România - locul 18 în Indexul de performanţă împotriva schimbărilor climatice

România se clasează pe poziţia 18 în Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice (CCPI) 2016, lansat marţi de Germanwatch şi Reţeaua de Acţiune pentru Climă – Europa (CAN Europe) în cadrul Conferinţei Părţilor la Convenţia-cadru a ONU asupra schimbărilor climatice (COP 21) de la Paris.

588 afișări
Imaginea articolului România - locul 18 în Indexul de performanţă împotriva schimbărilor climatice

România - locul 18 în Indexul de performanţă împotriva schimbărilor climatice

România se plasează în clasament pe o poziţie mai bună decât în anii trecuţi, însă acest lucru se datorează regresului înregistrat de alte ţări şi a unor statistici oficiale ce nu iau în calcul economia subterană, potrivit unui comunicat al organizaţiei de mediu Terra Mileniul III. România a avansat şapte poziţii faţă de anul trecut.

Unul dintre indicatorii la care România se prezintă foarte bine este cel al emisiilor provenite din defrişări. Conform datelor din rapoartele oficiale, România este una dintre cele patru ţări care emit cele mai puţine gaze cu efect de seră ca urmare a defrişărilor. Cu toate acestea fenomenul defrişărilor ilegale în România este mult mai mare decât cel reflectat în statisticile oficiale, spun reprezentanţii ONG-ului.

La restul indicatorilor din care este alcătuit scorul de ţară, România a obţinut rezultate considerate ca nesatisfăcătoare. Este vorba de emisiile provenite din industrie, trafic sau gospodării. În ceea ce priveşte energia regenerabilă, România ocupă locul 19 la capitolul cantitate de energie regenerabilă în mixul energetic, dar ocupă locul 52 când vine vorba de dezvoltarea alimentării cu energie din surse regenerabile.

CCPI 2016 a evaluat şi ordonat 58 de state din punct de vedere al emisiilor de CO2, analizând nivelul de emisii şi politicile naţionale în domeniile conexe.

Ca şi la indexul precedent, nicio ţară nu a realizat progrese suficiente în prevenirea schimbărilor climatice pentru a ocupa primele trei locuri din clasament. Pe următoarele trei s-au clasat Danemarca, Marea Britanie şi Suedia. La polul opus, cu cele mai slabe punctaje, se situează Australia, Kazakhstan şi Arabia Saudită.

Cei mai mari doi producători de emisii, Statele Unite ale Americii (locul 34) şi China (locul 47), şi-au îmbunătăţit poziţia datorită investiţiilor lor masive în energie regenerabilă şi încercării de a reduce producţia de energie pe bază de cărbune.

În ceea ce priveşte tendinţa mondială, după un deceniu în care emisiile globale au fost în continuă creştere, în 2014 există semne de încetinire sau chiar de oprire a acestei tendinţe.

"Vedem tendinţele globale, care indică schimbări promiţătoare în unele dintre sectoarele cele mai relevante pentru protecţia climei şi paşi importanţi spre o transformare a sistemului energetic. (...) Următorii ani, vor fi cruciali pentru decarbonizarea sectorului energetic la nivel mondial. În anii 2013 şi 2014 am găsit, pentru prima dată, o cantitate de capacităţi nou instalate din surse regenerabile mai mare decât din toate celelalte surse de energie combinate; asta indică faptul că multe ţări au început deja decarbonizarea sectorului energetic ", spune Jan Burck (Germanwatch), autor al CCPI.

Cu toate acestea, pe măsură ce ţările din întreaga lume au început acum să investească în energia regenerabilă pe o scară masivă, UE riscă să rămână în urmă, mai spun autorii indexului.

Indexul de Performanţă în Schimbări Climatice este un instrument creat pentru a creşte transparenţa în privinţa politicilor climatice internaţionale. Pe baza unor criterii standardizate, indicele evaluează şi compară performanţa de protecţie a climei din 58 de ţări, care sunt împreună responsabile pentru mai mult de 90% din emisiile globale de CO2 legate de energie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici