România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008 - Mediafax

România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008

Doar unu la sută din cantitatea de 382 de kilograme de gunoi produs în 2008 de fiecare român din oraşele mari a fost reciclat, restul fiind depozitat, definitiv sau temporar, în gropi de gunoi, potrivit unei statistici în acest sens, dată publicităţii, vineri, de Eurostat.

111 afişări
Imaginea articolului România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008

România şi Bulgaria, pe ultimele locuri în UE la reciclarea deşeurilor municipale în 2008 (Imagine: Sorin Pop/Mediafax Foto)

Singura ţară cu o rată de reciclare mai mică decâtRomânia este, potrivit studiului, Bulgaria, stat în careabsolut tot gunoiul menajer din municipii este dus la gropile degunoi.

Conform documentului, fiecare cetăţean al oraşelor maridin statele UE a produs, în 2008, 524 de kilograme dedeşeuri, din care 40 la sută au ajuns în gropile de gunoi,20 la sută au fost incinerate, 23 la sută reciclate şi 17 la sutădistruse prin descompunere.

Cantitatea de gunoi produsă în 2008 nu diferă aproape deloc faţăde cea obţinută în 2007, când, conform statisticilor, fiecarecetăţean UE care locuieşte într-un oraş mare a produs 525 dekilograme.

Conform statisticii Eurostat, cei care au produs cel mai puţingunoi în 2008 au fost cehii, iar cel mai mult danezii - 306kilograme, respectiv 802 kilograme.

"Cantitatea de deşeuri municipale generate variazăsemnificativ între statele membre UE. Aceste diferenţeprovin atât din varietatea obiceiurilor de consum, dar şi dinadăugarea la gunoiul menajer a unor cantităţi de deşeuri produse demicile afaceri sau de instituţiile publice, acesta fiind modul delucru folosit în anumite state membre", se precizează înraport.

Cantitatea cea mai mare de gunoi a fost produsă în Danemarca,Irlanda, Cipru şi Luxemburg, cetăţenii din oraşele mari din acestestate producând fiecare, în medie, peste 700 de kilograme dedeşeuri. La polul opus se situează Cehia, Letonia, Polonia, Româniaşi Slovacia, cu mai puţin de 400 de kilograme de gunoi produs defiecare locuitor al municipiilor.

Ţările cu cea mai mare rată de reciclare sau descompunere adeşeurilor sunt Austria, Germania şi Olanda, cu rate cuprinse între60 şi chiar 70 la sută, procent înregistrat în Austria.

La polul opus se situează Bulgaria, România, Malta, Lituania şiLetonia, unde metoda de tratare a gunoiului este depozitareaacestuia. În Malta, Lituania şi Letonia procentele de gunoi careajunge depozitat, temporar sau definitiv, în gropi sunt de 97, 96şi, respectiv, 93.

Metodele de tratare a gunoiului diferă şi ele între cele 27 destate membre, astfel că Danemarca, Suedia Olanda, Belgia şiLuxemburg incinerează un procent însemnat din cantitatea de deşeurimunicipale.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici