România, pe ultimul loc în UE în privinţa absolvenţilor de facultate din totalul populaţiei active. Motivul pentru care învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante din partea statului

România se află pe ultimul loc din UE în privinţa ponderii absolvenţilor de învăţământ superior din totalul populaţiei active, situându-se la nivelul de 15,1%, în condiţiile în care media europeană este de 27,2%, conform Monitorului Social lansat de Friedrich-Ebert-Stiftung România.

553 afișări
Imaginea articolului România, pe ultimul loc în UE în privinţa absolvenţilor de facultate din totalul populaţiei active. Motivul pentru care învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante din partea statului

Deşi într-o creştere semnificativă faţă de momentul aderării, în 2007, când rata era de doar 9,9%, România se menţine sub ţările vecine, cum ar fi Bulgaria sau Ungaria.

Potrivit datelor statistice, principala explicaţie a acestui fapt poate fi considerată lipsa de investiţii făcute în învăţământul superior, şi la acest capitol ţara noastră ocupând ultimul loc din UE, cu o proporţie de doar 5% în PIB a cheltuielilor pentru această ramură a învăţământului.

România se află în situaţia de a recupera un deficit istoric de absolvenţi de învăţământ superior, datorită condiţiilor de dinainte de Revoluţie. La recesământul din 1992, valoarea indicatorului privind persoanele cu studii superioare din rândul populaţiei active era de doar 5,8%, potrivit Gândul.

Cu toate acestea, ponderea absolvenţilor de învăţământ superior este cea mai redusă din UE şi în grupa de vârstă 30-34 de ani, care a parcurs sistemul de învăţământ superior după anul 2000: 25,6% din totalul populaţiei de această vârstă a absolvit o instituţie de învăţământ superior, în timp ce media europeană este de 39,1%.

„Este posibil ca indicatorii privind stocul de învăţământ superior să fie afectaţi de fenomenul de „brain drain” – plecarea din ţară a persoanelor cu pregătire superioară. Dar aceasta nu poate constitui explicaţia principală, căci în România se acordă anual doar 10 diplome de absolvire pentru învăţământ superior la 1000 persoane cu vârste între 15-64 ani, jumătate faţă de Polonia şi mult sub media UE. Asta înseamnă că „fabricile de diplome” au randament scăzut”, se arată în Monitorul Social. 

Potrivit datelor, principala explicaţie a acestui fapt este că învăţământul superior nu a beneficiat de investiţii importante din partea statului, astfel că proporţia în PIB a cheltuielilor pentru învăţământul superior nu a depăşit niciodată 5%, şi aceasta fiind cea mai mică din Europa. 

 

AFLĂ MAI MULTE PE GÂNDUL.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici