România va trimite mediatori în Suedia pentru a ajuta la integrarea românilor de acolo

România va trimite în Suedia un grup de mediatori care să ajute cetăţenii români de acolo, aflaţi în situaţii dificile, să se integreze, a anunţat, vineri, ministrul Muncii, Rovana Plumb, după semnarea unui acord cu omologul suedez Asa Regner.

239 afișări
Imaginea articolului România va trimite mediatori în Suedia pentru a ajuta la integrarea românilor de acolo

România va trimite mediatori în Suedia pentru a ajuta la integrarea românilor de acolo (Imagine: Victor Ciupuliga / Mediafax Foto)

Acordul încheiat de miniştrii din cele două ţări vizează o cooperare mai puternică în domeniul politicii sociale care să includă schimb de cunoştinţe, de experienţe şi de bune practici, dar şi promovarea unor proiecte comune.

Rovana Plumb a precizat că această colaborare va viza în principal drepturile copiilor, egalitatea de gen, bunăstarea socială şi securitatea socială.

În domeniul protecţiei drepturilor copilului, grupurile de lucru care vor fi formate la nivelul guvernelor din cele două ţări vor încerca să identifice măsuri pentru o mai bună protecţie a minorilor şi pentru promovarea intereselor lor, iar experţii români vor încerca să preia modelul serviciilor de tip comunitar oferite familiilor aflate în situaţie de risc.

Potrivit datelor oficiale, în Suedia ar fi aproximativ 30.000 de români şi aproximativ 10% dintre aceştia ar fi cetăţeni de etnie romă.

Plumb a mai spus că, potrivit recensământului din 2012, în România erau înregistraţi 628.000 de cetăţeni de etnie romăni.

Demnitarul suedez a precizat că numărul românilor care ajung în Suedia este dificil de precizat din cauza faptului că există o fluctuaţie destul de mare.

Grupul de lucru format din experţii din cele două ţări ar urma să se reunească cu regularitate începând cu luna septembrie pentru a dezbate temele de interes comune referitoare la politicile sociale şi egalitate de gen şi să încerce să elaboreze propuneri de proiecte comune pentru o mai bună integrare a românilor din Suedia.

Întrebată de ce aleg românii să meargă în Suedia într-un număr atât de mare, Rovana Plumb a precizat că nu are un răspuns pentru acest lucru însă fiecare are dreptul, ca cetăţean european, să circule în orice stat membru, iar politicile sociale nu trebuie să fie gândite în funcţie de provenienţa persoanelor vulnerabile, ci trebuie astfel elaborate încât să ajute la integrarea acestora oriunde ar ajunge.

Miniştrii din cele două state au convenit ca politicile pe care grupul de lucru format din experţi din cele două ţări le va elabora să se axeze pe patru domenii majore respectiv locuirea, sănătatea, educaţia şi ocuparea.

Rovana Plumb a mai adăugat că numărul de mediatori pe care România îl va trimite în Suedia va fi stabilit după ce grupul de lucru va face o evaluare a situaţiei în care se află cetăţenii români din Suedia şi a nevoilor pe care aceştia le au.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici