România se situează pe locul doi în clasamentul ţărilor UE cu cea mai slabă productivitate a resurselor naturale

România a avut o productivitate a resurselor naturale mai bună decât Bulgaria în 2017 (0,74 euro/kg faţă de 0,71 euro/kg), însă este de 2,5 ori mai puţin decât media europeană, care a fost de 2,04 euro/kg, arată datele transmise marţi de Eurostat.

1046 afișări
Imaginea articolului România se situează pe locul doi în clasamentul ţărilor UE cu cea mai slabă productivitate a resurselor naturale

România se situează pe locul doi în clasamentul ţărilor UE cu cea mai slabă productivitate a resurselor naturale

Valoarea de 0,71 euro/kg reprezintă o creştere de 7,3% faţă de anul 2000, când productivitatea resurselor naturale a fost de 0,66 euro/kg.

În statele membre, cele mai ridicate valori ale productivităţii resurselor au fost înregistrate în Olanda (3,96 euro/kg), Regatul Unit (3,56 euro/kg), Italia (3,38 euro/kg) şi Spania (3,16 euro/kg), iar la polul opus, patru state membre ale Uniunii Europene au înregistrat o productivitate a resurselor sub 1 euro/kg - Bulgaria (0,71 euro/kg), România (0,75 euro/kg), Estonia (0,78 euro/kg) şi Letonia (0,88 euro/kg).

Variaţia nivelului productivităţii resurselor din statele membre UE este urmarea volumului de resurse naturale ale fiecărei ţări, diversităţii activităţilor industriale, rolului pe care îl au sectorul serviciilor în fiecare ţară, activităţilor de construcţie, dar depind şi de amploarea şi modelele consumului, dar şi de diferitele surse de energie.

În anul 2017, productivitatea medie resurselor în Uniunea Europeană a crescut la 2,04 euro/kg, ceea ce reprezintă o creştere cu 39% peste valoarea 1,47 de euro /kg înregistrată în anul 2000 şi cu 0,6% peste nivelul înregistrat în 2016.

Potrivit Eurostat, criza financiară şi economică din anii 2008 şi 2009 a avut o influenţă asupra traiectoriei productivităţii resurselor Uniunii Europene. Criza a afectat industriile prelucrătoare şi construcţiile mai mult decât restul economiei ca de exemplu, industria serviciilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici