea folosi România ca punct de transfer pentru drogurile destinate pieţelor vest-europene, se mai arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici