Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice

Comisia pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a aprobat în unanimitate, marţi, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 6/2010, care interzice comercializarea plantelor etnobotanice.

148 afişări
Imaginea articolului Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice

Deputaţii din Comisia de Apărare au aprobat OUG care interzice plantele etnobotanice (Imagine: Mediafax Foto)

Deputaţii din Comisie au dezbătut mai multe proiecte legislativeaflate pe ordinea de zi printre care şi proiectul de Lege privindaprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 6/2010 pentrumodificarea şi completarea Legii numărul 143/2000 privindprevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de drogurişi pentru completarea Legii nr.339/2005 privind regimul juridic alplantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şipsihotrope.

Acest proiect de lege se vizează includerea unor noi plante şisubstanţe în categoria drogurilor de risc sau mare risc, precum şia plantelor şi substanţelor stupefiante.

O serie de magazine în care se comercializează o serie deproduse ce au în componenţă plante etnobotanice şi substanţe cuproprietăţi pshioactive, care s-au dovedit a fi deosebit depericuloase pentru sănătate au apărut în România, membrii Comisieipentru apărare hotărând, în urma unor ample dezbateri cureprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi ai MinisteruluiAdministraţiei şi Internelor să voteze în unanimitate pentruadoptarea acestui proiect de Lege.

Senatul a adoptat, la 8 aprilie, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 6/2010 careinterzice comercializarea plantelor etnobotanice.

În raportul favorabil al Comisiei juridice se arată căiniţiativa Guvernului este motivată de situaţia apariţiei înRomânia a unor magazine în care se comercializau o serie de produsece au în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive,care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate,care erau considerate "droguri legale".

Membrii Comisiei juridice au respins un amendament propus deComisia pentru agricultură ca în lista acestor plante să fieincluse încă trei plante - Erythrina, Aesculus pavia şi Aesculusoctandra.

Senatul este prima Cameră sesizată în privinţa acestei legi.

Guvernul a emis, în 10 februarie, o ordonanţă de urgenţă princare s-a interzis comercializarea unui număr de 36 substanţe şi planteetnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Peste 100 de kilograme de plante etnobotanice, peste o mie depastile şi circa 4.500 de pliculeţe cu substanţe trecute pe listacelor interzise au fost ridicate de poliţiştii din întreaga ţară încele zece zile în care proprietari "magazinelor de vise" erauobligaţi să-şi licideze stocurile, conform ordonanţei deurgenţă.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici