România, la coada clasamentului egalităţii de gen în Europa

  • România, Grecia şi Ungaria se află la coada clasamentului egalităţii de gen în Europa.
  • Echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a femeilor din Europa s-a înrăutăţit de la izbucnirea epidemiei COVID.
726 afișări
Imaginea articolului România, la coada clasamentului egalităţii de gen în Europa

Conform raportului Institutului European pentru Egalitate de Gen (EIGE) privind egalitatea de gen 2022, pandemia a crescut asistenţa informală şi neplătită la domiciliu, presând în special femeile.

Femeile din sondaj au fost mai predispuse la întreruperi în timpul telemuncii decât bărbaţii, se arată în raportul citat de Reuters.

În medie, 20% dintre mamele care lucrează online nu au reuşit să muncească timp de o oră fără a fi întrerupte de copii, în comparaţie cu 15% dintre taţii care lucrează în acelaşi mod.

Întreruperea serviciilor de creştere a copiilor a afectat, de asemenea, veniturile femeilor. Acestea au redus orele de lucru, au lipsit de la serviciu, şi-au luat concedii neplătit sau au renunţat complet la muncă.

"În timp ce întreaga amploare a impactului social şi economic este încă în curs de desfăşurare, înainte şi pe parcursul pandemiei, femeile au fost mai predispuse să fie şomere sau să lucreze mai puţine ore decât îşi doreau", se arată în raportul publicat miercuri.

Cu toate acestea, indicele care măsoară progresele înregistrate în materie de egalitate de gen în Uniunea Europeană a crescut uşor, ajungând la 68,6 puncte din 100, cu 5,5 puncte mai mult decât în 2010.

Suedia, Danemarca şi Ţările de Jos au fost cele mai performante, în timp ce Grecia, România şi Ungaria s-au clasat pe ultimele locuri.

Femeile care ocupă poziţii de autoritate au determinat în mare măsură această creştere modestă, deşi ele rămân subreprezentate în politică, a precizat EIGE.

Există un decalaj important între femei şi bărbaţi în rândul principalilor factori de decizie din marile corporaţii şi instituţii financiare din UE.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici