România, pe locul patru în UE privind consumul de etnobotanice

România a ajuns pe locul patru în UE în ceea ce priveşte consumul de plante etnobotanice, în condiţiile în care în 2008 nici nu figura în acest clasament, a declarat joi reprezentantul EURAD la Consiliul Europei, Gigel Lazăr.

787 afişări
Imaginea articolului România, pe locul patru în UE privind consumul de etnobotanice

România, pe locul patru în UE privind consumul de etnobotanice (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Reprezentantul oficial EURAD la Consiliul Europei a precizat, încadrul unei dezbateri privind strategia europeană privindcombaterea consumului şi traficului de droguri, că subiectulconsumului de plante etnobotanice pune cele mai grave probleme înEuropa de Est, în ţări precum Estonia, Letonia, Bulgaria şiRomânia.

El a mai spus că în România sunt peste 400 de magazinecare comercializează astfel de produse şi peste 500.000 deconsumatori, fenomenul fiind considerat "o explozie".

Gigel Lazăr a precizat că cel mai mare consum, de 37%,se înregistrează în Anglia, urmat de Germania cu 15%, Olanda - 14%şi România - 7%.

"România ocupă locul 4 în condiţiile în care în 2008 nici nufigura pe lista de etnobotanice", a declarat reprezentantulEURAD.

În opinia sa, lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât tinerii nusunt informaţi despre consecinţele consumului unor astfel deproduse. El a susţinut necesitatea instituirii unei politicieuropene care să pună accentul pe comunicarea cu tinerii, nu pecampanii cu flyere.

"Campaniile de prevenire nu sunt foarte scumpe, în schimbtratamentele costă foarte mult", a mai spus Lazăr.

Deputatul Mugurel Surupăceanu a declarat că România este a patraţară din UE care pune în dezbatere în Parlament strategia privindcombaterea consumului şi traficului de droguri şi a susţinut că înRomânia "există cineva care a lăsat prea multă libertate afaceriicu etnobotanice".

Surupăceanu a precizat că, după apariţia ordonanţei 6/2010, care interzicea consumul deetnobotanice, au apărut alte produse, neacoperite delege, care sunt extrem de periculoase pentru tineri.

Totodată, el a atras atenţia că bugetul României pe anul2010 nu include niciun leu pentru activitatea de combatere aconsumului şi traficului de droguri.

"România este singura ţară din UE care nu are niciun leu pentruacest lucru. Cel mai mic buget îl are Slovenia, de 7.000.000 euro.România nu are niciun ban pentru a combate acest fenomen. Guvernulvorbeşte despre politici, dar în practică nu face nimic", adeclarat Surupăceanu.

În opinia reprezentantului Colegiului Farmaciştilor, ClaraPopescu, consumul de etnobotanice este mai periculos decâtcel de droguri, pentru că nu sunt cunoscute efectele pe care acesteproduse îl pot avea şi, prin urmare, medicii nu ştiu ce tratamentepot aplica. "Legile europene ar trebui să fie maicuprinzătoare", a afirmat Clara Popescu, menţionând că persoanelecare consumă nu ar trebui să fie închise sau condamnate, pentru căîn închisoare devin şi mai dependente.

La dezbaterea din Parlament a participat şi preşedinteleCentrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului înRomânia, Constantin Bălăceanu Stolnici, care s-a declarat dezamăgit"că dintr-un parlament întreg, participă doar un deputat" la odezbatere privind o problemă gravă cu care se confruntătinerii.

"Nu există nicio preocupare serioasă. Nu există reprezentanţi aiMinisterului Sănătăţii, deşi consumul de droguri este o boală. Avemîn schimb, corupţie la nivelul celor care trebuie să apliceprevederile legii", a declarat Bălăceanu Stolnici.

Unul dintre psihologii care lucrează cu persoanele dependente dedroguri, Anca Boalcă, a precizat că aceştia prezintă tulburăriafective şi de comportament, iar 50% din consumatori au celpuţin o dată ideea de sinucidere.

Ea a mai spus că, de regulă, consumatorii sunt priviţi ca nişteciudaţi care nu reuşesc să se adapteze la schimbare, dar s-aconstatat că 50% dintre ei prezintă şi tulburări psihice.

Principalii consumatori de droguri sau produseetnobotanice din România sunt adolescenţi sau adulţitineri, iar în cazul celor care au început să consumeproduse etnobotanice s-a constatat o degradare fizică şi psihică întrei luni de la începerea consumului.

Guvernul a emis, în 10 februarie, Ordonanţa de Urgenţă aGuvernului 6/2010 care interzice comercializarea unui număr de 36substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilatedrogurilor.

OUG 6/2010 a fost adoptată de Senat în 8 aprilie, ca primăCameră sesizată în privinţa acestui act normativ.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie depastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe listacelor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară încele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erauobligaţi să-şi lichideze stocurile, conform ordonanţei deurgenţă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici