România ţine pe loc zeci de specialişti. Ei pot creşte masiv capacitatea de testare a ţării

  • Constanţa Popa, preşedintele Ordinului Biochimiştilor, spune că 44 de experţi în genetică pot face teste pentru Covid 19 în laboratoarele desemnate de autorităţi
  • Constanţa Popa: Capacitatea de testare a României utilizând numai cei 44 de specialişti ar putea creşte cu 6600 sau chiar 8800 de teste pe zi
  • Constanţa Popa: Este nevoie de un act oficial prin care aceţti specialişti să poată fi detaşaţi în laboratoarele unde se fac testele de diagnostic
  • România testează mult mai puţin faţă de alte ţări europene, unul dintre motive fiind lipsa personalului care poate procesa aceste teste de diagnostic pentru Covid 19.
2486 afișări
Imaginea articolului România ţine pe loc zeci de specialişti. Ei pot creşte masiv capacitatea de testare a ţării

Sursa: Profimedia

"Putem să testăm până la 5000 de pacienţi, 4800 de teste sunt posibile în funcţie de solicitări şi în funcţie de zile, pentru că sunt zile în care testăm mai puţin , zile în care testăm mai mult. În general în week end testăm mai puţin deoarece personalul disponibil în week end este mai limitat, este o singură tură în loc de două, dar întotdeauna vom raporta lunea ceva mai puţine testări decât vinerea dar putem să spunem că testăm aproximativ 3500 de pacienţi pe zi în acest moment şi ne punem problema creşterii până la 7000 şi mai mult", spune Prof. Dr. Horaţiu Moldovan

Avem însă specialişti care sunt dispuşi să ajute la procesarea acestor teste şi să crească simţitor capacitatea de testare, dar deocamdată nu-i valorificăm. Constanţa Popa, preşedintele  Ordinului Biochimiştilor spune că  60 de biochimişti sunt deja împlicaţi în  testarea Covid 19  dar că alţi 44 de experţi care au specialitatea în genetică pot să lucreze în diagnosticul de laborator Covid 19. În plus, în acest proces ar putea fi angrenaţi alţi 128 de specialişti care trec acum printr-un stagiu de instruire dar şi încă 100 de biochimişti, biologi şi chimişti care sunt în curs de specializare în genetică.

"În  acest fel capacitatea de testare a  României numai utilizând cei 44 de specialişti care acum lucrează în unităţi sanitare publice şi private neimplicate în Covid ar putea să crească cu 6600 sau 8800 de teste pe zi pentru că un singur specialist în  genetică poate să efectueze zilnic, în funcţie de experienţă, dexteritate, numărul de echipamente, pe care îl are laboratorul din dotare un număr de teste între 150 şi 200 de teste pe zi, înmulţiţi cu 44, ar duce România la peste 10.000 de teste efectuate zilnic", spune Constanţa Popa, preşedintele Ordinului Biochimiştilor.

Cei din Ordinul Biochimiştilor aşteaptă acum din partea autorităţilor un act oficial prin care să fie detaşaţi în laboratoarele destinate testelor Covid 19, peste 40 acum în România.

Ministrul Sănătăţii mi-a spus că, în acest moment, conform Ordonanţei Militare, colegii noştri ar trebui să se ducă şi să se ofere singuri să facă aceste teste în unităţile sanitare deficitare de personal, având în vedere însă că sunt deja angajaţi pe perioadă nedeterminată de timp, ei nu pot lipsi la locurile de muncă fără o adresă oficială fără ceva din partea Ministerului Sănătăţii, explică preşedintele Ordinului Biochimiştilor.

Până acum specialiştii din România au realizat aproape 75.000 de teste. O statistică de ieri plasează Germania în  top cu aproape  1.730.000 de teste, urmată de Rusia cu aprope 1.430.000 de teste efectuate. Turcia a testat peste 443 000 de oameni, Spania peste 350.000, Franţa peste 220.000, Belgia peste 100.000. România se apropie de Danemarca, unde au fost testaţi puţin peste 74.000 de oameni, şi este peste ţări precum Suedia sau Grecia unde au fost făcute  peste 50.000 de teste pentru Covid 19.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici